Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina kyttää taiteilijoitaan

Kommunistipuolueen nykyisen johdon aikana ilmapiiri on kiristynyt myös taiteessa

Kulttuuri
 
Mikko Paakkanen HS
Gaon veljesten Kristuksen teloitus -teoksessa Mao-kasvoiset sotilaat tähtäävät Jeesusta kivääreillä. Teoksen keskellä toinen taiteilijoista, Gao Zhen.
Gaon veljesten Kristuksen teloitus -teoksessa Mao-kasvoiset sotilaat tähtäävät Jeesusta kivääreillä. Teoksen keskellä toinen taiteilijoista, Gao Zhen. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Ilmaisunvapautta rajoittavassa maassa taiteilija joutuu usein käyttämään luovuuttaan paitsi taiteeseen, myös sen keksimiseen kuinka ideoita voi toteuttaa. Etenkin, jos haluaa töissään käsitellä politiikkaa tai lähihistoriaa, kuten kiinalaiset Gaon veljekset.

"Voi tehdä mitä haluaa, mutta on eri asia, voiko töitä panna näyttelyyn", sanoo Gao Zhen veljesten studiolla Pekingin 798-taidealueella.

Vuonna 1956 syntynyt Gao Zhen tekee taidetta vuonna 1962 syntyneen Gao Qianin kanssa. Ulkomailla heidät tunnetaan nimellä Gao brothers.

Veljesten studiolla on esimerkiksi versioita teoksesta Neiti Mao. Se on alaston naispatsas, jolla on edesmenneen puhemiehen Mao Tsetungin pää. Ovensuussa on tunnettu installaatio Kristuksen teloitus, jossa Mao-kasvoiset sotilaat tähtäävät Jeesusta kivääreillä.

Sitä, kuten muitakaan veljesten Mao-teoksia, ei ole voinut panna julkisiin näyttelyihin Kiinassa. Studiolla teosten nähtävästi annetaan olla, vaikka poliisi on vuosien mittaan monesti käynyt penkomassa paikkaa.

Kiina on viime aikoina nostanut ulkomailla profiiliaan taidemaana. Se on esimerkiksi tukenut taiteilijoidensa pääsyä maailman suurimpaan nykytaidetapahtumaan Venetsian biennaaliin, joka alkoi toukokuussa. Helsingin juhlaviikoillakin on tänä vuonna Kiina-teema näkyvästi esillä.

Samaan aikaan ilmaisunvapauden tila Kiinan rajojen sisällä on kuitenkin mennyt huonompaan suuntaan. Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen nykyisen johtajan Xi Jinpingin valtakaudella on pantu telkien taakse paljon kansalaisaktiiveja, toimittajia ja lakimiehiä.

Myös Pekingin taidepiireissä moni kokee, että ilmapiiri on kiristynyt sen jälkeen, kun Xi nousi puolueen johtoon loppuvuodesta 2012.

"Nyt tilanne on vielä tiukempi kuin silloin, kun hän otti vallan. Jo ennen vallanvaihtoa odotin, että tulee tiukempaa", Gao sanoo.

Xin valtakauden näkyvin taiteilijoihin kohdistunut isku oli viime syksynä. Tuolloin pidätettiin taiteilijoita, jotka osoittivat tukeaan Hongkongissa pidetyille demokratiamielenosoituksille.

Myös Gaon veljeksiä Kiinan viranomaiset ovat vuosien mittaan häiriköineet monin tavoin. Vuonna 2010, kun toisinajattelija Liu Xiaobota oltiin tuomitsemassa oikeudessa, veljekset pantiin kolmeksi päiväksi kotiarestiin.

Viime aikojen vaikein tilanne oli Gaon mukaan vuonna 2011, jolloin syksyllä Helsinkiin näyttelyn saava nykytaiteilija Ai Weiwei pidätettiin. Gaon veljekset kommentoivat mediassa Ain puolesta.

"Silloin mekin olimme kumpikin valmiita tulemaan pidätetyiksi."

Hiljattain veljesten perustama taidekahvila Pekingin 798-alueella suljettiin ainakin tilapäisesti. Gao ei tiedä, miksi. Hän sanoo, ettei ole viime aikoina tehnyt mitään erityisen arkaluontoista.

"Kyse voi olla myös paloturvallisuudesta tai jostain", Gao sanoo. "Ei ole mitään keinoa selvittää, liittyykö kahvilan sulkeminen politiikkaan."

Kiinan viranomaiset usein painostavat ihmisiä vedoten ei-poliittisten säännösten rikkomiseen, vaikka syyt olisivat poliittiset.

Gaon mukaan hän ei myöskään pysty perustamaan tiliä nettipalvelu Sina Weiboon, joka on kiinalainen vastine Facebookin ja Twitterin kaltaisille palveluille. Kiinan viranomaiset sensuroivat kiinalaisia nettipalveluja.

"Noin kolmen tai neljän viime vuoden aikana yli sata minun perustamaani tiliä on suljettu. Nopein sulkeminen tuli vain puolessa tunnissa."

Kiinassa taiteilija tarvitsee pelisilmää. Sitä tarvittiin esimerkiksi, kun veljekset tekivät veistoksen nimeltä Maon syyllisyys. Se kuvaa Maon polvillaan, ikään kuin pyytämässä anteeksi tai tunnustamassa jotain.

Teos ei kerro, mitä anteeksipyydettävää Maolla voisi olla. Kiinaa johtavan kommunistipuolueen mukaan ei juuri mitään, mutta Maon aloittamassa kulttuurivallankumouksessa "porvareina" teloitettuihin kuului esimerkiksi Gaon veljesten isä.

Kun Maon syyllisyys -veistos oli valmis, Maon pää asennettiin paikalleen vain siksi aikaa, kun teosta näytettiin suljetuissa piireissä. Vuonna 2009 The New York Times -lehti kirjoitti asiasta.

"The New York Timesin jutun jälkeen meidän kanssamme yhteistyötä tehneen kuparitehtaan johtaja pidätettiin. Sen jälkeen mikään muukaan kuparitehdas ei halunnut työskennellä kanssamme", Gao sanoo.

Hänen mukaansa ilmaisunvapaus vaihtelee Kiinassa ajankohdasta toiseen. Taiteilijan on pysyttävä kärryillä siitä, mikä on kulloinenkin ilmapiiri.

"Halusimme tehdä Mao-patsaan jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta jos olisimme tehneet sen silloin, olisimme joutuneet vankilaan. Vuonna 2008 päätimme, että teemme sen. Ajattelimme, että se on yhä vaarallista, mutta teoksella voisi olla mahdollisuus selviytyä", Gao sanoo

Kaikki taide ei kuitenkaan Kiinassakaan ole poliittista. Myös Gaon veljekset ovat tehneet paljon teoksia, joilla ei ole kytköstä politiikkaan.

Esimerkiksi taiteilija Yu Bogong ei katso teostensa olevan lainkaan poliittisia.

"Politiikka ei kiinnosta minua. Seuraan kyllä tilannetta, ja luen paljon historiaa", taiteilija sanoo työhuoneellaan Pekingin laitamilla Nangaossa.

Vuonna 1970 syntynyt Yu tekee esimerkiksi veistoksia, installaatioita ja piirroksia. Hänen mukaansa taiteen rajat tulevat muualta kuin politiikasta.

"Rajoitukset johtuvat lähinnä yhteistyökumppaneista. Esimerkiksi gallerialla saattaa olla jokin konsepti, jota he haluavat toteuttaa."

Hänen mukaansa kiinalaista taidetta uhkaa kaupallistuminen. Kiinassa taiteen hinta on noussut rajusti, kun uusrikkaat ovat alkaneet kiinnostua taiteesta. Yun mukaan taiteen tekemisen logiikka on paljolti sama kuin Maon aikana, jolloin kaikki tekivät suunnilleen samanlaista taidetta. Vain sisältö on muuttunut.

"Nykyään kaikki kopioivat populaaria kulttuuria. Hyvin harvat kulkevat omaa tietää ja keksivät joitain uutta."

Mikko Paakkanen HS
Peking

Yksi versio Neiti Mao -teoksesta.
Yksi versio Neiti Mao -teoksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat