Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spotifyssa kuunnellaan samoja lauluja läpi Suomen

Haloo Helsinki! on suomalaisten Spotify-käyttäjien suosikkiartisti, Major Lazer teki suosikkibiisin.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Haloo Helsinki! esiintyi kesäkuussa Provinssissa.
Haloo Helsinki! esiintyi kesäkuussa Provinssissa. Kuva: Juha Metso

Ai että yhtenäiskulttuurin aika on Suomessa ohi?

Mitä vielä. Verkon musiikkipalveluissa tarjolla olisi karkeasti ottaen kaikki maailman musiikki, mutta suomalaisten suosikkilistojen kärjessä toistuvat kerta toisensa jälkeen samat nimet.

Pyysimme Spotifylta kuunnelluimpien artistien ja kappaleiden listat kymmenestä kaupungista läpi Suomen. Kolmen kuukauden ajalta kerätyt listat kertovat ensisijaisesti yhdestä asiasta: suomalaisten suurimmat suosikit ovat hämmentävän samankaltaisia asuinpaikkakunnasta riippumatta.

Spotifyn perusteella voitaisiin myös unohtaa puheet helsinkiläisten kuplasta. Tai sitten esimerkiksi rovaniemeläiset mahtuvat samaan kuplaan: 20 suosituimmasta artistista peräti 17 on samoja molemmissa kaupungeissa.

Kevään ja kesän aikana Suomen suoratoistoherruus tuntuu olleen kahden kauppa.

Haloo Helsingin suosiota on kuluneen vuoden aikana saatu ihmetellä niin levylistoilla kuin keikkapaikoilla ja sama toistuu Spotifyssa. Yhtye on ykkösenä peräti kuudella paikkakunnalla ja kolmen kärjessä kolmella. Vastaan hangoittelee vain teinisensaatio Robin, jolla on kolme ykkössijaa ja kuusi palkintopallipaikkaa.

Terävin kärki on myös muuten kotimaisten artistien hallussa. Kärkikolmikkoon ujuttautuvat eri paikkakunnilla Elastinen (Helsinki, Jyväskylä, Tampere), Mikael Gabriel (Joensuu), JVG (Kuopio, Lappeenranta, Rovaniemi) ja Sanni (Oulu, Turku).

Kartalla on vain yksi selkeä poikkeus: läntisin mittauspiste Vaasa. Myös siellä kahdenkymmenen kärkeen mahtuvat suunnilleen samat nimet, mutta järjestys on pyörähtänyt ympäri.

Kärkikolmikon muodostavat norjalainen Kygo, englantilainen Major Lazer ja ruotsalainen Avicii. Paras kotimainen Haloo Helsinki löytyy vasta sijalta kuusi ja Robin on kymmenentenä.

Tätä voi selittää Ruotsin läheisyydellä, mutta suurempi tekijä lienee ruotsin kielen vahvempi asema alueella. Suomeksi laulavat suosikit eivät ole yltäneet aivan yhtä korkealle kuin muualla. Ulkomaisten esiintyjien osuus on Vaasan top 20 -listalla peräti 70 prosenttia.

Muualla tilanne kotimaisten ja ulkomaisten kesken on tasaisempi. Jyväskylässä ja Kuopiossa kotimaisilla esiintyjillä on vahvin asema, 55 prosenttia.

Paikallisilla suosikeilla ei ole juuri asiaa Spotify-listojen terävimpään kärkeen. Helsinkiläinen Haloo Helsinki ja turkulainen Robin ottivat odotetusti kärkipaikat kotikaupungeissaan, mutta muutoin paikallisväri jää muutamaan esimerkkiin.

Kiteeläinen Nightwish menestyy ympäri maailman myyntilistoilla, mutta nyt yhtye kerää ainoan merkintänsä naapurikaupungissa Joensuussa – sijoitus yhdeksästoista. Myös räppäri Paperi T yltää listalle vain kotikaupungissaan Helsingissä – sijoitus seitsemästoista.

Todellisia yllättäjiä on lopulta kaksi. Jyväskylässä kymmenen kärkeen kipuaa täpärästi kaupungin oma poika Toivo Susi, jonka viime vuonna julkaisema albumi Suden aika on jäänyt vaille valtakunnallista menestystä.

Toinen paikallinen suuruus on tamperelainen Valovuosi, jonka Aurinkokuningas-single on roikkunut myös valtakunnallisella listalla. Spotifyn kuunnelluimpien kappaleiden joukkoon se mahtuu vain kotikaupungissaan.

Eniten soitettujen kappaleiden listoilla tilanne on entistä yksitotisempi.

Kevään ja kesän aikana yksi ja sama kappale on ollut soitetuin kaikkialla Suomessa – brittiyhtye Major Lazerin Lean On. Ensi viikonloppuna yhtye nähdään Helsingin Flow'ssa, joten festivaali voi kiitellä itseään koko maata puhuttelevasta kiinnityksestä.

Kärkipaikan takana sijoitukset vaihtelevat, mutta lista säilyy pääpiirteissään samana. Kymmenen kärkeen tunkevat joka paikkakunnalla Kygo (Stole the Show), Wiz Khalifa (See You Again), Ellie Goulding (Love Me Like You Do), Deorro ja Chris Brown (Five More Hours) sekä Lost Frequencies (Are You with Me).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat