Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korjaamolla keskustellaan tänään taiteen vapaudesta: "Jos pidätte tällaista isoäitiä ekstremistinä niin siitä vain, senkin pellet"

Kulttuuri
 
Jelena Gremina
Poliisi hajotti lavasteet, esitykset keskeytettiin, mutta moskovalaisteatteri ei luovuta
Poliisi hajotti lavasteet, esitykset keskeytettiin, mutta moskovalaisteatteri ei luovuta
Teatr.doc taistelee Venäjällä sananvapauden puolesta. Kaksi sen näytelmää, 150 syytä olla puolustamatta isänmaata ja Bolotnaja-aukion tapaus, nähdään Helsingissä tällä viikolla. toimittaja: Maria Pettersson, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Janne Järvinen

Kun moskovalainen teatteri Teatr.doc oli esittämässä Ukrainan vallankumouksesta kertovaa elokuvaa, poliisin erikoisjoukot ryntäsivät sisään. Rakennuksessa oli kuulemma pommiuhka. Katsojat marssitettiin ulos ja erikoisjoukot jäivät tutkimaan rakennusta. Pommia ei löytynyt, mikä ei yllättänyt ketään.

Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun pienen Teatr.doc-teatterin työskentelyä häiriköitiin.

Helsingissä Stage-festivaaleilla perjantaina ja lauantaina esitettävän Bolotnaya Square Case -näytelmän kenraaliharjoituksiin tunki poliiseja, minkä jälkeen teatteritilaa tutkivat niin hätätilaministeriön kuin palolaitoksenkin edustajat. Vuokrasopimus on sanottu irti kahdesti ilman ennakkovaroitusta, ja teatterin johtaja Jelena Greminaa on uhkailtu.

"En todella tiedä, miksi vallanpitäjät pelkäävät tätä pientä teatteria niin kovasti", sanoo Gremina. Hän on ohjannut molemmat Stage-festivaaleilla nähtävät näytelmät, Putinin vastaisia mielenosoituksia seuranneista pidätyksistä kertovan Bolotnaya Square Casen sekä valtaa, hirmuhallitsijoita ja sotaa käsittelevän 150 Reasons Not to Defend our Motherland (150 syytä olla puolustamatta isänmaatamme).

Ohjaaja Jelena Gremina ei pidä teatteriaan erityisen poliittisena.
Ohjaaja Jelena Gremina ei pidä teatteriaan erityisen poliittisena.

"Lähestymistapamme ei varsinaisesti ole edes poliittinen vaan yleisinhimillinen. Ohjelmistossamme on esimerkiksi komediaa, dokumenttiteatteria ja rakkausnäytelmiä. Olemme pienen ihmisen puolella ja tarkastelemme maailmaa usein hänen näkökulmastaan."

Pieni ihminen oli esimerkiksi Sergei Magnitski, asianajaja, joka paljasti veroviranomaisten korruptiotapauksen, pidätettiin ja kuoli epäselvissä olosuhteissa pidätyksen aikana vuonna 2009. Teatr.doc teki hänestä näytelmän.

Ahdistelu alkoi kunnolla joulukuussa Ukrainan vallankumousta käsitelleen elokuvan keskeyttämisellä, Gremina kertoo. Väitettyä pommia etsineet viranomaiset ja pommikoirat tuhosivat lavasteita ja puvustoa. Sitten alkoivat ongelmat vuokranantajien kanssa.

"Teatteriamme ei voi sulkea, koska se ei ole valtiollinen vaan yksityinen. Ehkä joku luuli, että 12 vuotta kestäneen sopimuksen purkaminen johtaisi teatterin sulkemiseen. Mutta me löysimme nopeasti uudet tilat ja esitimme siellä esimerkiksi Bolotnaya Square Casen", Gremina kertoo.

Katsojat ja tukijat riensivät teatterin avuksi. Uutta paikkaa remontoitiin vapaaehtoisvoimin, ja teatteri sai avustuksia ympäri maata. Tuhansien kilometrien päässä asuvat ihmiset halusivat lähettää pieniä summia, vaikkapa viisi euroa.

"Avustuksia saapui Novosibirskistä, Blagoveštšenskista ja Komsomolsk-na-Amuresta. Ihmiset kirjoittivat meille, että eivät ole koskaan nähneet näytelmiämme, mutta heille on tärkeää, että olemme olemassa. Eräs nainen sanoi, että se, että jatkamme taistelua, antaa hänellekin voimia elää."

Pian myös toinen vuokrasopimus irtisanottiin.

"Olimme valmistautuneet siihen, ja jo viikon kuluttua esiinnyimme uudessa paikassa. Jos joudumme lähtemään sieltäkin, etsimme seuraavan paikan. Katsotaan, keneltä pettää hermo ensin. Se emme ole me."

Greminan mukaan on "mielipuolista" ahdistella teatteria, johon mahtuu noin sata katsojaa.

"Kyse ei ole siitä, että olisimme alkaneet esittää provosoivia näytelmiä. Olemme esittäneet paljon tulenarempia aiheita käsitteleviä teoksia aiemmin ja silti saaneet esimerkiksi apurahoja. Kyse on siitä, että poliittinen ilmapiiri on muuttunut."

Kiristyminen alkoi Greminan mukaan laeista, joilla kiellettiin "homopropaganda" ja kiroilu.

Tatiana Parshina (oik.) ja Anastasia Patlay 150 Reasons Not to Defend Our Motherland -näytelmässä.
Tatiana Parshina (oik.) ja Anastasia Patlay 150 Reasons Not to Defend Our Motherland -näytelmässä.

"Ne ovat tietenkin naurettavia lakeja, mutta ne ovat vaikuttaneet valtion rahoittamiin teattereihin. Ne muuttivat näytelmätekstejä tai esityksiä niin, että niissä ei kiroilla. Ymmärrän tietysti, että rahoitus saattaa riippua siitä. Mutta meillä on kiroiltu niin kuin ennenkin", Gremina kertoo.

"Sakko ei ole kovin iso, alle tuhat euroa, mutta emme ole vielä saaneet sellaista, eikä tietääkseni kukaan muukaan. Novosibirskissä sen sijaan on erotettu valtiorahoitteisen teatterin johtaja, joka kieltäytyi muuttamasta teatterin näytelmiä uuden lain takia."

Vielä viisi vuotta sitten taideväki oli toiveikasta, Gremina kertoo. "Ajattelimme, että Medvedev muuttaa asioita vähän parempaan suuntaan, vaikka hitaasti ja vaivalloisesti, ja Venäjä voittaa demoninsa. Mutta niin ei käynyt. Nyt Venäjältä katsottuna näyttää siltä, että olemme vihoissa kaikkien kanssa – ja mitä enemmän sanktioita kiristetään, sitä vahvemmaksi Putinin kannatus kasvaa."

Pelkääkö Gremina koskaan?

"En. Hyökkäykset teatteria vastaan saavat pikemminkin sisuuntumaan. Minut kutsuttiin joulukuun tapahtumien jälkeen syyttäjän puheille. Siellä äijä huusi, että eikö eilinen riittänyt, haluatko vankilaan. Nousin lähteäkseni. Kehotin haastamaan oikeuteen ja lupasin saapua asianajajien kanssa. Jos pidätte tällaista isoäitiä ekstremistinä niin siitä vain, senkin pellet."

Entä pitääkö Gremina itseään kaikesta huolimatta isänmaallisena?

"Kyllä, Venäjää voi pitää arvossa ja rakastaa. Se, että rakastaa isänmaataan, ei tarkoita rakkautta hallitusta kohtaan. Minä ja teatteri tulemme jatkossakin työskentelemään Venäjällä. Vaikeudet ovat auttaneet ymmärtämään, että työtämme pidetään arvossa. Olen onnellinen."

 

Bolotnaya Square Case 14. 8. klo 19 ja 15. 8. klo 16, Korjaamo.
Keskustelu poliittisesta teatterista ja sanavapaudesta 22.8. klo 14, Korjaamo.

Laura Oja
Teatr.Docin 150 Reasons Not to Defend Our Motherland nähtiin Stage-festivaalilla keskiviikkona ja torstaina. Siinä esiintyivät mm. Anna Kotova-Deryabina (oik.) ja Varvara Faer.
Teatr.Docin 150 Reasons Not to Defend Our Motherland nähtiin Stage-festivaalilla keskiviikkona ja torstaina. Siinä esiintyivät mm. Anna Kotova-Deryabina (oik.) ja Varvara Faer.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat