Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite kuumensi Oulussa

Kulttuuri
 
Maria Halkilahti hs
Aito avioliitto -kampanja sai myös Helsingin Lasipalatsin yrittäjät kimpaantumaan. He tuikkasivat ikkunoihinsa sateenkaarilippuja viime keskiviikkona.
Aito avioliitto -kampanja sai myös Helsingin Lasipalatsin yrittäjät kimpaantumaan. He tuikkasivat ikkunoihinsa sateenkaarilippuja viime keskiviikkona. Kuva: Maria Halkilahti hs

Aito avioliitto -ryhmittymän kansalaisaloite kuumentaa tunteita Oulun kaupunginkirjastossa. Ryhmittymä on pystyttänyt näkyvälle paikalle pöydän, jonka ääressä kirjastonkävijöitä kehotetaan allekirjoittamaan aloite.

Kansalaisaloitteen tarkoituksena on kaataa eduskunnan hyväksymä laki tasa-arvoisesta avioliitosta, jonka on määrä astua voimaan vuonna 2017.

Kaupunginkirjaston vs. palvelupäällikkö Inka Puolanne myöntää, että palautetta on tullut runsaasti.

"Kyllä sitä on tullut. On kirjoitettu lappuja, että lopetamme kirjaston käyttämisen, ja yksi asiakas kävi jopa heittämässä lomakepinon virkailijan pöydälle."

Palautteissa on hämmästelty, eikö kirjaston tulisi olla puolueeton kulttuurilaitos, jonka tulisi välttää kannanottoja poliittisesti arkoihin kysymyksiin.

Puolanteen mukaan kirjasto kuitenkin vain noudattaa ohjetta, jonka mukaan kirjastonkävijöille tulee tarjota mahdollisuus kansalaisaloitteiden allekirjoittamiseen.

Hän myöntää, että Aito avioliitto -aloite on ollut poikkeuksellisen näkyvästi esillä.

"Aiemmin ne ovat olleet kansiossa, mutta nyt käytäntöä on muutettu. Oli kuitenkin sattumaa, että ensimmäinen niistä oli näin tunteita kuohuttava tapaus."

Keräyspöydän yhteyteen on lisätty lappu, jonka mukaan kirjasto ei ole vastuussa kampanjasta.

Suomen kaupunkien ja kirjastojen käytännöt kansalaisaloitteiden suhteen vaihtelevat suuresti.

Esimerkiksi Helsingissä käyttäjät ohjataan allekirjoittamaan aloitteet kansalaisaloite.fi –verkkosivulla, eikä fyysisiä allekirjoituspisteitä tarjota kampanjoijille.

Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haaviston mukaan allekirjoittajan tietosuojan turvaaminen on koettu hankalaksi, sillä nimet ja muut henkilötiedot eivät saa olla yleisön tai muiden allekirjoittajien nähtävissä.

Aito avioliitto -aloitteita ei tiettävästi ole Helsingin kirjastoihin tarjottu.

Myös Helsingin Lasipalatsin aukiolla kampanja on aiheuttanut vastareaktion paikallisten yrittäjien toimesta.

Aukion läheisyydessä olevien toimistojen ikkunoista roikkuu eri kokoisia tasa-arvoa symboloivia sateenkaarilippuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat