Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksasta kannattaa ottaa mallia menneisyyden hallinnassa

Saksa ja Venäjä ovat toistensa vastakappaleita asenteissaan menneisyyden rikoksiin

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Stasin tutkintavankilan museo Itä-Berliinissä.
Stasin tutkintavankilan museo Itä-Berliinissä.

"Astukaa peremmälle, eläytykää vangin asemaan", opas rohkaisee nuoria sellin ovella. Eristysselli on pyöreän kulmaton, kumimatoin pinnoitettu ja vailla valonsädettäkään. "Rauhoittumistilaksi" kutsutun kopin täysäänettömyydessä ihminen kadotti pian suuntavaiston ja ajan- ja paikantajun.

Kuljetaan itäberliiniläisessä Hohenschönhausenin Stasi-tutkintavankilan museossa. Käsillä on Stasin rajaton keinovarasto vangin ihmisarvon riisumiseksi, mielen murtamiseksi. Täällä on rutkasti toinen toistaan täydentäviä, toinen toistaan hirveämpiä tapoja.

Paitsi sadismin kekseliäisyys, myös oppaan ja yleisön suhde ällistyttää. Miesopas on laitoksen entinen vanki ja kuulijat saksalaisia teinejä, jotka kaikki kuuntelevat. Älypuhelimia ei näpelöidä vaan käytetään älyä: kysymyksiä sinkoilee.

Kahden tunnin kierroksen päätteeksi oppaalle aplodeerataan.

Yksin tässä museossa käy vuodessa liki 500 000 ihmistä, heistä puolet koululaisia. Museon väki kiertää erikseen kouluissa luennoimassa. Historia muuttuu osaksi nykypäivää.

Saksalaisten viime vuosisata meni keisarivallan, natsismin ja kommunismin varjossa. Kaksi maailmanpaloa ja kaksi diktatuuria, holokaustit ja vainoaallot, baadermeinhofit päälle; perintöä ja setvittävää on. Vasta neljännesvuosisata on eletty häiriöttömämpää demokratiaa.

Mutta ihailtavan hyvin siellä kuormaa puretaan – eri kanteilta punniten, keskustellen, kiistellen. En tunne maata, joka Saksaa kiinteämmin katsoisi menneisyyttään silmiin.

Sen vastakappale – hyvässä ja pahassa – on Venäjä. Kommunismia, entisten ja uusien tsaarien imperiumia, pogromeja ja interventioita, rikosaineistoa riittäisi niin ettei loppua näy. Mutta ennen ja jälkeen 1990-luvun lyhyen svobodan jakson ei yhteiskunta ole hengittänyt luonnolliseen tapaan. Takana on pelon vuosisata, ilmeisesti edessäkin.

Venäjä on yhä syvemmin upoksissa historiansa kanssa. Kun kukaan ei rohkene ehdottaa, mistä pesänselvitys aloitetaan, sitä ei aloiteta mistään. Tabut on sinetöity ikuisin valtionlukoin, mutta myytit rehottavat ja vahvistuvat (vain jos sopivat Kremlin pirtaan). Kaksi vuosikymmentä sitten orastavaa toiveikkuutta ei tunnista enää missään, päinvastoin: se vähä mitä ehdittiin salaisuuksia raottaa, kätketään nykyään entistä visummin.

Mennyt aika on liian hyytävää antaa kenen tahansa hypisteltäväksi. Putin pystyttää historian ohjauskomissioita samaan tahtiin kuin hän yhä karkeammin ahdistaa riippumatonta tutkimusta ja historiantuntemusta. Tragedioita, jotka säästäisivät seuraavilta tragedioilta, ei haluta kohdata.

Suora rehellinen ote kilpistyy alas ajettuun demokratiaan. Kun sana ei ole vapaa ja eikä vallan kolmijako turvaa kansalaisyhteiskuntaa, kuinka neuvostokauden sotkutkaan selkiintyisivät? Se vaatisi pitkän ajan ja kollektiivisen tahdon.

Venäjä on mallimaa – mutta ainoastaan siinä, miten valtion kanonisoima historiakuva saa pyhän paikan. Kun valtavia aukkokohtia tilkitään suurvaltaidean ja nationalismin turpeella, tilanne on lievästi ilmaisten hankala.

Entäpä Suomi? Me purjehdimme välimaisemissa, lähempänä Saksan kirkasta vettä kuin Venäjän sameutta. Sinänsä vapaata tutkimus- ja museotyötä vaivaa resurssipula, mutta vakavammalta uhalta näyttää laiskahko ja arvattava ote. Eikä rahoituspohjan muutos ole omiaan ruokkimaan rohkeita vetoja yliopistoiltakaan, jotka varmistelevat sijojaan valtavirrassa.

Milloin viimeksi nousi esiin lähihistorian tutkimushanke, joka kääntää asetelmia jos ei nurin niin edes yllättävämpiin kulmiin? Ei muistu mieleen.

Odotan vuosien 2017 ja 2018 juhlintaa – jotenkin hengitystä pidätellen. Tasavuosista sukeutunee arvokas tapahtumasarja, jossa presidentti ja muu vallasväki puhuvat jotakin sopivan arvoituksellista, mutta kohentavatko kekkerit itseymmärrystämme? Tohdin epäillä.

Kun meille tänne kaikki on kristinuskoa ja sivistystä myöten tuotettu Saksanmaalta, omaksuttakoon sieltä myös kauniin Vergangenheitsbewältigung-käsitteen sisin ajatus. Menneisyyden hallinta ei tarkoita menneisyyden hallintoa tai mestarointia, vaan tarvetta ja kykyä tehdä tilit selviksi oman historian kanssa.

Hyväksyä ristiriidat.

Veli-Pekka Leppänen
Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori
ja historiantutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat