Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tove Janssonin taiteelle pysyvä galleria uuteen Helsingin Taidemuseoon

Kulttuuri
 
Tove Jansson
Tove Jansson

Syyskuun lopulla remontin jäljiltä uudelleen aukeava Helsingin taidemuseo HAM (Helsinki Art Museum) valmistelee pysyvää näyttelyä Tove Janssonin taiteelle Tennispalatsiin. Näyttely avautuu ensi vuoden alkupuolella. Janssonin taidetta ei ole tähän asti ollut esillä pysyvässä näyttelyssä Helsingissä.

Sitä ennen uudistuneessa museossa nähdään kiinalaisen Ai Weiwein retrospektiivinen näyttely, joka aukeaa 25. syyskuuta.

Uudesta Tennispalatsiin valmistuvasta näyttelytilasta varataan tila Janssonin freskoille Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla, joita on tähän asti säilytetty Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen tiloissa.

Freskot olivat viime vuonna Ateneumin Tove Jansson -näyttelyssä, mutta muuten ne ovat olleet vain pienen yleisön nähtävänä. Alun perin Jansson teki seinämaalaukset Helsingin kaupungintalon ruokalaan.

Freskojen lisäksi Jansson-galleriassa nähdään taiteilijan maalauksia ja luonnoksia.

Taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila kertoo, että Ateneumin näyttelyn yhteydessä kävi ilmi, että Janssonin freskojen liikuttelu paikasta toiseen ei ole hyvä idea, koska ne alkavat olla hauraita. Lisäksi ne haluttiin Arbiksesta suuremman yleisön nähtäväksi.

"Täällä ne pystytään valaisemaan hyvin ja kunnostamaan", hän sanoo.

Tove Jansson teki useita suuria seinämaalauksia erilaisiin julkisiin tiloihin erityisesti 1940–50-luvuilla.

Janssonin monumentaalimaalauksia on esimerkiksi Kotkassa, nykyisen Etelä-Kymen ammattiopiston ruokalan seinällä, Kotkan lastenkulttuurikeskuksessa sekä Teuvan alttaritaulussa.

HAMin uuteen näyttelyyn tulee myös luonnoksia ainakin Strömbergin tehtaan seinämaalauksista, jotka ovat Tanninen-Mattilan mukaan kuin maalauksia nekin.

Muumeja HAMin Jansson-näyttelyyn ei varsinaisesti tule, sillä niille on omistettu Tampereella kokonainen Muumilaakso Tampereen taidemuseossa. Paitsi yksi tulee. Juhlat kaupungissa -freskossa piileskelee pieni muumipeikko, jota ei maalauksesta välttämättä heti huomaa.

Helsingin taidemuseoon tulevasta Tove Jansson -näyttelystä kertoi ensimmäisenä The Art Newspaper.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat