Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri vyönsolki vauhditti cd-levyn alasajoa

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa
Hanne Salonen / HS
Cd-levyjen alamäki alkoi vyönsoljesta.
Cd-levyjen alamäki alkoi vyönsoljesta. Kuva: Hanne Salonen / HS

Sen soikean ja metallisen vyönsoljen on täytynyt olla huomiota herättävä, halkaisijaltaan vähintään kaksitoista senttiä. Mutta se ei hätkähdyttänyt ketään cd-tehtaan turvatarkastuksessa noin viisitoista vuotta sitten.

Miesten ylisuuret soljet olivat tuolloin muodikkaita Yhdysvaltain etelävaltioissa – tehdastyöläinen Dell Gloverin onneksi sekä musiikkiteollisuuden epäonneksi.

Hän on kirjailija Stephen Wittin mukaan se alkuperäisin piraatti, joka vauhditti laittomilla toimillaan koko alan alasajoa 2000-luvun vaihteessa.

Soljestako se oli kiinni? Ei, ei tyystin. Mutta ilman solkea pakkauskoneella työskennellyt Glover ei olisi ehkä pystynyt salakuljettamaan Universal-yhtiön tehtaalta julkaisuaan odottavia tulevia hittilevyjä, jotka ladattiin melkein heti nettiin. Ja lopulta kenen tahansa kopiotavaksi.

Kuinka olisi käynyt toisenlaisella solkimuodilla tai tiukemmilla turvatoimilla?

Wittin verraton kirja How Music Got Free (Viking, 2015) saa miettimään vaihtoehtoisia historiankulkuja kahdesta muustakin keskeisestä toimijasta: mp3-tiedoston kehittäneestä diplomi-insinööristä Karlheinz Brandenburgista ja Universalin toimitusjohtajasta Doug Morrisista.

Kuinka olisi käynyt, jos laitevalmistajat olisivat kuunnelleet keksintöjään esitellyttä Brandenburgia hyvissä ajoin? Tai jos Morrisin edustamat isot julkaisijat olisivat toimineet toisin.

Jälkiviisastelu on tietysti ärsyttävää, eikä sujuva Witt siihen syyllistykään. Hän kertoo musiikkiteollisuuden suurimmasta mullistuksesta viileästi ja tarkasti kolmen erilaisen tekijän kautta – kokonaiskuvaa kadottamatta.

Tarinan kannalta keskeinen on saksalainen Brandenburg, joka avasi tahattomasti portit piratismille. Mutta trillerin sävyjä saavan kirjan tähti on oman version vasta nyt kertova Glover, joka vuodatti salaisen RNS-ryhmän jäsenenä kahdeksassa vuodessa noin 2 000 Universalin albumia.

Pienessä Pohjois-Carolinan kaupungissa asunut tietokoneharrastaja ei mieltänyt itseään sananvapauden ritariksi. Alussa syyksi riitti ehtiminen ennen muita, ja myöhemmin vaihtokauppa. Hän sai ladata elokuvia, joista polttamiaan kopioita myi auton tavaratilasta.

Ja mukavaa, että rahaa riitti myös prameisiin pölykapseleihin – kunnes FBI pysäytti hänen laittomat liiketoimensa. Mutta vahinkoa ei voinut enää peruttaa.

Harri Uusitorppa
Kirjoittaja on vapaa toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat