Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurin rahoittajan näkökulma: Oman edun ajajia riittää, mutta koko taidekentän etua ei puolusta kukaan

Kulttuuri
 
Veli-Markus Tapio
Veli-Markus Tapio

Todennäköinen vaihtoehto on, että taiteen rahoitus säilyy vain nimellisesti ennallaan, mutta supistuu käytännössä vähitellen varsinkin suhteessa palkkakuluihin. Näin muotoillaan Suomen kulttuurirahaston pitkään työn alla olleessa ja juuri ilmestyneessä selvityksessä Rahan kosketus.

Britannian ja Alankomaiden mallin mukaiseen julkisen kulttuurituen ripeään ja rajuun leikkaamiseen selvityksessä ei uskota.

Julkisuuden puheita taiteen "laajennetusta rahoituspohjasta" selvityksessä pidetään silkkana kiertoilmaisuna toiveelle, että yritykset, yhdistykset, yksittäiset ihmiset ja säätiöt paikkaisivat valtion säästötoimista aiheutuvat kulttuurialan tuen menetykset.

"Nyt tarvitaan rakenteellista aloitteellisuutta", Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio tähdentää. "Se ei tarkoita sitä, että jokainen taho tulee vuorollaan vaatimaan lisää."

Tapio viittaa tehokkuuskeskusteluun, jota käydään nyt muillakin aloilla koulutuksesta terveydenhuoltoon.

"Kyse ei ole siitä, että joku maalaisi samalla hinnalla isomman taulun, vaan organisatorisesta tehokkuudesta: siitä, miten saadaan järjestelmä palvelemaan nykyistä paremmin niin yleisöä kuin taiteilijoita itseäänkin", hän sanoo.

Kulttuurirahasto ei ryhdy neuvomaan valtiota, miten sen pitäisi asiansa hoitaa.

"Mutta olisiko esimerkiksi laitosten rakennusten käytössä tehostamisen varaa", Tapio kysyy.

Rahoittajan näkökulmasta taideväki yrittää nyt varjella asemaansa siilipuolustustaktiikalla. Niin yksittäiset taiteilijat kuin heidän järjestönsäkin keskittyvät torjumaan uhkia, mutta näkemyksiä siitä, mihin haluttaisiin päästä, ei juuri esitetä.

"On itsestään selvää, että jokainen haluaa puolustaa omaa asemaansa", Veli-Markus Tapio sanoo. "Mutta tarvittaisiin taho, joka puhuisi taiteen puolesta yleisesti, ei vain aina jonkin tietyn erityisryhmän puolesta. Taide itse kykenee kyllä uudistumaan, sitä ei epäile kukaan."

Hänen vakaa käsityksensä on, että myös valtionhallinnon puolella arvostettaisiin kovasti rakentavia kannanottoja siihen, miten taiteen pirstaleista rahoitusmenetelmää tulisi kehittää.

Tapio puhuu "pienoisesta huolesta", joka on kuitenkin vakava:

"Eriytyykö taide liikaa apurahataiteeksi, joka keskustelee itsensä kanssa, ja toisaalta suuren yleisön taiteeksi, joka toimii markkinoilla?"

Kuilun tasaamiseksi hän tuumiskelee yhteistyökanavaa, johon voisi hakea mielekästä mallia kirjallisuuden puolelta:

"Kirja voi olla arvostettu, vaikka se sattuisi olemaan myös joulun myyntihitti. Useilla toisilla taiteenaloilla eriytyminen on voimakkaampaa", hän luonnehtii.

"Kustantamojärjestelmästä voisi olla opittavaa muilla taiteenaloilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat