Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katja Kettu kuvaa jälleen naisten nöyryytyksiä: "Lukija täyttää tekstin aukot omilla peloillaan"

Katja Ketun uusi romaani Yöperhonen kuvaa ihmisiä ääriolosuhteissa, kuten Kätilökin

Kulttuuri
 
Kirjailija Katja Kettu paljastaa mielipaikkansa
Kirjailija Katja Kettu paljastaa mielipaikkansa
Uutuusromaaninsa Yöperhonen juuri julkaiseva Katja Kettu löytää mielipaikkansa yllättävästä paikasta. Punkkarimenneisyydestään tunnettu Kettu on tuonut meidät rantakalliolle hienostokaupunginosaksi kutsutussa Eirassa, jossa neliöistä saa jopa viisinumeroisia summia. Alueella asuva Kettu kuitenkin kertoo Eiran sopivan mielenmaisemaansa hyvin. Toimittaja Jussi Lehmusvesi HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Paljon kauempana hyisiltä hiilikaivoksilta ei nyt voitaisi olla!

Lempeä aurinko muodostaa veteen pehmeitä kuviota edessämme aukeavalla ulapalla, ja rantakalliolla istuva Katja Kettu työntää varpaansa mereen.

Hän on tuonut meidät lempipaikalleen hienostokaupunginosaksi kutsutussa Eirassa, jossa neliöstä saa jopa viisinumeroisia summia.

Kettu tunnetaan muun muassa punkkarimenneisyydestään, ja asuinpaikka herättää aika ajoin hämmästystä asiasta kuulevien keskuudessa. Kirjailijan mukaan Eira sopii hänen mielenmaisemaansa hyvin.

"Pidän tästä rauhasta. Ja tykkään siitä, että voi katsella merta herätessä. Tänä aamuna kävin lenkin jälkeen aamuseitsemältä peräti uimassa, mikä ei tosin ole minulle kovin tyypillistä."

Ketun tuoreessa romaanissa Yöperhonen maisemat ovat karummat, kuten ihmiselämäkin.

Päänäyttämönä toimii Vorkutan omalakinen työleiri Pohjois-Neuvostoliitossa, jossa kukin yrittää selvitä, miten parhaiten taitaa.

Kettua kiinnosti asetelmassa erityisesti vallankäytön rakenteiden kuvaaminen.

"Siinä käydään tavallaan valtaleikkiä eli näytetään, että mitä tapahtuisi, jos täysin epätodennäköinen hahmo rupeaisikin käyttämään valtaa."

Yöperhosessa tuo epätodennäköinen henkilö on puhekyvyn menettänyt Irga Malinen, Neuvostoliittoon loikannut tyttö.

"Halusin luoda leiristä sellaisen kokeellisen ympäristön, jossa pieni ja vähäpätöinen pystyy anastamaan vallan."

"Se on mahdollista maailmassa, joka pelaa kaksoisstandardeilla, absurdeilla kiintiöillä ja vaatimuksilla, joita ei kukaan pysty täyttämään."

"Siellä jokainen tietää valheen, mutta totuutta ei tiedä oikeastaan kukaan."

Terhi Liimu HS
Kirjailija Katja Kettu viihtyy hienostokaupunginosana pidetyssä Eirassa.
Kirjailija Katja Kettu viihtyy hienostokaupunginosana pidetyssä Eirassa.
Kari Pullinen
Katja Kettu kuvattuna vuonna 2008.
Katja Kettu kuvattuna vuonna 2008.

Valta vertautuu kirjassa shakkipeliin, ja luomistyötä avittaakseen Kettu kävi shakinopettajan kanssa läpi pelistrategioita.

Pelissä vaadittava avaruudellinen hahmottaminen muistuttaa hänestä tarinoiden rakentamista, ja muutenkin tarkempi tutustuminen pelien kuninkaaseen teki kirjailijaan vaikutuksen.

"Toisin kuin vaikka pokerissa, shakissa kaikki on siinä laudalla silmiesi edessä", Kettu selittää.

"Vain oman ajattelusi rajat voivat estää näkemästä, mitä seuraavaksi tapahtuu."

Kettu on myös tutustunut shakkilegenda Garri Kasparovin teokseen Kuinka elämä jäljittelee shakkia, jossa mestaripelaaja rinnastaa pelin niin sodankäyntiin, talousstrategioihin kuin politiikkaankin.

Aivan kaikkea hän ei ajatuksesta niele.

"Nykyisinhän yleistyy pelottavasti ajatus, että yhteiskunta on jonkinlainen selviytyjät-peli, jossa ensin hankitaan luottamusta, muodostetaan sosiaalisia siteitä ja liittoudutaan, mutta voittaja on kuitenkin se, joka pettää kaikki muut."

"Mun näkemys on kuitenkin, että yhteispeli on se joka meidät pelastaa."

Vasemmistolaisesta perheestä tuleva Kettu sanoo yhä uskovansa heikompiosaisten keskinäiseen solidaarisuuteen, vaikka myöntää, etteivät ääriolosuhteet jalosta ihmistä, vaan tekevät hänestä pedon.

Kuten Kätilössä, Yöperhosessakin nöyryytysten kohteeksi joutuvat useimmiten naiset.

HS:n kriitikon Helena Ruuskan ehdottama K-18-tarra hätkähdyttää kirjailijaa.

"Voi herran jumala!"

"Toisin kuin Kätilössä, tässä on käytetty leikkauksia, jotka jättävät raakuuden katsojan oman mielikuvituksen varaan. Siinä mielessä se on tietysti voimakas keino, että lukija täyttää ne aukot pahimmilla peloillaan."

"Tarkoitus ei kuitenkaan ole shokeerata. Rivoudella itsessään ei ole mun teksteissä minkäänlaista arvoa."

Uuden kirjan kirjoittaminen suurmenestyksen jälkeen saattaa olla pelottava ajatus, mutta Ketun mukaan Yöperhosen kirjoittaminen alkoi oikeastaan jo ennen Kätilöä.

Sen tekeminen keskeytyi, kun Kätilö "alkoi vyörymään valtavalla voimalla" tajuntaan, ja Yöperhosen vaatima historiallisten rakenteiden tuntemus tuntui ylivoimaiselta. Nyt Kettu on järjestyksestä pelkästään iloinen.

"Siihen aikaan mulla oli paljon vähemmän uskallusta vetää laajempia linjoja esimerkiksi venäläisestä yhteiskunnasta."

"Nyt olen myös osannut tiivistää ajatuksiani enemmän."

Työtä riittää. Tällä hetkellä Kettu kirjoittaa Yöperhosesta näytelmäversiota, työstää sarjakuva-albumia ja valmistelee tietokirjaa suomalaisten siirtolaisten ja intiaanien jälkeläisistä, "fintiaaneista", yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja dokumentaristi Maria Seppälän kanssa.

Shakkiharrastuskin saattaa jatkua, sillä Ketulle on jopa ehdotettu ohjelmanumeroa, jossa hän pelaisi shakkia kirjamessukävijöitä vastaan.

Jokainen kirjailijan voittanut saisi ilmaiskappaleen Yöperhosta. "Siinä saattaa mennä kirja poikineen."

Korjaus 10.08: Dokumentaristi Maria Seppälän nimi korjattu oikein. Vorkutan työleiri sijaitsi lähellä Siperian rajaa, mutta ei Siperiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat