Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Flow'hun saapuva Nile Rodgersin Chic määritteli diskon uusiksi 70-luvulla

Flow'hun saapuva komppikitaristi määritteli diskon uusiksi 70-luvulla. Nyt hän on taas ajankohtainen.

Kulttuuri
 
Gus Stewart/Redferns
Chic-yhtyeen kulta-aika oli 70-luvun lopulla. Lontoon-keikalla vuonna 1979 mukana olivat muun muassaLuci Martin (vas.), BernardEdwards, Nile Rodgers ja Alfa Anderson.
Chic-yhtyeen kulta-aika oli 70-luvun lopulla. Lontoon-keikalla vuonna 1979 mukana olivat muun muassaLuci Martin (vas.), BernardEdwards, Nile Rodgers ja Alfa Anderson. Kuva: Gus Stewart/Redferns

Sähkökitaransoiton historia tuntee laumoittain kitarasankareita, jotka ovat nousseet maineeseen sooloja soittamalla.

Komppikitaristin paikka on ollut valokeilan ulkopuolella, rytmiryhmän osana. Mutta komppikitaraa soittamalla voi päätyä legendaksi. Sellaiseksi kuin yhdysvaltalainen Nile Rodgers, Chic-yhtyeen kitaristi, joka määritteli 1970-luvun lopussa funk- ja diskomusiikin soinnin uudestaan äärimmäisen tiukalla ja perkussiivisella soittotyylillään.

Viime vuosina se on taas noussut arvoon arvaamattomaan, ei vähiten siksi, että Daft Punk pyysi kaksi vuotta sitten Rodgersin nakuttamaan kitaraa Random Access Memories -menestyslevylleen.

Ranskalaiskaksikon elektroninen diskosoundi nivoutui täydellisesti yhteen Rodgersin soiton kanssa.

"Kröhöm", 62-vuotias Rodgers rykäisee merkitsevästi puhelinlinjan toisessa päässä. "Olen kyllä ylpeä sooloistanikin, olen kuitenkin pohjimmiltani jazzsoittaja."

Se onkin hyvä pitää mielessä. Rodgers ei oppinut soittamaan kitaraa diskossa, vaan soittotunneilla ja jazzlevyjä kuuntelemalla. Hän mieltyi jazzkitaristi George Van Epsin tyyliin, jossa soitettiin melodiaa kolmiäänisillä soinnuilla.

Rodgers lisäsi Van Epsin sointukuljetukseen tekniikan, jossa plektrakäsi nakuttaa tasaisesti kuudestoistaosarytmiä ja toinen käsi katkoo otelaudalla sointuja ja nuotteja funk-henkisesti synkopoiden. Rodgersin soitto näyttää vaivattomalta, mutta sitä on vaikea jäljitellä kunnolla.

"No niin on", hän sanoo. "Viimeksi eilen soitin American Idolin yhtyeessä soittavan kitaristin kanssa Chic-kappaleita ja jouduin sanomaan hänelle, että 'muuten kuulostaa hyvältä, mutta se menee oikeasti näin'."

Rodgers tietää arvonsa, mutta tekee sen selväksi charmantin maanläheisellä tavalla.

Hänen taustansa on kaikkea muuta kuin loistokas. Rodgers eli lapsuutensa beatnikkien ja narkomaanien keskellä ja asui teini-ikäisenä New Yorkin kaduilla rahaa kerjäten. Rodgersin oma isä oli lahjakas muusikko, joka päätyi viinan ja huumeiden voimalla kirjaimellisesti katuojaan. Isäpuoli ja äiti olivat heroinisteja.

Rodgers muistaa hyvin, milloin hän tajusi ensimmäisen kerran onnistuneensa muusikkona.

"Se oli silloin, kun kuulin ensi kerran dj:n soittavan Chicin levyä. Olin ollut hyvin köyhä ja tuntematon kaveri kadulta, ja yhtäkkiä minulle tarjottiin aterioita ja drinkkejä. Ymmärsin, että ihmiset maksavat minulle siitä, että rikastutan heidän elämäänsä musiikilla."

Rodgersin menestyksen pohjana ollut Chic teki suurimmat hittinsä muutaman vuoden aikana 1970-luvun lopulla.

Nile Rodgers
Nile Rodgers

Yhtye oli Rodgersin ja basisti Bernard Edwardsin luomus. Kaksikko teki jättihittejä myös Diana Rossille, ja heidän soundiaan haluttiin pian joka paikkaan.

1980-luvulla Chicin suosio hiipui, ja Rodgers suuntasi energiansa tuottamiseen. Komein sulka hattuun tuli David Bowien Let's Dance -levystä, mutta Rodgers on tuottanut myös Madonnan Like a Virginin ja Material Girlin sekä Duran Duranin Notoriousin.

Chic palasi yhteen 1990-luvun alussa, mutta paluu päättyi traagisesti, kun Bernard Edwards kuoli sairauskohtaukseen vuonna 1996.

Myös Rodgers luuli päiviensä päättyvän viisi vuotta sitten, kun hänellä todettiin eturauhassyöpä. Toissa kesänä hän ilmoitti voittaneensa syövän, ja nyt hän kiertää maailmaa vanhoja Chic-klassikoita soittaen.

"Huomasin, että yleisössä suurin osa on ensi kertaa Chicin keikalla. Olisi outoa olla soittamatta Good Timesia, Le Freakia ja Everybody Dancea."

Viime aikoina Rodgers on tehnyt myös uutta musiikkia. Tänä vuonna ilmestyi kaksi uutta Chic-singleä, ja albumikin valmistuu vielä.

Inspiraationa toimivat vanhat nauhat, jotka Rodgers sai takaisin itselleen Warner-levy-yhtiöltä.

"Meillä oli tapana äänittää kasetille kaikki mitä soitimme, ettei mikään idea unohtuisi. Nauhoilla oli myös meidän keskusteluamme, ja niiden kuuntelu tuntui musiikilliselta aikakapselilta. Puhuimme soittamisen välissä kaikenlaista, yhdessä olimme menossa Bob Marleyn konserttiin, jossakin puhuimme Bobby Brownista. Siinä kuului musiikin lähihistoria."

Chicin jäsenistä myös rumpali Tony Thompson kuoli vuonna 2003. Nyt Rodgers kerää treeninauhoilta kesken jääneitä ideoita ja työstää niitä valmiiksi. Alkuperän takia hän tekee ne Chicinä, ei omana soololevynään.

"En pidä yksin studiossa puurtamisesta. Tarvitsen ympärilleni ihmisiä soittamaan, ja siitä Chicissä oli kyse."

Chicin sointi oli Rodgersin, Edwardsin ja Thompsonin käsityötaidon näyte. Yhtye ei käyttänyt soittaessaan metronomia, ja sen ainutlaatuinen groove on kelvannut rakennusaineeksi lukemattomille hiphop- ja tanssimusiikkilevyille.

Jo ensimmäinen suuri rap-hitti, vuonna 1979 ilmestynyt Sugarhill Gangin Rapper's Delight, perustui Chicin Good Timesista napattuun bassokuvioon.

"Olen ansainnut varmasti enemmän musiikkini sämpläämisellä kuin alkuperäisillä levyillä. Nykyään ei tarvitse opetella soittamaan samalla tavalla kuin Bernard, Tony ja minä, jos haluaa levylle sellaisen soundin. Tiedän, että jotkut pitävät teknologiaa oikotienä, mutta itse en osaa ajatella sitä niin. Taiteessa mennään aina eteenpäin", Rodgers sanoo.

"Olen tehnyt töitä Aviciin ja Nicky Romeron kanssa, ja nautin siitä tavattomasti. En pidä elektronisen musiikin tekijöitä yhtään vähempiarvoisena kuin Bernard Edwardsia."


Chic featuring Nile Rodgers Flow-festivaalin päälavalla Suvilahdessa perjantaina klo 20.45.

Olivia Harris Reuters
Nile Rodgers palasi lavoille soittamaan vanhoja Chic-hittejä, kun hän parantui syövästä. Kaksi vuotta sitten Rodgers esiintyi Glastonburyssa.
Nile Rodgers palasi lavoille soittamaan vanhoja Chic-hittejä, kun hän parantui syövästä. Kaksi vuotta sitten Rodgers esiintyi Glastonburyssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat