Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuin katupora jyräisi – sata kitaristia esittää tänään Alexi Laihon tilausteoksen Senaatintorilla

Kulttuuri
 
Tältä se kuulostaa – Children of Bodomin Alexi Laiho harjoittaa sataa kitaristia Juhlaviikkojen ilmaiskonserttiin
Tältä se kuulostaa – Children of Bodomin Alexi Laiho harjoittaa sataa kitaristia Juhlaviikkojen ilmaiskonserttiin
Helsingin juhlaviikkojen tämän kesän ensimmäinen kantaesitys soitetaan ilmaiskonsertissa tänään perjantaina Senaatintorilla. Noin vartin kestävä 100guitarsfromHel on Children of Bodom -yhtyeen Alexi Laihon sävellys sadalle kitaristille ja yhtyeelle. Kitaristit valittiin koesoittovideoiden perusteella. HSTV vieraili harjoituksissa ja lähettää myös itse esityksen suorana lähetyksenä tänään perjantaina kello 18. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Outi Pyhäranta, leikkaus: Kristiina Marttinen

Tällaista sointia en ole koskaan kuullut!

Sata sähkökitaristia kääntää volyyminappia ja lämmittelee sormiaan Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Yhtäkään äänenkorkeutta ei erotu. Musiikkitermein tämä on kaikkien aikojen klusteri (sävelkimppu), ja se tuo lähinnä mieleen katuporan tai suihkumoottorin jyrinän.

Äärimetallin kitarajumala Alexi Laiho marssii halliin, ja sata kitaristia valpastuu. Alkaa Laihon sadalle kitaristille ja bändille säveltämän 100GuitarsfromHel-teoksen yhteisharjoitus.

Teos alkaa hiljaisesti, aavistellen. Sata kitaristia odottaa vuoroaan. Sitten jokaisen plektrakäsi nousee ilmaan, ja ensimmäistä riffiä ryhdytään jyystämään.

Näky on jo visuaalisesti hihityttävän hurmaava. Ja musiikilta se kuulostaa – jopa Pannuhallin jälkikaiun sekoittamana.

"Holy F–uck!" Alexi Laiho karjahtaa ilahtuneena.

Outi Pyhäranta HS
Sata sähkökitaristia harjoitteli torstaina Kaapelitehtaalla Alexi Laihon 100GuitarsfromHel-teosta.
Sata sähkökitaristia harjoitteli torstaina Kaapelitehtaalla Alexi Laihon 100GuitarsfromHel-teosta.

Tänään perjantaina Helsingin juhlaviikot avaa ohjelmansa ilmaiskonsertilla Senaatintorilla klo 18. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, sillä teos kestää vain noin 15 minuuttia.

Esitystä on valmisteltu ainutlaatuisella tavalla. Laiho latasi Juhlaviikkojen sivuille puolen minuutin kitarapätkän, ja haastoi mukaan haluavat kitaristit opettelemaan sen ja lähettämään koesoittovideon.

Hakemuksia tuli ympäri maailmaa, ja Laiho valitsi sata parasta kesäkuussa. Valintaprosessi alkoi HSTV:n videohaastattelussa.

Valitut ovat selvästi onnellisia, vaikka osa joutui matkustamaan omalla kustannuksellaan paikalle maapallon toiselta puolelta.

Children of Bodomin Alexi Laiho etsii sataa sähkökitaristia - näin hän karsii ehdokasvideoita
Children of Bodomin Alexi Laiho etsii sataa sähkökitaristia - näin hän karsii ehdokasvideoita
HSTV oli paikalla, kun Alexi Laiho Children of Bodomista aloitti sadan sähkökitaristin etsinnän Juhlaviikkojen #100GuitarsfromHEL-tilausteokseen. Laiho soitti verkkonäytteellä otteen, jonka yli 400 kitaristia ympäri maailmaa yrittävät toistaa ehdokasvideoillaan. Nyt näet, miten Laiho reagoi esimerkiksi pituushyppääjä Tommi Evilän, jazzmestari Tapani Rinteen ja Dominante-kuoron yllättäviin ehdokasvideoihin. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Arttu Luhtala, leikkaus: Terhi Liimu.

"Olen unelmoinut Alexin kanssa soittamisesta 14-vuotiaasta asti. Nyt unelma toteutui", 20-vuotias japanilainen Saaya Suzuki kertoo.

"Diggailen niin monia suomalaisbändejä, että olisin halunnut käydä maassa joka tapauksessa. Samalla käyn Joulupukin kaupungissa Rovaniemellä", 27-vuotias korealainen Yuha Lee kertoo.

Laiho jakoi kitaristit viiteen ryhmään ja lähetti jokaiselle ryhmälle tukun riffejä ja sävelkulkuja opeteltavaksi.

Ryhmiä johtavat Laihon lisäksi ammattikitaristit Kie Von Hertzen, Timo Kämäräinen, Archie Cruz ja Samy Elbanna.

Sadan kitaran yhteissointi oli aluksi sokki myös kitaristeille.

"Ajattelin, että voiko tästä tulla yhtään mitään, mutta harjoituksissa on mennyt paremmin ja paremmin, ja nyt tämä kuulostaa hyvältä", Lauri Kansikas kertoo.

Mukaan valittiin myös pituushyppääjänä tunnetuksi tullut Tommi Evilä.

"Allu tekee metalliperinteeseen kuuluvia jäyniä. Kierrot on erilaisia, niihin tulee vähän lisää häntää ja kyllä sitä oltiin vähän hoo moilasina aluksi. Ryhmäni vetäjä antoi hyvän ohjeen: jos et tiedä mitä teet, älä soita!"

Alexi Laiho ei ole huolissaan.

"Helvetin hyvin he ovat opetelleet tämän ihan oikeasti. Olen yllättynyt ja helpottunut. Perjantaina tärähtää."

Jokaisella kitaristilla on teoksessa oma vahvistin.
Jokaisella kitaristilla on teoksessa oma vahvistin.

 

Senaatintorilla nähdään tänään myös Punainen naiskomppania -esitys kello 21. Helsingin juhlaviikkojen koko ohjelma osoitteessa www.helsinginjuhlaviikot.fi/ohjelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat