Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synkkiä observatorioita piirtänyt Hannaleena Heiska: Ruotsissa ihaillaan suomalaista taidetta

Pojan syntymä ja isän kuolema näkyvät Hannaleena Heiskan piirroksissa

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen
Taiteilija Hannaleena Heiskaa viehättää ajatus sielunvaelluksesta ja maailmojen yhtaikaisuudesta.
Taiteilija Hannaleena Heiskaa viehättää ajatus sielunvaelluksesta ja maailmojen yhtaikaisuudesta. Kuva: Juhani Niiranen

Bulevardilta sisään Helsinki Contemporary -galleriaan astuttaessa vaikutelma on hätkähdyttävä, oli ulkona sää mikä tahansa. Kiiltävän valkoinen kivilattia yhdessä kirkkaiden valojen kanssa tekee tilasta säälimättömän paljaan.

Tähän tunnelmaan Hannaleena Heiskan (s. 1973) mustavalkoiset observatorioita esittävät hiilipiirrokset sopivat erinomaisesti.

Heiskan näyttely on ollut esillä Göteborgin taidemuseossa huhtikuun lopulta ja jatkuu elokuun 23. päivään asti. Helsinki Contemporaryn näyttely puolestaan avautui 7. 8. Näyttelyt ovat siis osittain päällekkäisiä.

Göteborgissa mustavalkoiset observatoriot ovat esillä aiempien, vuosina 2012–2013 valmistuneiden Blade runner -sarjan töiden kanssa. Värikkäät, vuoden 1982 elokuvaan viittaavat maalaukset Heiska teki käsitellessään isänsä kuolemaa.

Heiskalle kaikki hänen teoksensa ovat vahvasti omaelämäkerrallisia, mutta tarkoituksena ei ole "tehdä mitään henkilökohtaista päiväkirjaa". Katsojan ei tarvitse tietää teosten taustoja, vaan jokainen katsoo niitä omista lähtökohdistaan.

Näyttelytiedotteessaan vuodelta 2013 Heiska kirjoittaa: "Isäni kuoltua syksyllä 2011 aloin pelätä kuolemaa. Jouduin paniikkiin herätessäni keskellä yötä miettimään, kuinka lakkaisin olemasta."

Uudet, mustavalkoiset ja karut observatoriot valmistuivat pojan syntymän jälkimainingeissa, mutta kuollut isä on läsnä myös niissä.

"Näyttelyiden lähtökohdat ovat oikeastaan samat", Heiska sanoo. "Kuoleman ja syntymän perusasiat."

Gallerian valkoiselle seinälle mustalla maalattu kuva toistaa tätä ajatusta. Se perustuu 1800-luvulla eläneen ranskalaisen tähtitieteilijän Camille Flammarionin mukaan nimettyyn piirrokseen, joka kuvaa keskiaikaista maailmankatsomusta.

Heiskaa viehättävät Flammarionissa tämän ajatukset sielunvaelluksesta. "Läheisten ihmisten menetysten kautta pohdin, voisiko olla multiversumia, monia maailmoja yhtä aikaa."

Pojan syntymää seuranneella äitiysloma-ajallakin oli oma osansa töiden tekoprosessissa. Kun ei päässyt työhuoneelle, Heiska alkoi työskennellä mielikuvissaan, levittää maalia ja käydä läpi maalaamista fyysisenä tekona samalla lailla kuin urheilija käy läpi tulevaa urheilusuoritustaan.

Fyysinen tekeminen on Heiskalle kuitenkin suunnittelutyötä tärkeämpää.

"Minulle tekeminen on ajattelua", Heiska sanoo. "Maalaan, koska luotan siihen, että pääsen sillä johonkin. Että tekemällä avautuu uusia polkuja."

Göteborgin museossa parhaillaan nähtävä näyttely on ollut ruotsalaisessa mediassa hyvin esillä, muun muassa Aftonbladetissa ja Expressenissä.

Heiska oli vielä äitiyslomalla, kun Göteborgin museosta otettiin yhteyttä. Se oli iloinen yllätys ja vahva motivaattori töihin paluulle.

Näyttely Ruotsissa on Heiskan mukaan yksi mahdollinen väylä näkyvyyteen kansainvälisesti.

Tai edes Pohjoismaissa.

Heiskan aiempi osallistuminen ryhmänäyttelyyn Göteborgin taidehallissa vuonna 2008 poiki huomattavasti enemmän yhteydenottoja ulkomailta kuin suomalaiset näyttelyt.

"Minusta tuntuu, että meillä ei Suomessa ole samanlaista vientijärjestelmää", Heiska sanoo.

"Meiltä puuttuu joku lenkki. Ehkä meillä ei ole riittävästi kontakteja tai sitten niitä ei osata hyödyntää."

Se on hänen mielestään sääli, sillä suomalaiset taiteilijat ovat lahjakkaita ja omaäänisiä. Tämä on huomattu myös naapurimaassa, jossa suomalainen taide koetaan Heiskan mukaan hyvin vahvana.

"Suomalaisessa taiteessa ei ole mitään päälleliimattua, se ei yritä olla mitään."

"Siksi se on usein koskettavampaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat