Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan propaganda­baletin tulo Senaatintorille suututtaa: ”Helsingin häpäisyä”

Helsingin juhlaviikoilla nähtävä kiinalainen balettiesitys kaipaa kontekstia, arvostelijat sanovat

Kulttuuri
 
Jason Lee Reuters
Punainen naiskomppania kertoo vaatimattoman maalaistytön ja pahojen porvarien taistosta.
Punainen naiskomppania kertoo vaatimattoman maalaistytön ja pahojen porvarien taistosta. Kuva: Jason Lee Reuters

Helsingin Senaatintorilla nähdään perjantaina ja lauantaina balettiesitys Punainen naiskomppania. Esitys on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa, ja juhlaviikot esittelee sen ohjelmassaan "retrokommunistisena tuulahduksena".

"Tämä on Helsingin häpäisyä", sanoo kiinan kielen opettaja Pia Näsman-Hao ohjelmanumerosta.

Näsman-Hao on ollut kiinalaisen miehen kanssa naimisissa ja kiinalaisen kulttuurin kanssa tekemisissä yli 25 vuotta.

Hänen mukaansa on ongelmallista naamioida retrokommunismiksi asia, joka on kiinalaisille vieläkin erittäin kivulias.

"Punakaartin tappajia kulkee edelleen vapaina kaduilla", hän sanoo. "Kiinan historia kielletään järjestelmällisesti."

Suomentaja Pertti Seppälä huomauttaa, että balettiesitystä toki esitetään retrokulttuurisena kitschinä ympäri maailman, myös Kiinassa.

Lisäksi esitys itsessään on hänen mielestään taidokas, vaikka se onkin edelleen tavallaan Kiinan kommunistisen puolueen propagandaa.

Varsinaisena ongelmana sekä Seppälän että Näsman-Haon mukaan onkin se, että juhlaviikot ei aseta esitystä kontekstiinsa.

"Esityksen kontekstihan on hirviömäinen", Seppälä sanoo. "Ihmisiä tapettiin punakaartilaisten toimesta mielivaltaisesti miljoonittain."

Jason Lee Reuters
Kiinan kulttuurivallankumous oli väkivaltainen.
Kiinan kulttuurivallankumous oli väkivaltainen.

Punainen naiskomppania on kantaesitetty vuonna 1964. Se on yksi kahdeksasta niin kutsutusta mallioopperasta, eli ainoista esityksistä, jotka olivat sallittuja maolaisen kulttuurivallankumouksen aikana.

Vuodet 1966–1976 kestänyt kulttuurivallankumous on Kiinan lähihistorian vaikein ja arkaluontoisin ajanjakso, kirjoittavat Lauri Paltemaa ja Juha A. Vuori teoksessaan Kiinan kansantasavallan historia (Gaudeamus, 2012).

Artikkeliin liittyvät

Kulttuurivallankumouksessa oli kyse Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean puhemiehen Mao Zedongin toimeenpanemasta suuresta puhdistuksesta. Puhdistus alkoi kulttuurin alalla, koska porvarillinen vaikutus oli kulttuurissa Maon mielestä vahva. Mao piti suurimpana vihollisenaan älymystöä, josta käytettiin tuona aikana nimitystä "yhdeksäs haiseva kategoria".

Kulttuurivallankumous alkoi pikku hiljaa. Mao hyödynsi siinä neljännen vaimonsa, entisen näyttelijän Jiang Qingin suhteita vasemmistolaisiin älymystöpiireihin, Paltemaa ja Vuori kirjoittavat. Jiang Qing myös valvoi Punaisen naiskomppanian koreografioita.

Keväällä 1966 kiinalaisissa oppilaitoksissa alkoi joukkokampanja, jonka tavoitteena oli kouluttaa nuoret seuraamaan puhemiehen käskyjä kritiikittömästi.

"Nuorison indoktrinaatio ei sinällään ollut tähdännyt kulttuurivallankumoukseen, mutta se loi edellytykset fanaattisille maolaisille iskujoukoille, joita Mao pystyi käyttämään hyväkseen tilaisuuden tullen", Paltemaa ja Vuori kirjoittavat.

Syntyi punakaarti, joukko nuorisoryhmiä, jotka alkoivat hyökkäillä ensin opettajiaan, myöhemmin myös muita, vastaan niin sanoin kuin teoin.

Hyökkäykset pitivät sisällään kurittamista ja julkista häpäisyä, ja ne johtivat äärimillään jopa kuolemiin. Punakaartilaisten sukupolvi oli kasvanut väkivallan kulttuuriin, eikä Maon kannustama hävityskampanja tuntenut lopulta mitään rajoja.

Lisäksi punakaarti hävitti kulttuurikohteita ja järjesti kirjarovioita. Pelkästään Pekingin 6 843 virallisesti kulttuurisesti ja historiallisesti kiinnostavaksi paikaksi nimetystä oli kulttuurivallankumouksen päättyessä tuhottu 4 922.

Kulttuurivallankumouksen vaatimat uhriluvut vaihtelevat, mutta varovaisempienkin arvioiden mukaan kuolleita on 900 000 ja 1,8 miljoonan välillä. Lisäksi vastaava määrä vammautui ja vähintään 36 miljoonaa ihmistä joutui vainotuksi, Paltemaa ja Vuori kirjoittavat.

"Mao oli psykopaatti jolle ihmishenki ei merkinnyt paljoakaan", Pertti Seppälä sanoo.

Jason Lee Reuters
Punaisen naiskomppanian kantaesitys oli vuonna 1964.
Punaisen naiskomppanian kantaesitys oli vuonna 1964.

Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblomin mukaan kyseessä on esityshistoriallisesti merkittävä teos.

"Juhlaviikot on taidefestivaali", Söderblom sanoo.

"Meidän tehtävämme on esitellä taidetta."

Söderblom kuitenkin toivottaa keskustelun tervetulleeksi. Juhlaviikkojen osalta hän sanoo, että koska on tiedossa, että Kiina on intohimoja herättävä maa, on oltava tarkka siitä, mitä ja miten sanotaan.

"Emme halua tehdä politiikkaa sillä, miten me kommentoimme omaa ohjelmaamme."

Pertti Seppälä huomauttaa, että Kiinan kommunistinen puolue ei ole pystynyt käsittelemään lähihistoriansa kauheuksia juuri ollenkaan.

Viime vuosina Kiina on pyrkinyt kiillottamaan imagoaan pehmeämmäksi rahalla, arvovallalla ja diplomatialla. Kulttuuriviennillä on tässä merkittävä osa. Kulttuurilla pyritään peittämään verisen lähihistorian lisäksi myös nyky-Kiinan ihmisoikeus- ja ympäristöongelmat.

Tänä vuonna vietetään Suomen ja Kiinan diplomaattisuhteiden 65-vuotisjuhlavuotta, mutta sen osuminen samalle vuodelle Juhlaviikkojen Kiina-teeman kanssa on Söderblomin mukaan puhdasta sattumaa.

"Kiinan merkitys on vahvassa kasvussa", Söderblom sanoo.

"Haluamme ottaa kiinni muuta Eurooppaa, jossa Kiinaa on esitelty jo pitkään."

Kiinan puolelta ei ole Söderblomin mukaan pyritty vaikuttamaan Juhlaviikkojen sisältöön, vaan ohjelmistovalinnat ovat Juhlaviikkojen omia.

"Kyseinen näyttämöteos on kiertänyt maailmaa ja länsimaailmaa jo pitkään, ja sen merkittävyys taideteoksena on yleisesti tunnustettu", Söderblom sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat