Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Mikko Kivinen teki häpeästä itselleen työkalun

Häpeää on osattava käyttää hyväkseen, sanoo 35-vuotisjuhlaesitystä valmisteleva näyttelijä Mikko Kivinen

Kulttuuri
 
Jouko Turkan opit hämmensivät Mikko Kivisen: "Se oli sekavuustila"
Jouko Turkan opit hämmensivät Mikko Kivisen: "Se oli sekavuustila"
35-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä näyttelijä Mikko Kivinen muistelee teatterikorkeakouluaikojaan sekavien tunteiden vallassa. Auktoriteettikammoiseksi itseään luonnehtiva Kivinen kuvaa koulun silloisen rehtorin Jouko Turkan autoritäärisiä opetusmetodeja täysin epäonnistuneiksi. "Turkka hävitti oppilaista tajun siitä, mikä on hyvää ja mikä huonoa", hän sanoo. Toimittaja Jussi Lehmusvesi, kuvaus ja editointi: Markus Jokela

Aurinko paistaa kirkkaasti Kustaanmiekan hiekkavalleilla Suomenlinnassa. Takanamme paikkaa vartioivat venäläisen bastionilinnoituksen jyhkeät muurit, vieressämme seisovat yhtä majesteettimaisina 1800-luvulta peräisin olevat rannikkokanuunat.

Äkkiä nuori aasialaisnainen työntää päänsä kanuunan piipusta sisään.

Tästähän saisi vaikka sketsin!

Kanuunahan voisi pamahtaa tai pää juuttua tai vartija tulla tai. . . tai jotain.

Näyttelijä Mikko Kiviseen näky ei tee vaikutusta, vaan hän jatkaa juttua häiriintymättä.

Se saattaa johtua siitä, että hän on tämän vuoden käynyt läpi elämäänsä, johon mahtuu monta hassumpaakin tapahtumaa.

Niistä syntyy syksyksi monologinäytelmä Kivinen tie.

Markus Jokela HS
Mikko Kivinen on tehnyt esityksen menneisyydestään, mutta menee itse eteenpäin.
Mikko Kivinen on tehnyt esityksen menneisyydestään, mutta menee itse eteenpäin.

Ajatus esityksestä alkoi muotoutua vuodenvaihteessa, kun Kivinen mietti, mitähän seuraavaksi tekisi. Onnekseen hän havaitsi ensimmäisestä kiinnityksestä Mikkelin teatteriin kuluneen 35 vuotta, ja taiteilijajuhlavuoden kunniaksi omaelämäkerrallinen näytelmä tuntui olevan paikallaan. Hän tekee juhlakiertueen, joka kattaa 40 esitystä Helsingistä Rovaniemelle.

Fingerpori-piirtäjä Pertti Jarlan kuvittama tarina alkaa syntymästä.

"Sen voin paljastaa, että minusta toivottiin tyttöä", Kivinen sanoo. "Mutta tulikin sitten Naistenklinikan kaikkien aikojen kolmanneksi suurin poikalapsi."

"Että siitä se alamäki sitten alkoi."

Samalla itseironisella otteella Kivinen aikoo käsitellä elämänsä muutkin tapahtumat. Työtä enemmän hän aikoo kertoa kohtaamistaan ihmisistä.

"Kiinnostavampaa on, mitä on tapahtunut duunien ulkopuolella", Kivinen perustelee. "Harvaa ehkä kiinnostaa, että vuonna 1982 näyttelin Oi nuoruus -näytelmässä Wint Selbyä Imatralla. Sen sijaan, mitä muuta silloin nuoruusvuosina tapahtui yhdessä Havukaisen Riitan kanssa, on paljon kiinnostavampaa."

Kieltämättä.

Palataan siihen myöhemmin.

Kivinen on näytellyt niin kauan kuin muistaa. Kansakoulussa hänen esiintymisintonsa paisui jopa sellaisiin mittoihin, että jokaisen perjantain viimeinen tunti pyhitettiin luokassa Kivisen ja hänen kaverinsa, nykyisen jalkapallovalmentaja Jani Niinin yhteiselle Niisku ja Flini -show'lle.

Kivinen muistaa roolinimensä Flini tulleen animaatiosarja Flintstonesista eli Kivisistä ja Sorasista, mutta paljon muuta ei koulusketseistä ole jäänyt mieleen.

"Parasta oli, kun joskus alettiin taputtaa, ennen kuin oli ehtinyt sanoa mitään."

Esiintymisjännityksestä hän ei muista koskaan kärsineensä.

"Ehkä se johtuu juuri siitä, että olen pienestä asti näytellyt", hän pohtii. "Lava on mulle luontainen paikka olla. Se on hallittu maailma, jossa tuntee olevansa turvassa."

Ja kun paljon tekee, niin monenlaista ennättää. Itseään ilmeisen auliisti ruoskiva Kivinen myöntää, että vuosien varrelle mahtuu myös epäonnistumisia.

Yksi niistä oli hänen debyyttielokuvansa, Spede Pasasen Pölhölä.

"Hesarin arvostelija kirjoitti siitä muistaakseni jotenkin niin, että tässä elokuvassa mukana olleiden olisi todella syytä hävetä. Se tuli muuten vähän aikaa sitten televisiosta."

Katsoitko?

"Ei sitä pysty. Se on ihan kammottava."

Kivinen puskee ylämäkeen ja huohottaa. Jo alkumatkasta on selvinnyt, että varvastossut ovat olleet Suomenlinnan mukulakiville ehdottomasti väärä vaihtoehto.

Hikeäkin pukkaa. Tästä saisi Kivinen tie -näytelmään osuvan julisteen.

Matka kuitenkin etenee, ja saavumme Suomenlinnan kesäteatterin luo. Kivinen ei ole sen kivimuurien sisällä vuosiin näytellyt, mutta 1980-luvun alussa se oli hänelle rakas paikka.

Tuolloin Kivinen pääsi Raila Leppäkosken ohjastamaan Ryhmäteatteriin.

"Kyllä tällä on ollut työni kannalta valtava merkitys. Täällä olivat silloin kaikki: Vierikko, Petelius, Heiskanen, Sveholm ja Eero Saarinen."

Kivinen oli joukosta kokemattomin, vielä Teatterikorkeakoulua käymätön noviisi, ja muut ottivat ilon irti tilanteesta.

"Kun harjoittelin lavalla, niin he hiipivät katsomoon tekonauramaan, että kyllä se poika osaa. Että kyllä se on hauska. Koskaan en unohda sitä Heiskasen hakkaavan piiskaavaa naurua."

Toki Kivinen on päässyt nauttimaan myös yleisön aidosta, vilpittömästä naurusta.

"Teatteriesityksessä on tällainen ensimmäisen naurun taika, kun huomaa, että täähän menee jumalauta läpi. Se on sellaista huumetta, josta ei pääse irti. Aina sitten ei mene läpi, ja se on ihan hirveää."

Myöhemmin Suomenlinnan ryhmästä tuli suomalaisen tv-viihteen kantavia nimiä. Kivisen oma läpimurto televisiossa tapahtui viimeistään vuonna 1988, kun viisi vuotta aiemmin perustetun Lapinlahden Lintujen sketsisarja Seitsemän kuolemansyntiä tulvahti ruutuihin.

Roisinsynkkää huumoria edustava sarja esitteli muun muassa Johanssoni poja Turust.

Mielenjäävimpiä sketsejä olivat myös omintakeiset ratkaisut pääkaupunkiseutua riivaavaan asunnottomuuteen.

"Kantava teemamme oli olla auktoriteetteja vastaan, mutta aina pienen ihmisen, heikompiosaisten ja syrjäytyneiden, puolella", Kivinen sanoo.

Sarja sai jatkoa tulevina vuosina, ja vähempiosaisten puolesta otettiin kantaa muun muassa Etsi köyhä ja tapa -sketsissä, jonka lopussa optioista keskustelevat pukumiehet jahtaavat moottorisahat kädessä nukkavierua miesparkaa.

Kivinen myöntää, että joidenkin elävien ihmisten pilkkaaminen on jälkikäteen kaduttanutkin.

"Silloin kun se on tapahtunut ei-oivaltavalla tavalla. Ärsyttäminen ärsyttämisen vuoksi ei ole kovin hedelmällistä."

Kivisen ja Lapinlahden Lintujen taival katkesi potkuihin vuonna 1992, kun osa yhtyeen jäsenistä ei sulattanut hänen kasvavaa työmääräänsä yhtyeen ulkopuolella.

Kivinen myöntää päätöksen kirpaisseen.

"Linnuthan oli lähtenyt liikkeelle kaveripohjalta, ja sitä surullisempaa oli, kun se yhteishenki alkoi rakoilla. Kyllä se päätti yhden aikakauden elämässäni", hän sanoo.

"Jälkikäteen ajatellen se luultavasti oli kuitenkin parhaita asioita elämässäni, koska se esti minut jämähtämästä tuttuun ja turvalliseen. Aika paljon on surullisia esimerkkejä siitä, miten ihminen jää johonkin aikaan kiinni, eikä huomaa että maailma ympärillä muuttuu. Siinä tulee murheellista jälkeä."

Kivinen on osallistunut yhtyeen comebackeihin, mutta myöntää, ettei niistä ole syntynyt juuri nostalgiaa kummempaa.

Yhden asian 35 vuoden ura on Kiviselle opettanut: onnistuakseen näyttelijän on pystyttävä kohtaamaan häpeän pelko.

Itse hän on altistanut itsensä vuosien aikana jatkuvasti rooleihin, jotka tavallinen ihminen kokisi vähintäänkin nolostuttavina. Asiaa ovat avittaneet ohjaajat, jotka ovat antaneet hänelle alastonrooleja – "todennäköisesti sopivan ruumiinrakenteen ansiosta".

Olennaista on panssaroitumisen estäminen.

"Häpeää ei saa pelätä, koska silloin ei voi antaa katsojalle mitään itsestään vaan sitä on opittava käyttämään hyväksi. Parhaimmillaanhan esityksessä mennään koko ajan siellä rajalla, häpeän ja kunnian välimaastossa, ja katsotaan että kumpaan suuntaan se milloinkin taittuu", Kivinen kertoo.

"Vierikon Vesa on sanonut, että näyttelijän ammatissa on hyvä puoli, että voi olla huono. Kirurgin on aika vaikea. Kukaan ei kuole, jos sä näyttelet huonosti ja sen ansiosta se juttu on mahdollista viedä sellaiselle rajalle, että se joko toimii tai sitten ei. Se on tosi vapauttava ajatus."

Palaamme rantaan. Suomenlinnan kierros on tehty ja lautan lähtöön on vielä 27 minuuttia.

Vielä ehtii kysyä Riitta Havukaisesta. Mitä hänen kanssaan sitten silloin nuorena tapahtui?

Kivinen empii.

"Siellä tapahtui aika paljon. . ."

"Me asuttiin samassa kämpässä. . ."

Hihitys.

"Ja vietettiin railakasta elämää. . ."

"Meillä oli tosi hauskaa siellä."

"Ei, kyllä mä säästän tän esitykseen."

Lautta lähtee. Kivisellä on vielä illalla esitys Hämeenlinnan teatterissa, ja muutenkin tekemistä riittää.

Menneisyyteen keskittyvästä esityksensä huolimatta hän aikoo mennä päättäväisesti eteenpäin.

"Jos elämäänsä alkaa taaksepäin katselemaan, niin silloin on kyllä jo vanhus", hän sanoo. "Parempi vaan kun opettelee nauramaan niillekin asioille, jotka ovat joskus olleet kipeitä."

"Ja opetella nauramaan itselleen."

Korjattu 19.8. klo 00.10: Kirjoituksen aiemmassa versiossa annettiin ymmärtää, että Mikko Kivinen juhlistaisi 35-vuotista uraansa vain Mikkelin Teatterissa. Hän tekee juhlakiertueen, joka kattaa 40 esitystä Helsingistä Rovaniemelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat