Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen Sisuradio hyllytti Asko Sahlbergin kuunnelman "rättipäiden raiskauksen" takia

Kulttuuri
 
Kaj Aalto
alexander mahmoud
Asko Sahlberg sanoo olevansa valmis pieniin muutoksiin tekstissä.
Asko Sahlberg sanoo olevansa valmis pieniin muutoksiin tekstissä. Kuva: alexander mahmoud

Ruotsin Radion suomenkielisessä Sisuradiossa vuosikausia esitetyn Asko Sahlbergin kuunnelmasarjan Jammun ja Jaanan kaksi osaa on hyllytetty. Sahlberg on yllättynyt Sisuradion ilmoituksesta. Tällaista ei ole hänen urallaan ennen sattunut.

"Se kuulemma johtuu joistakin ilmaisuista, joita kuunnelman toinen päähenkilö Jammu käyttää. Niitä on pidetty jossain määrin vähemmistöjä loukkaavina tai ehkä jopa rasistisina."

"Mielestäni kuunnelmassa ei ole kysymys mistään muusta kuin luutuneiden asenteiden naurunalaiseksi asettamisesta, joka on viihteen perinteisiä tehokeinoja", Asko Sahlberg kertoo.

Sahlbergin mukaan kuunnelman Jammu on ollut tällainen jo yli vuosikymmenen.

"Pahimmassa tapauksessa Sisuradiosta on tulossa jonkinlainen uusmoralismin temppeli. Mutta jos hyvin käy, tämä jää harmittomaksi välinäytökseksi", Sahlberg sanoo.

Sahlbergin mielestä päätöksen jälkeen on hankalaa Ruotsista käsin paheksua sananvapauden rajoituksia vaikkapa Venäjällä.

Sisuradion kanavapäällikkö Sofia Taavitsainen pitää kuunnelman hahmon kieltä "sopimattomana".

Median kiinnostuttua Sisuradion päätöksestä radio on yrittänyt saada aikaan sopuratkaisua Sahlbergin kanssa.

Sahlbergin mukaan avoinna on vielä, millaisia muutoksia radio vaatii kuunnelmaan. Taavitsaisen mielestä Sahlberg voisi kirjoittaa kuunnelman jaksot uusiksi.

"Jos kyse on vain parista sanasta niin kuin ymmärsin, olen valmis pikku muutoksiin", Sahlberg sanoo.

Taavitsainen viittaa Ruotsin radion ohjelmasääntöön, jonka mukaan radio ei saa "levittää ennakkoluuloja ja stereotypioita".

"Kuunnelma kuuluu kokonaisena P4-kanavan aluelähetysten yhteydessä tai muun ohjelman osana. Se asettaa erilaiset raamit kuin että kyseessä olisi romaani tai elokuva", hän sanoo.

Jammulla on Sahlbergin mukaan monta ruotsinsuomalaista esikuvaa. Hahmo edustaa niitä, jotka vuosikymmeniä sitten tulivat Ruotsiin ja kokivat itsensä heikoksi vähemmistöksi. Nyt kun nämä ruotsinsuomalaiset ovat hyvin integroituneet yhteiskuntaan, tilanne on jotenkin muuttunut.

"Ehkä he nyt kokevat itsensä kunniakkaaksi vähemmistöksi, joka on täällä paiskinut kovasti töitä", Sahlberg arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat