Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minimalismin pyhä nelikko

Kulttuuri
 

Eräs tapa määrittää amerikkalaisen minimalismin alku on viitata La Monte Youngin (s. 1935) lapsuuteen preerialla. Hän kuunteli tuulen ulvonnan äänenkorkeuksia päivä- ja yökausia.

La Monte Young opiskeli modernismia esimerkiksi Karlheinz Stockhausenin johdolla, mutta viehättyi myös John Cagen leikkisyydestä ja löysi oman äänensä äärimmäisen pitkään jatkuvien "drone"-sointien synnyttäjänä ja muokkaajana. Tämä on vaikuttanut Lou Reedin rockista aivan kaikkeen "drone"-musiikkiin.

Terry Riley (s. 1935) kiinnostui La Monte Youngin tavoin jo varhain myös jazzista – erityisesti John Coltranesta – sekä intialaisesta musiikista.

Modernistisen koulutuksen jälkeen hän löi läpi avainteoksellaan In C. Se sisältää 53 yksinkertaista sävelkuviota, joita muusikot käyvät läpi kerraten niitä haluamansa ajan, toki tiettyjen sääntöjen puitteissa.

Steve Reich (s. 1936) oli yksi In C -kantaesityksen muusikoista.

Reichin oma varhainen innovaatio oli "vaihesiirto", jossa sävelkuvio ja sen kopio lähtevät soimaan yhtä aikaa, mutta erkaantuvat erilaisiksi kaanoneiksi.

Aluksi tämä tapahtui nauhateoksissa, mutta eläviä muusikoita käyttäessään Reich kehitti tarkemmin kontrolloidun rytmi- ja kontrapunktikäsityksensä.

Reich on nykyisin minimalisteista laajimmin arvostettu. Hän tekee parhaillaan teoksia Los Angelesin filharmonikoille ja Royal Opera Houselle.

Philip Glass (s. 1937) aloitti Reichin rinnalla samassa yhtyeessä. Helsingin juhlaviikoilla vuonna 2013 vieraillut Glass tunnetaan myös oopperoista ja elokuvamusiikista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat