Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimien varusmies­soittokunta esittää kiertueellaan Super Mario Brosia ja Legend of Zeldaa

Kulttuuri
 
Varusmiessoittokunnalta sujuu japanilaisen videopelin musiikki
Varusmiessoittokunnalta sujuu japanilaisen videopelin musiikki
Varusmiessoittokunnan päällikkö, musiikkikapteeni Jarkko Aaltonen kertoo, miten sotilasmusiikki on viime vuosikymmeninä muuttunut.

Muistoja pohjolasta, Hurtti ukko, Porilaisten marssi, Final Fantasy, Super Mario Bros, Legend of Zelda.

Mitä yhteistä niillä on?

Vastaus: kaikki ne kuuluvat varusmiehen arkeen – ainakin jos hän on muusikko Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa.

Listan alkuosassa on perinteistä sotilasmusiikkia, loppupäässä taas klassisia videopelejä. Ja viime viikkoina varusmiessoittajat ovat paneutuneet videopelien maailmaan. Tulossa on nimittäin kiertue, jolla Varusmiessoittokunta soittaa pelimusiikkia.

"Genre on kyllä tuttu", sanoo Varusmiessoittokunnassa palvelustaan suorittava korpraali Veli-Pekka Vaari.

"Lapsena 1990-luvulla pelasin paljon videopelejä, ja näissä kappaleissa on paljon tuttua musiikkia", hän sanoo.

Siviilissä Vaari opiskelee Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta, mutta Varusmiessoittokunnassa hän soittaa pääinstrumenttinaan viulua.

Varusmiessoittokunnassa toimii useita eri kokoonpanoja. Tunnetuin niistä on suuri sinfoninen puhallinorkesteri, mutta sen lisäksi soittokunnassa toimii rockpainotteinen showbändi sekä viihde- ja kamariyhtyeet. Pelimusiikkikonsertin suurkokoonpanossa kuullaan soittajia kaikista niistä. Jousistoa vahvistavat vielä Sibelius-lukion opiskelijat.

Harri Nurminen
Musiikkikapteeni Jarkko Aaltonen johti Varusmiessoittokuntaa pelimusiikkikonsertin harjoituksissa Parolannummella.
Musiikkikapteeni Jarkko Aaltonen johti Varusmiessoittokuntaa pelimusiikkikonsertin harjoituksissa Parolannummella.

Varusmiessoittokunnan päällikkö, musiikkikapteeni Jarkko Aaltonen kertoo, että tarkoituksena on luoda konserttikokonaisuus, joka on lähellä soittajien omaa kokemuspiiriä.

"Sotilasmusiikilla on kaksi suurta tehtävää: ensinnäkin tahtotehtävä, eli ylläpidämme maanpuolustustahtoa. Toinen tehtävä on perinteiden säilyttäminen, ja niitä sotilasmusiikilla on paljon", Aaltonen sanoo.

Tuodessaan sotilasmusiikin lähelle nykynuorten kokemuksia tämänkertainen pelimusiikkikonsertti liittyy selvästi ensimmäiseen Aaltosen mainitsemaan tehtävään. Porilaisten marssia ja muuta sotilasperinnettä riittää kynnettäväksi muutenkin.

"Varusmiessoittokunta on siinä mielessä erikoinen porukka, että Suomen muut soittokunnat koostuvat palkatuista soittajista. Meidän soittajamme ovat varusmiehiä, joten luonnollisesti ikärakenne on hieman erilainen. Meidän tehtävämme on olla nuorekas ja raikas tuulahdus puolustusvoimissa ja olla asevelvollisten eli nuorten aikuisten näköinen soittokunta", Aaltonen kertoo.

Nuorten kokemuspiiriin kuuluvat myös konserttien juontajat, Youtubeen lataamillaan videoblogeilla eli vlogeilla suureen suosioon nousseet Herbalisti ja Justimusfilmsin Sami Harmaala. Juonnot laaditaan etukäteen vlogityyliin ja heijastetaan konserteissa taustakankaalle. Justimusfilms on kolmen pohjalaisen vloggaajan yhteisnimimerkki, Herbalisti-nimimerkkiä puolestaan käyttää kouvolalainen Juuso Karikuusi.

Herbalisti ja Justimusfilmsin jäsenet ovat myös yleisön tavattavissa konserttien väliajalla Meet and Greet -tilaisuuksissa.

Vaikka Veli-Pekka Vaari soittaa pääinstrumenttinaan viulua, Game On -pelimusiikkikonsertissa hän toimii myös laulusolistina. We Love Katamari -pelin musiikkia tulkitessaan hän on joutunut opiskelemaan myös japanin kielen ääntämystä.

Sellaista tehtävää ei joka viikko eteen tule, eikä muutenkaan pelimusiikkia kuule jatkuvasti konserttisaleissa. Juuri tämä kiehtoo Vaaria, joka on vanha tietokonepelaaja ja muusikko.

"Tietysti täydellistä olisi, jos ohjelmassa olisi myös Heroes of Might and Magic III:n musiikkia", Vaari miettii.

 

Game on -kiertueen konsertit 12. 8. Tampere-talossa, 13. 8. Kuopion musiikkikeskuksessa, 14. 8. Lahden Sibeliustalossa ja 17. 8. Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Samuli Tiikkaja HS
Hattula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat