Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää porilainen samuraielokuva – HS sai haltuunsa ennennäkemätöntä materiaalia

Muusikko Mika Rätön ohjaama samuraielokuva syntyy mahdottomista visioista pienellä budjetilla

Kulttuuri
 
Tältä näyttää porilainen samuraisaaga
Tältä näyttää porilainen samuraisaaga
Samurai Rauni Reposaarelainen on porilainen samuraielokuva, joka on noussut kulttimaineeseen jo ennen valmistumistaan. HS kävi seuraamassa kolme vuotta kestäneen elokuvan viimeisiä kuvauksia Noormarkussa. Toimitus: Jantso Jokelin, kuvaus: Reijo Hietanen, leikkaus: Hertta Tuomi

Kohtaus tuntuu mahdottomalta.

Verinen samurai seisoo keskellä jokea veden päällä. Hänen edessään leijuu miekka. Tuohinaamareihin pukeutuneet demonilapset purjehtivat paikalle käyttäen perämoottoreinaan maitovaahdottimia. Lapset taikovat veden pintaan oven, josta samurai astuu vedenalaiseen maailmaan.

Hiilellä ja tekoverellä tuhrittu Mika Rättö huutaa joessa täyttä kurkkua.

"Jos te minun pääni haluatte, tulkaa hakemaan se vaikka koko Meri-Pori, tulkaa Pihlavaa myöten!"

Käynnissä on Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvan viimeinen kuvausviikko. Porilainen taiteilijaryhmä on tehnyt täyspitkää elokuvaa kolme vuotta, ja loppu häämöttää. Elokuvasta on vaikea sanoa muuta varmaa kuin se, että se jäänee ainutlaatuiseksi luvuksi suomalaisen amatöörielokuvan historiaan.

Tarina sekoittaa muinaista japanilaista mytologiaa suomalaiseen juoppohulluuteen. Hirsisaunassa geishojen kanssa elosteleva samurai Rauni lähtee selvittämään, kuka yrittää salamurhata hänet. Matkalla ympäri Meri-Poria hän kohtaa joukon kummajaisia, jotka outoudessaan ampuvat reippaasti useimpien fantasiaelokuvien yli. Aivan kuin Jouko Turkka olisi ohjannut Rölli-elokuvan ja valinnut pääosaan psykoottisen Juha Miedon.

Rättö on kasvanut kiinni Rauni Reposaarelaisen hahmoon. Sisimmässään Rauni on hyvä ihminen, mutta viina nostaa turhan usein demonit pintaan.

"Selvän kauden aikaan hän tulee lasten kanssa mukavasti juttuun ja opettaa niille luonnon tärkeyttä. Mutta välittömästi kun kierre lähtee päälle, niin alkaa tapahtua ja ruumiita tulee", Rättö selittää.

Reijo Hietanen
Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Mika Rättö eläytyy samurai Rauni Reposaarelaisen rooliin keskellä noormarkkulaista jokea.
Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Mika Rättö eläytyy samurai Rauni Reposaarelaisen rooliin keskellä noormarkkulaista jokea.

Samuraitarinan taustalla on samanniminen näytelmä, jota porilainen teatteriryhmä Moderni Kanuuna esitti vuonna 2010. Se perustuu fiktiivisen Kito Kokorun olemattomaan näytelmään Totuus. Näin toimivat Rätön aivot: keksitään kirjailija, innostutaan hänen teoksestaan ja tehdään siitä vapaa tulkinta.

Aasialaiset klassikot on katsottu läpi ja ninjahahmoja lennätetty vaijerilla samuraielokuvien hengessä. Tekijät pyrkivät kuitenkin siihen, ettei teoksesta tulisi liikaa genrensä vanki.

"Ei pyritä minkäänlaiseen tyyliuskollisuuteen. Tarinan pitää ottaa äkkikäännös jatkuvasti odottamattomaan suuntaan. Kun samassa kuvassa näkyy vaikutteita Jodorowskyn elokuvista ja Pulttibois-ohjelmasta, olemme tyytyväisiä", elokuvan tuottaja Harri Sippola selittää.

Visuaalista estetiikkaa ja tunnelmaa on haettu surrealismin visionäärin Alejandro Jodorowskyn lisäksi serbialaisen Emir Kusturican mustalaiselokuvista.

"Ajatus eläinten ja lasten paljoudesta tuli Kusturicalta. Elokuvassa on paljon lapsia, kanoja, marsu, kilpikonna ja koira", Sippola listaa.

Sippola esittää samurailegendassa poikahuorien haaremia pitävää Ninjamestari Hatanpäätä, joka vaatii Raunin päätä vadille. Raunin vanhaa sotatoveria, haavaisesta paksusuolentulehduksesta kärsivää linnanherra Koivurantaa esittää teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme.

Mika Rättö ja kameramies Sami Sänpäkkilä suunnittelevat seuraavaa kuvaa.
Mika Rättö ja kameramies Sami Sänpäkkilä suunnittelevat seuraavaa kuvaa.

Rätöllä ja Sippolalla on takana viisi yhteistä näytelmää. Vuosien ystävyys on nopeuttanut luovaa prosessia. Kun toinen ehdottaa jotain, toinen ymmärtää heti, mistä on kyse.

Työryhmän todellinen leipälaji löytyy musiikista. Tekijöiden yhtyeitä ovat muun muassa Kuusumun Profeetta, Circle, Magyar Posse, Eleanoora Rosenholm sekä Rättö ja Lehtisalo. Kuvaaja Sami Sänpäkkilä on musiikkivideoiden ohjaaja ja tamperelaisen Fonal Recordsin perustaja.

"Useimmat elokuvat perustuvat tarkalle käsikirjoitukselle. Tässä käsikirjoitus on vain kehys, joka ei itsessään kerro elokuvasta juuri mitään. Tunnelma rakennetaan uudelleen äänipöydässä", Sippola sanoo.

Musiikki ja efektit ovat yhtä tärkeässä osassa kuin repliikit. Elokuvan soundtrackilla kuullaan muun muassa kiinalaisia kielisoittimia, joihin Sippola on Kiinan harrastajana perehtynyt.

"Vasta kun saadaan viimeiset musat sävellettyä, meille itsellekin selviää mistä oikein on kysymys", Rättö uskoo.

Kun ryhmä viime kesänä katseli ensimmäisten kuvauspäivien tuloksia aiemmilta vuosilta, työn laadun todettiin kehittyneen projektin aikana huomattavasti. Ensimmäisten viidentoista kuvauspäivän materiaalit heitettiin roskiin ja kuvattiin kokonaan uudestaan.

Suomen kulttuurirahaston ja Taiteen keskustoimikunnan apurahojen myötä budjettia on saatu kasaan yhteensä noin 50 000 euroa. Se on naurettavan vähän täyspitkälle elokuvalle. Ryhmä on kuitenkin tyytyväinen.

"Oltais me varmaan tehty tää nollabudjetillakin. Rahalla saa maksettua bensoja, tarpeistoa, vuokria ja ennen kaikkea tarjottua hyvät ruoat avustajille. Meille on tärkeää, että pitkää päivää tekevät ihmiset ajattelevat kotiin palatessaan, että olipa siistiä", Sippola sanoo.

Kaikki on lehmänkauppaa. Kuvauskalusto ja valot saatiin tutuilta. Reposaaren vapaapalokunta avusti monta päivää ilmaiseksi, kun elokuvaryhmä sai idean polttaa talon Reposaaren Ketarakarilla. Sippola arvioi, että elokuvaa on avustanut tavalla tai toisella ainakin 200 ihmistä.

Kolmen vuoden taipaleeseen mahtuu yhteensä 701 kuvaa ja 55 kuvauspäivää. Unettomia öitä, murtunut varvas ja äkäisen hamsterin etsintää. Kettu söi kanat viikkoa ennen kuvauksia. Sijaisnäyttelijöiksi löydettiin kukkoja, jotka tosin ehtivät vasta toiseen kohtaukseen.

Kerran Sippolaa päin meinasi lentää liukuvaijeri tappavalla vauhdilla. "Olen yrittänyt olla aktiivisesti ajattelematta asiaa."

Porilaisen samuraielokuvan on määrä valmistua ensi keväänä. Tekijöiden tarkoituksena on järjestää kaupungista kaupunkiin kulkeva kiertue, johon liittyisi elokuvan lisäksi oheisohjelmaa: lausuntaa, musiikkia ja muita performansseja. Toistaiseksi kaikki energia on kuitenkin mennyt elokuvan loppuun saattamiseen.

Vaihtoehtokulttuurin piireissä elokuvaa odotetaan kiihkeästi.

"Helsingin Night Visions -festarit pyysi saada esittää ensimmäisenä elokuvan teaserin jo viime vuonna, vaikka edes valmistumisvuotta ei ollut lyöty lukkoon. Päätettiin sitten laittaa siihen 2016. Viimeksi valmistumisesta on kyselty Joensuun Rokumentti-elokuvafestivaaleilta", elokuvan tuottaja Harri Sippola selittää.

Tekijät suunnittelevat jo seuraavaa elokuvaa.

"Nyt meillä on kalusto, verkosto ja osaamista. Miksi jäisimme tähän?" Sippola miettii.

Pienen budjetin vuoksi tekijätiimillä ei ole ollut varaa erikoistua. Kaikki tekevät kaikkea ruuvien ostamisesta kuvaamiseen.

Rättö pitää tätä etuna.

"Kun on itse lillunut neljä tuntia lammessa pakkasella, voi helpommin pyytää toista seisomaan siellä kaksi tuntia. Se tuo perspektiiviä siihen, mikä on mahdollista. Se luo motivaation ja hurjuuden ilmapiirin. Pitää kokea itse koko matka", samurai tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat