Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fantasiamaailmat lakkasivat olemasta elämyspuistoja

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
MVphotos
J. R. R. Tolkienin Hobitti-kirja ilmestyi vuonna 1937.
J. R. R. Tolkienin Hobitti-kirja ilmestyi vuonna 1937. Kuva: MVphotos

Fantasiakirjallisuutta on jo 60 vuoden ajan hallinnut J. R. R. Tolkienin varjo. Vielä 1900-luvun alkupuolella fantasiakirjallisuus oli kirjavaa: Etsittiin kadonneita valtakuntia viidakoista tai Atlantin pohjasta, vierailtiin kuoleman jälkeisessä elämässä tai matkattiin ajassa.

Tarinat saattoivat sisältää muinaista magiaa, kosmista kauhua, verhottua erotiikkaa tai uskonnollista allegoriaa. Tämä päättyi, kun Tolkienin Taru Sormusten herrasta -trilogia (1954–55) pakotti lajin perusmalliksi valekeskiaikaiseen fantasiamaailmaan sijoitetun seikkailun, joka oli ollut vain yksi monista 1900-luvun alun fantasian kehittyvistä muodoista.

Kirjailijat ovat pyristelleet Tolkienin muotin alta etenkin 2000-luvulla ja haastaneet fantasian hallitsevan peruskaavan.

Ensimmäinen Tolkienin jälkeinen fantasiakirjailijapolvi pyrki jäljittelemään mestariaan. Suomeksikin on saatu David Eddingsin, Terry Brooksin sekä Margaret Weisin ja Tracy Hickmanin pitkiä fantasiasaagoja, joissa kovin tutunoloiset, eri fantasiamaailmojen kansoista kootut seurueet kaatavat mustia ruhtinaita. Kliseisyys johti luonnollisesti fantasiaparodioiden ja -huumorin syntyyn. Jälkimmäisen mehukkain edustaja oli alkuvuodesta kuollut brittiläinen Terry Pratchett.

Jo 1960-luvun lopussa Ursula K. Le GuininMaameri-kirjat haastoivat Tolkienin kristillis-platonisen maailmankuvan itämaishenkisellä dualistisella filosofiallaan. Myöhemmin kenties eniten on haastettu tolkienilaisen puhtoisen sankarin kuvaa. Hyvien ja pahojen välinen raja hämärtyi jo Glen Cookin Musta komppania -sarjassa, ja samaa linjaa on jatkanut George R. R. MartinValtaistuinpeli-kirjoissaan.

Fantasiamaailmat eivät ole enää elämyspuistoja, joissa haltiat laulavat kaihoisia lauluja kadonneesta paratiisista. Väkivalta, seksi ja epäilyttävät päähenkilöt ovat tulleet lajityyppiin jäädäkseen.

Patrick Rothfussin Kuninkaansurmaajan kronikassa esiintyvät nämä kaikki elementit yhdistyneenä isä Tolkienilta tuttuun tarinankertomisen iloon.

Todellinen irtiotto Tolkienista on tapahtunut 2000-luvun lajityyppejä sekoittavassa uuskummassa fantasiassa, joka palauttaa fantasiakirjallisuutta hobittimestaria edeltäneeseen monimuotoisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat