Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miamin South Beach lyö jalat alta

Kapealle hiekkasärkälle rakennettu art deco -alue on vaikuttava jo päivänvalossa, mutta huumaavin vaikutus syntyy yöaikaan

Kulttuuri
 
Robin Utrecht Action Press
Ocean Drive on South Beachin art deco -alueen keskeinen katu.
Ocean Drive on South Beachin art deco -alueen keskeinen katu. Kuva: Robin Utrecht Action Press

Päivällä turisti voi ihailla art deco -keskustan näyttävää arkkitehtuuria, joka tuntuu tutummalta kuin juuri mikään, mitä yhdysvaltalaisesta kaupungeista voi löytää. Esimerkiksi Jerry's Famous Deli, Breakwater-hotelli, Marlin-hotelli ja postitalo solahtaisivat Helsingin katukuvaan yhtä vaivattomasti kuin vaikkapa Lasipalatsi tai Mechelininkadun Esso Miamiin.

Miami elää kuitenkin öisin. Auringon laskiessa kaduille ilmestyvät paidattomat kehonrakentajat, bikinitytöt, transvestiitit, kokaiinikauppiaat ja neonvaloissa kimmeltävät amerikanraudat, joista öljypäänuorukaiset sihisevät kutsuhuutojaan ohikulkeville kaunottarille.

Ocean Driven kymmenet baarit kilpailevat kävijöistä margaritoillaan, hummereillaan ja strippareillaan, mutta myös rakennustaiteellaan. Kilometrinen kadunpätkä on arkkitehtoninen aarre, josta värikäs yöelämä tekee ainoastaan aistillisemman kokemuksen.

Tänä vuonna Miamin South Beach viettää satavuotisjuhliaan. Rannan historiaa on kerätty Ocean Driven Art Deco -keskukseen.

Ensimmäinen maailmansota oli juuri syttynyt Euroopassa, kun liikemies Carl Fisher rakennutti sillan, joka yhdisti Miamia suojaavan pitkän ja kapean hiekkasärkän mannermaahan. Miami Beachista tuli nopeasti kaupungin muodikkain alue, jonne rikkaat ja kauniit asettuivat.

Ensimmäiset talot rakennettiin meksikolaiseen hacienda-tyyliin. Rakennusten loivat kaaret, tiilikatot, avarat terassit ja koristeelliset portaikot muistuttivat Floridan historiasta Espanjan siirtomaana.

Nykyisestä ilmeestään South Beach saa kiittää katastrofia. Vuonna 1926 pyörremyrsky tappoi 400 ihmistä ja lakaisi rannan likimain maan tasalle. Kun aluetta alettiin rakentaa uudestaan, vaikutteita ei enää haettu Meksikosta vaan uudesta tyylistä, joka oli esitelty vuotta aikaisemmin Pariisin messuilla.

Uusi tyylisuunta hylkäsi vanhemman arkkitehtuurin koristeellisuuden ja suosi selkeitä linjoja, symmetriaa ja nykyaikaisia materiaaleja, kuten lasia, kromia ja alumiinia. Se lainaili iloisesti ideoita aikansa uusimmista teknisistä ihmeistä, kuten automobiileista ja valtameriristeilijöistä.

Eurooppalaisia ajatuksia Karibialle eivät yllättäen kuljettaneet ulkomaiset tähtiarkkitehdit vaan pääroolissa häärii joukko paikallisia lahjakkuuksia, kuten L. Murray Dixon, Henry Hohauser ja Albert Anis.

Miamin art deco -alueen näyttävimmät rakennukset ovat 1930-luvun lopulta. Ne edustavat tyyliä, jota Suomessa kutsuttaisiin funktionalismiksi. Miamissa sitä sanotaan Miami Moderniksi eli Mimoksi.

South Beachin 800:sta art deco -rakennuksesta suurin osa on rakennettu ennen toista maailmansotaa, mutta muutama merkkiteos kohosi myöhemminkin, kuten Delano-hotelli vuonna 1947 ja Shelborne-hotelli 1954.

Vielä 1950-luvulla Frank Sinatran ja Beatlesin kaltaiset tähdet esiintyivät rannan loistohotelleissa, mutta sitten Kalifornia jätti Miamin varjoonsa ja South Beachin alamäki alkoi.

Parikymmentä vuotta myöhemmin alueesta oli tullut narkkarien ja rikollisten slummi, jonka rappeutuneet rakennukset näyttivät vain odottavan puskutraktorien tuloa. Mutta niin ei käynyt. Siitä Miami saa kiittää sisukasta kommunistileskeä ja perheensä hylkäämää homomiestä.

Nuorena Barbara Baer Capitman oli innostunut marxilaisuudesta ja kokeillut myöhemmin heikolla menestyksellä journalismia ja mainosalaa. Kun Barbaran mies kuoli 1973, leski omisti energiansa Miamin art decon pelastamiseen.

Hengenheimolaisen hän löysi miamilaishotellin ovimiehestä Leonard Horowitzista, joka oli muuttanut etelään sen jälkeen, kun hänen isälleen oli paljastunut pojan homoseksuaalisuus. Barbara halusi pelastaa art decon, Leonard tulla taiteilijaksi. Molemmat toteuttivat haaveensa.

Vuonna 1976 Baer perusti Miami Design Preservation Leaguen, joka onnistui kolme vuotta myöhemmin saamaan Miamin art deco -alueen Yhdysvaltain historiallisten kohteiden listalle. Se takasi rakennusten säilymisen ja kunnostamisen.

Horowitz näki kunnostustyössä mahdollisuuden johonkin aivan uuteen. Hän halusi maalata vaaleat rakennukset uudestaan, luoda South Beachista oman pastelliparatiisinsa.

Alkuun omistajat epäilivät ajatusta, mutta talo talolta Horowitz voitti heidät puolelleen. Nyt ranta-alueelta löytyy noin 150 pastellimaalattua rakennusta, joista näyttävimpiä ovat hotellit Marlin, Cardozo, Imperial ja Webster sekä hengenpelastajien näkötornit hiekkarannalla.

Pastellirakennuksista puolet on Horowitzin omaa käsialaa ja loputkin noudattavat hänen laatimaansa värikarttaa. Taiteilija itse kuoli aidsiin vuonna 1989 vain 43-vuotiaana.

Tänään art deco muistuttaa meitä ajasta, jolloin eurooppalaiset uskoivat vielä itseensä ja tulevaisuuteen. Arkkitehdit halusivat yhdistää kauneuden tehokkuuteen. Miamilaiset jakoivat saman haaveen kuin esimerkiksi Alvar Aalto Suomessa.

Sitten tulivat sodat, pommi ja tietoisuus kasvun rajoista. Tekniikka alkoi tuntua kiroukselta, tehokkuus ansalta, edistys pelkältä illuusiolta.

Miamissa Leonard Horowitz löysi tästä umpikujasta yhden ulospääsyn: hän ei kääntänyt selkäänsä järjen kauneudelle vaan herätti sen eloon entistä iloisempana, suvaitsevaisempana ja elämänmyönteisempänä.

Miltähän Finlandia-talo näyttäisi violettina tai vaaleanpunaisena?

Saska Saarikoski HS
South Beachilla on noin 800 art deco -rakennusta. Kuvassa paikallinen apteekki.
South Beachilla on noin 800 art deco -rakennusta. Kuvassa paikallinen apteekki.
Saska Saarikoski HS
South Beach on Yhdysvaltain historiallisten kohteiden listalla. Kuvan postikonttori on rakennettu vuonna 1937.
South Beach on Yhdysvaltain historiallisten kohteiden listalla. Kuvan postikonttori on rakennettu vuonna 1937.
Aleksi Kinnunen
Art deco suosi selkeitä linjoja ja symmetriaa.
Art deco suosi selkeitä linjoja ja symmetriaa.
Aleksi Kinnunen
Collins Avenuella on lukuisia hotelleja.
Collins Avenuella on lukuisia hotelleja.
Saska Saarikoski HS
Miamin pastellinsävyinen värimaailma on syntynyt paljolti Leonard Horowitzin ansiosta.
Miamin pastellinsävyinen värimaailma on syntynyt paljolti Leonard Horowitzin ansiosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat