Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallion lukiolaiset päivittivät tyttökirjaklassikon

Videoblogissa Vihervaaran Annasta tuli huostaanotettu, tummaihoinen tyttö

Kulttuuri
 
Huostaanotettu Anna (Laura Eklund Nhaga) löytää ystäviä, joiden kanssa käydään läpi teini-ikäisen tunteiden kirjo.
Huostaanotettu Anna (Laura Eklund Nhaga) löytää ystäviä, joiden kanssa käydään läpi teini-ikäisen tunteiden kirjo.

Heinäkuussa 2014 Laura Eklund Nhaga oli vaihto-oppilaana pienessä kylässä Uudessa-Seelannissa. Hän istui isäntäperheensä keittiössä katsottuaan juuri toiseen kertaan yhdysvaltalaisen nettisarjan The Lizzie Bennet Diaries, jossa Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -romaani tuodaan nykyaikaan lyhyinä videoblogijaksoina.

"Katsoessani siistejä projekteja tulee usein sellainen olo, että vitsi kun pääsisi tekemään tuota joskus", Eklund Nhaga, 18, sanoo. "Sillä kertaa tuli olo, että miksi en tekisi sitä nyt."

Tästä syntyi Project Green Gables, sivusto ja verkkosarja, joka perustuu löyhästi L. M. Montgomeryn vuosina 1908–1921 ilmestyneeseen Vihervaaran Anna -tyttökirjasarjaan.

Eklund Nhagan lisäksi projektissa on mukana yhdeksän muuta nuorta. Alkuperäiset jäsenet ovat Kallion lukiosta, mutta sittemmin joukkoon on otettu myös muita.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa on elokuisen hiostavaa. Kahvilan pöydän ääressä istuu viisi Project Green Gablesin tekijää: Laura Eklund Nhagan lisäksi Jutta Majava, Tuulia Heiskanen, Mimosa Jaskari ja Janika Vikman.

Majava näyttelee sarjassa Annan parhaan ystävän Dianan roolia, Heiskanen kuvaa ja editoi ja Jaskari lavastaa ja tuottaa. Sarjaan käytetään paljon aikaa ja vaivaa, ja lopputulos onkin sujuva ja harkittu.

Janika Vikman on toinen sarjan luojista, joka on yhdessä Eklund Nhagan kanssa käsikirjoittanut jaksot ja rekrytoinut muita mukaan.

"Laura alkoi viestitellä minulle heti idean saatuaan", Vikman sanoo.

Eklund Nhaga ja Vikman pitivät Kallion lukiossa roolituksia, joihin he kutsuivat ihmisiä flaijereilla ja Wilma-viesteillä.

Eklund Nhaga esittää sarjassa Annaa. Hän haaveilee näyttelijän ammatista, ja hänelle itse tekeminen on myös valmistautumista epävarman alan todellisuuteen.

"Monet näyttelijät kouluttautuvat periaatteessa kortistoon", Eklund Nhaga tietää. "Miksi ei tekisi jotain itse? Samalla kun odottaa, että valmistuu ylioppilaaksi, voi kartuttaa kokemusta. Ehkä tämä tuo näkyvyyttäkin."

Vihervaaran Anna on Eklund Nhagalle läheinen hahmo lapsuudesta asti.

"Anna-kirjat ovat minun ja isoäitini juttu", Eklund Nhaga kertoo. "Kun olin kuusivuotias, isoäiti alkoi lukea Anna-kirjoja minulle ääneen, ja täyttäessäni yhdeksän sain lahjaksi hänen vanhat painoksensa kirjoista."

Muille sarjan tekijöille Anna ei ole yhtä läheinen. Ainoastaan Jaskari oli Eklund Nhagan lisäksi lukenut kirjat aiemmin.

Se ei kuitenkaan ole este.

"Luin kirjat vasta aloittaessamme projektin", Vikman sanoo. "Se oli oikeastaan hyvä, koska näkökulmani oli modernisoinnin kannalta tuoreempi kuin Lauran."

Vihervaara-projektin Anna on vuonna 1998 syntynyt tummaihoinen 17-vuotias tyttö. Ei siis suinkaan se 1900-luvun alun pitkä ja kalpea punatukka, johon kirjojen lukijat ovat tottuneet.

"Odotimme rasistista hyökkäystä", Vikman sanoo.

"Vielä ei kuitenkaan ole tullut yhtään vihakirjettä", Eklund Nhaga sanoo. "Olen ihan mindblown!"

Näyttelijät puhuvat sarjassa englantia. Se tuntui luonnolliselta valinnalta huolimatta siitä, ettei se ole heidän äidinkielensä.

Project Green Gables sijoittuu nimittäin Anna-kirjojen lailla Kanadaan, Prinssi Edwardin saaren Avonlean kylään.

Käytännössä tapahtumapaikkana on kuitenkin enimmäkseen Eklund Nhagan huone, josta osa on lavastettu Annan Avonlean-huoneeksi.

Kielivalinta vaikuttaa onnistuneen, sillä projekti on saanut kiitosta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

"Omasta mielestäni kuulostan siltä, kuin puhuisin peruna suussa", Eklund Nhaga sanoo. "Kommenteissa ihmiset kuitenkin kehuvat aksenttiani."

Kiitosta on herättänyt myös omaperäinen idea ja erityisesti Annan hahmo. Nimimerkki belladaisy11 kirjoittaa: "Annan kuvaaminen mustana ja afrotukkaisena kääntyy erittäin hyvin moderniin kontekstiin."

Ensimmäisessä jaksossa Anna kertoo olevansa huostaanotettu, koska hänen vanhempansa ovat "well, crappy".

Annaa on lyhyen elämänsä aikana siirrelty systeemin rattaissa kodista toiseen, ja tästä johtuen hänellä ei ole ystäviä tai perhettä. Paitsi nyt.

Montgomeryn Annan tavoin hän on juuri muuttanut kahden vanhan sisaruksen, Marillan ja Matthew'n, luokse. Marilla on antanut hänelle kameran, jotta hän voisi purkaa siihen tunteitaan ja ajatuksiaan.

Sarja etenee alun esittelyjen jälkeen Anna-kirjojen kohtausten mukaan. Esimerkiksi neljännessä osassa tuohtunut Anna kertoo kohtaamisestaan naapurin topakan Rachel Lynden kanssa. Kirjat lukeneet muistavat Annan ja rouva Lynden ensikohtaamisen myrskyisyyden. Project Green Gables panee välikohtauksessa Rachel Lynden sanomaan, että Annan pitäisi suitsia pörröinen tukkansa hiuslisäkkeellä.

Kaikkiaan Project Green Gablesin jaksoja on kuvattu kolmisenkymmentä, joista viides esitetään tänään perjantaina. Ensimmäiselle tuotantokaudelle on tarkoitus mahduttaa noin neljäkymmentä jaksoa.

Kaikkiaan kausia tulee olemaan kolme, ja ne kattavat Montgomeryn kolme ensimmäistä Anna-kirjaa: Annan nuoruusvuodet, Anna ystävämme ja Annan unelmavuodet.

Ensimmäisessä viidessä jaksossa nähdään ainoastaan Annaa, mutta ensi viikolla esitettävässä jaksossa Jutta Majavan esittämä Diana saa ensiesiintymisensä.

"Jännittää", Majava tunnustaa. "Laura on saanut ihanaa palautetta ja mietin, että koskakohan Youtuben kommenttipalsta näyttää todellisen värinsä."

Kerran viikossa ilmestyvien videoiden ja blogin lisäksi Project Green Gables on myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kaikilla hahmoilla tulee olemaan Twitter-tili ja lisäksi jokin oma sosiaalisen median kanava, joita näyttelijät itse päivittävät.

"Annan ystävän Rubyn Instagram on paras", Eklund Nhaga sanoo. "Rakastan sitä."

"Lauran, siis Annan, Tumblr on myös mahtava", Vikman innostuu kehumaan.

Työryhmä vaikuttaa hitsautuneen hyvin yhteen: on naurua ja sisäpiirin vitsejä, nopeita viittauksia esimerkiksi Harry Potteriin ja muihin yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin.

Vaikeuksiakin on toki ollut, kuten kadonnut muistikortti ja hukkuneita käsikirjoituksia. Kymmenen ihmisen aikataulujen yhteensovittaminen on usein työlästä, sillä keväällä kirjoittaneita Vikmania ja Rubya esittävää Sara Vaittista lukuun ottamatta kaikki käyvät vielä koulua.

"Välillä tuntuu, että pää räjähtää", Eklund Nhaga sanoo.

Ystävyyden ja hyvän yhteishengen lisäksi tekijöitä auttaa jaksamaan ilo ja ylpeys, joka seuraa jokaista jaksoa. Sekä katsojat.

"Tuntuu hassulta sanoa fanit, mutta on hienoa, että on ihmisiä, jotka seuraavat meitä uskollisesti ja kertovat sarjasta eteenpäin, kommentoivat ja piirtävät fanitaidetta", Vikman sanoo. "Tiedän, että tämä on kliseistä, mutta on hienompaa, että onnistuu liikuttamaan muutamaakin ihmistä kuin se, että kanavalla näkyisi mahdollisimman iso kävijäluku."

"Vaikka kyllä niitä kävijöitä onkin tullut lisää joka kerta, kun käyn katsomassa", Majava huomauttaa.

Kaikkia naurattaa.

   

Project Green Gables on katsottavissa osoitteessa www.projectgreengables.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat