Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palava mies haluaa muuttaa Helsingin

Vaihtoehtofestivaali Burning Manin ideologiaa halutaan soveltaa Helsingin elävöittämiseen

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
James Hanusan seuraava projekti on muuntautua Biggy Stardust -kaupunkilähettilääksi. Hahmon kautta hän haluaa levittää luovan kaupungin ilosanomaa. "Minulla tulee olemaan valokuituhaalari."
James Hanusan seuraava projekti on muuntautua Biggy Stardust -kaupunkilähettilääksi. Hahmon kautta hän haluaa levittää luovan kaupungin ilosanomaa. "Minulla tulee olemaan valokuituhaalari." Kuva: Katarina Sällylä HS

Oli kesäpäivänseisaus vuonna 1986, ja mies nimeltä Larry Harvey oli saanut idean. Hän soitti kaverilleen. "Mennään rannalle ja poltetaan ukko", hän sanoi.

Kaveri hölmistyi. Sitten he rakensivat puusta ukon. Vielä samana iltana se paloi rannalla San Fransiscossa, ja kuin tyhjästä ympärille ilmestyi tanssivia ihmisiä. Joku viritti yhteislaulun.

Seuraavana vuonna puu-ukko paloi taas, ja ihmettelijöiden määrä kasvoi. Seuraavana vuonna se kasvoi taas, ja sitten taas.

Harvey ja muut perustajat ymmärsivät, että he olivat luoneet jonkinlaisen ilmiön. He siirsivät puu-ukon keskelle elinkelvotonta aavikkoa ja ilmoittivat, että siellä pidettäisiin Palavan Ukon festivaali – Burning Man.

Nyt Burning Man on maailman luultavasti suurin vaihtoehtofestivaali, joka kerää Nevadan aavikolle vuosittain noin 70 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi: Vanhoillislestadiolaisten vuosittaisissa Suviseuroissa on päivän aikana suunnilleen saman verran porukkaa.

Burning Maniin osallistujat tuovat itse mukanaan tarpeet, joilla selviävät viikon aavikon paahteessa ja kylmissä öissä. Järjestäjät vetävät valtavalle teltta-alueelle tiet, vessat ja muut peruspalvelut, mutta kaikki muu hoituu itseorganisoidusti.

Yksi osallistuja haluaa olla vaikkapa tervehtijä, joka ottaa vastaan kaikki festivaalille saapuvat ihmiset. Festivaalilla ei käytetä lainkaan rahaa – pääsylippu tosin maksaa noin 300 euroa – vaan sen koko pyöriminen perustuu "lahjoittamiselle".

Kuulostaako hippitouhulta? Sitä se onkin.

Näin joka tapauksessa syntyy yhteisö, jota on kuvattu maailman suurimmaksi itseorganisoituvaksi kaupungiksi, joka katoaa viikon jälkeen aavikolta jäljettömiin. Nyt näillä periaatteilla halutaan muuttaa Helsinki, vakuuttaa edessäni Mbarin terassilla istuva James Hanusa.

"Jos kaupunki on rauta, ovat ihmisten väliset suhteet ja viestintä softa. Ja avoin lähdekoodi on oikea tapa edetä."

Hanusa on työskennellyt Burning Manin organisaatiossa, ja on yhä sen "sanansaattaja".

Periaatteet ovat päällisin puolin radikaaleja. Kaikki perustuu lahjoihin. Jokaisen pitää olla osallistuja. Kaiken tekemisen pitää toteuttaa "radikaalia itseilmaisua".

Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunkitilan pitäisi antaa ihmisille mahdollisuuksia tehdä siellä juuri niin luovan hulluja tempauksia kuin itse haluavat. Kaupungin tehtävä olisi luoda edellytyksiä ja kannustaa tähän, Hanusa maalailee.

Helsingissä tällainen kulttuuri on jo vireillä. Esimerkiksi puoliluvatta noussut Sompasauna ja lupaprosessit hylännyt Ravintolapäivä toteuttavat Burning Manin ideologiaa.

Burning Man on vastustanut historiansa aikana erityisesti taide-instituutioita. Festivaalin perustajien mukaan ne ajavat taiteilijat kilpailemaan apurahoista vain toistamalla taideteorian abstrakteja määritelmiä.

Siksi Burning Man keskittyy vaihtoehtotaiteeseen.

"En sanoisi, että Burning Man inhoaa taide-instituutiota, vaan että taide-instituutiot inhoavat Burning Mania", Hanusa korjaa.

Oikea taide sen sijaan syntyy mielen vapauttamisesta, Burning Manin perustajat sanovat.

Niinpä festivaalilla nähdään kyberpunk-asuja, spontaaneja maalaustyöpajoja ja paljon erilaisia veistoksia.

Tämän lähestymistavan Hanusa uskoo lopulta pelastavan paitsi kaupungit myös länsimaisen talouden.

"Kun teknologia automatisoi yhä suuremman osan työstä, meidän on pakko alkaa tehdä jotakin muuta. Uskon, että tällainen luovuuden ja kulttuurisen arvontuotannon järjestelmä on se, jota me tarvitsemme."

Hanusa ja Demos Helsinki käynnistelevät nyt Helsingissä projektia, jossa annetaan kaupunkilaisille työkaluja, joilla he voivat luoda spontaaneja teoksia ja tempauksia Burning Manin hengessä.

Hanusa on tuonut festivaalilta mukanaan sosiaalisen median työkaluja ja käytäntöjä, jotka jaetaan ihmisille Flow-festivaalin puhetilaisuudessa. Siitä alkaa projekti, joka toivottavasti poikii jotakin suurempaa: viritteillä on ainakin yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa.

Aalto-yliopistosta on lähdössä Burning Maniin myös oma delegaatio. Mukanaan se vie jättimäisen hauenpääkanteleen, jolla soitetaan bluesia.

Spontaani hippimeno on toki mukavaa, mutta entä jos se sattuu omalle pihalle? Mitä Hanusa sanoo niille, joita ärsyttää, jos omassa porttikongissa on luvaton ravintola tai joikuesitys keskellä yötä?

"Kutsun voimaa ei pidä aliarvioida. Ihmiset pitää kutsua mukaan ja näyttää heille, miten upea tämä asia, jota teemme, on. Burning Man toimii juuri näin: moni tulee sinne ystävän kanssa ehkä epäilevänä, ja kokee sitten jonkinlaisen transformatiivisen kokemuksen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat