Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittimedia ruoski Amy Winehousea – mutta Suomessa lehdet kesyyntyvät

Amy Winehousen tapauksessa lehdistö meni liian pitkälle. Toisinaan mediapaheksujien kuoro on kuitenkin liian herkkä laulamaan.

Kulttuuri
 
Noora Mattila
Oli Scarff Getty Images
Amy Winehouse turvamiehineen palaamassa oikeudenkäynnistä vuonna 2009.
Amy Winehouse turvamiehineen palaamassa oikeudenkäynnistä vuonna 2009. Kuva: Oli Scarff Getty Images

Laulaja Amy Winehousesta kertova dokumentti Amy sai minut liikuttumaan. Ei, vaan surulliseksi. Asif Kapadianin elokuvan jälkeen kävelin ulos jalat heikkoina ja alakuloisena maailman julmuudesta.

Winehousen kuolemasta on neljä vuotta. Muistan hämärästi viimeisten elinvuosien peruuntuneet keikat ja paparazzikuvat heroiinin ja kokaiinin riuduttamasta laulajasta.

Sitä en tiennyt, miten surullinen elämä kuvien taakse kätkeytyi. Isä jätti perheen, kun Amy oli lapsi. Se teki hänen rakkaudestaan epävarmaa ja ripustautuvaa. Myöhemmin häntä kuitenkin ympäröivät miehet, jotka halusivat hyötyä hänen julkisuudestaan ja rahoistaan – isä mukaan lukien.

Lisäksi Winehousea ympäröivät kamerat. Dokumentissa on useita kohtauksia, joissa laulaja pakenee kuvaajalauman keskellä autoon ilmeisen ahdistuneena.

Dokumentin mukaan hän ei edes halunnut kuuluisaksi, mutta hänestä tuli julkisuuden vanki. Koko Britanniassa ei ollut paikkaa, minne paparazzit eivät olisi häntä seuranneet. Viihdetoimittajat majoittuivat jopa saman päihdehoitolan huoneisiin.

Winehouse kuoli 27-vuotiaana alkoholimyrkytykseen, ja hänen veljensä mukaan myös bulimia kuihdutti hänet.

Median osuudesta ei ole tehty kunnolla tiliä.

Internetiä pitää vähän kaivaa, jotta löytää vanhat juorujutut. Kymmenen ensimmäistä Google-sivua on täynnä jälkiviisaita muisteloita ainutlaatuisen taiteilijan murtumisesta.

Sitten alkaa löytyä.

Daily Mail on tehnyt kymmeniä kuvareportaaseja Winehousen baari-illoista. Lehti on raportoinut perusteellisesti laulajan hiuksista, vaatteista, ihon kunnosta, painosta, rinnoista ja mustelmista. Lähikuvista lukija saa arvioida, valuuko Amyn nenästä räkää vai kokaiinia.

Mirrorin arkistosta tulee jo paha mieli:

Amy Winehouse esiintyi kuin "demoninen kakara" ja sotki sivullisia viilletyillä ranteillaan.

"Toivomme, että Winehouse viettää syntymäpäiviään railakkaasti, jotta saamme hauskoja kuvia aamuksi."

Winehouse otti tatuoinnin, joka "näyttää naurettavalta JOS hän elää seitsemänkymppiseksi" ('kun' on vedetty yli).

Winehouse ryhtyy muotisuunnittelijaksi, joten "kohta sinäkin voit näyttää huumeiden näivettämältä junanromulta". Jutussa hänestä käytetään nimen sijaan kutsumanimeä "crack head".

"Eikö halloween ole jo ohi, Amy?"

Britannian viihdelehdistö on luultavasti maailman röyhkein. The Sunin ja Daily Mirrorin sivut ovat täynnä petoksia, huumeita, tapettuja lapsia ja alastomuutta. Britanniassa vahva työväenluokka ostaa ylilyöviä irtonumeroita ja Suomea vapaampi laintulkinta on sallinut herjanheiton.

Brittiläinen Caitlin Moran sanoo kirjassaan Naisena olemisen taito (2012), että viihdelehtien toimittajat ovat alhaisinta ihmisluokkaa, joka tahtoo kaikille pahaa.

Olemmeko me kaikki?

Toimittajana saa säännöllisesti lukea olevansa pirusta seuraava. Tai poliitikosta seuraava, sillä kyselyissä kahden ammatin arvostus mataa samoissa pohjalukemissa.

Alma Median kyselytutkimuksessa kesäkuussa 89 prosenttia suomalaisista vastasi, ettei usko kaikkiin lukemiinsa uutisiin. Vastaajista 39 prosenttia sanoi, että epäilee uutista median epäluotettavuuden takia.

Keskustelufoorumeilta selviää, että toimittajat ovat piilokommunisteja, jotka tekevät jatkuvasti virheitä, keksivät juttuja omasta päästään ja kiusaavat viattomia ihmisiä.

Suomalaiset toimittajat eivät kuitenkaan ole brittikollegoidensa kaltaisia kärkkäitä haaskalintuja. Itse asiassa media kesyyntyy koko ajan, sanoo Pasi Kivioja, joka on tutkinut iltapäivälehtien muutosta.

"Vielä 1990-luvulla iltapäivälehdet tekivät paljon rajumpia ja raaempia juttuja. Nykyään ne varovat ylilyöntejä, koska sosiaalinen media on herkkä protestoimaan. Lehdet pelkäävät imagon menettämistä ja boikotteja."

Kiviojan mukaan lukijat paheksuvat heti, jos toimittaja tunkeutuu julkkiksen yksityiselämään. Silloinkin, kun kyse on normaalista tiedonhankinnasta.

"Ennen kännykkäaikaa oli tavallista mennä koputtamaan poliitikon ovelle. Nyt sitä pidettiin ahdisteluna, kun toimittaja kävi Timo Soinin kesämökillä."

Kiviojan mielestä suomalainen keskustelukulttuuri on yliherkkä. Ehkä uusmoralismi on nostamassa päätään.

Ja talousvaikeuksissa oleva media on lujasti nettipaheksujien pihtiotteessa.

Täällä pihtiotteessa kuulen usein, että media on viihteellistynyt. Monesti on epäselvää, mitä se tarkoittaa.

Journalismin tutkimuksessa viihteellisyys ymmärretään yleensä niin, että ihmisten tarinat korostuvat.

Ei kerrota vain päätöksistä ja pykälistä vaan ihmisistä, joihin ne vaikuttavat. Työttömäksi jääneestä salolaisesta tai vanhuksesta, jonka eläke ei riitä.

Poliitikoista tehdään henkilökuvia ja taiteilijoilta kysytään heidän äitisuhteestaan.

Julkkisten arkea voi seurata myös suoraan sosiaalisessa mediassa. Tavallisetkin ihmiset kuvaavat itseään, bloggaavat, kirjoittavat omaelämäkertaa. Tosi-tv-ohjelmissa perheriidat ja seksielämä avataan kaikille.

Tositarinat ja iholle meno ovat aikamme trendi. Lehdissä ajatellaan, että sitä lukijat haluavat, eikä ihan perusteetta.

Palatkaamme Amy Winehouseen. Tekikö Britannian media siis pelkäämätöntä työtä, joka heijasteli nykyihmisen kaipuuta toisen luo? No ei.

Mielenterveysongelmaisen laulajan pihapuskissa kyttääminen ei ole sama asia kuin Soinin ovelle koputtaminen.

Pahansuopa nenäreportaasi ei ole sama kuin naistenlehtien henkilökuvat.

Naistenlehti yrittää yleensä ymmärtää haastateltavaa ja samastua häneen. Räikein viihdejournalismi ei pyri ymmärtämään.

Amy Winehousesta tehdyt paparazzijutut eivät kerro hänestä mitään. Riittää, että lukija saa sanoa: herran jestas, hän näyttää rääkätyltä hevoselta. Siihen ajatus loppuu.

Winehouse oli Britannian median ja yleisön koulukiusattu. Kuoppaposkisesta laulajasta tuli julkisuuden sylkykuppi, jonka kuvaa katsomalla sai kauhun väristykset tai helpot naurut, tunsi olevansa parempi ihminen.

Se oli hänen tehtävänsä, niin kuin jokaisen syrjityn tehtävä on tiivistää yhteisöä.

On Suomessakin median kiusaamia. Esimerkiksi Matti Nykänen ja Johanna Tukiainen muistuttavat Winehousea siinä, että heilläkin on alkoholin kanssa ongelmia. Samasta syystä internetin moraalituomaristo on tällä kertaa hyväksynyt kiusaamisen: he niin sanotusti kerjäsivät sitä.

Lehdistöä sääntelevä Julkisen sanan neuvosto antoi Nykäseen liittyen vuonna 2004 jopa periaatelausuman, jossa se muistutti, että jokaisella on yksityiselämän suoja ja ihmisarvo. "Ihmisen harkintakyky oman elämän ja sen tapahtumien julkistamisen suhteen saattaa olla alentunut esimerkiksi kokemattomuuden, sairauden, rasituksen, päihteiden käytön tai muun syyn takia", neuvosto huomautti.

"Lausumalla ei ollut juurikaan vaikutusta", Pasi Kivioja toteaa. "Sekä Nykästä että Tukiaista on kommentoitu hyvin ilkeämielisesti myös keskustelupalstoilla."

Amy Winehouse näki kaikkialla olevansa popmaailman luuseri. Jopa kollegoiden palkintoseremoniassa naurettiin hänelle.

Koomikko Zoe Lyonsin vitsi valittiin vuonna 2008 Edinburghin Fringe-festivaalin hauskimmaksi: "Minun on vaikea uskoa, että Amy Winehouse vahingoittaa itseään. Hän on niin ärsyttävä, että varmasti löytyisi joku, joka tekisi sen hänen puolestaan."

Kiusaamisen pahin seuraus on se, että ihminen menettää itsekunnioituksensa. Roskajulkisuus ei tappanut Winehousea, mutta dokumentin perusteella se edesauttoi sitä, että hän lakkasi välittämästä.

YksiAmy-dokumentin raastavimpia kohtauksia on se, kun Winehouse on paennut paparazzeja Karibialle. Hän on ikionnellinen, kun hänen isänsä tulee käymään. Mutta isä onkin tuonut kameraryhmän mukanaan.

Mitch Winehouse vaatii Amya poseeraamaan fanikuvassa ohikulkijoiden kanssa.

"Mutta isä, he haluavat vain tehdä minusta pellen", Amy sanoo surullisena.

Noora Mattila HS
noora.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Nuori Winehouse ennen syömishäiriötä, päihderiippuvuutta ja mediapyöritystä.
Nuori Winehouse ennen syömishäiriötä, päihderiippuvuutta ja mediapyöritystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat