Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minimalismin mestari Steve Reich keskiviikkona Musiikkitalossa: lue uusi haastattelu ja HS:n murska-arvio 30 vuoden takaa

Kun Steve Reich kävi Suomessa 30 vuotta sitten, hänen musiikkiaan haukuttiin "henkisestä tyhjyydestä". Nyt kaikki rakastavat minimalistia.

Kulttuuri
 
Denis Sinjakov
Steve Reich Tukholman Juutalainen kevät -festivaalilla toukokuussa. Tällä viikolla hän esiintyy Helsingin juhlaviikoilla.
Steve Reich Tukholman Juutalainen kevät -festivaalilla toukokuussa. Tällä viikolla hän esiintyy Helsingin juhlaviikoilla.

Haastattelun lopuksi säveltäjä Steve Reich laskee kätensä olkapäälleni ja murahtaa: "Kirjoita jotain hyvää, tai muuten!"

Johtuuko lähes 79-vuotiaan yhdysvaltalaisen minimalismin kantaisän leikillinen uhkaus traumasta Helsingin Sanomia kohtaan? Vuonna 1985 kriitikko Seppo Heikinheimo kirjoitti Reichin vierailusta Helsingin biennaaliin esimerkkinä "kauhistuttavasta henkisestä tyhjyydestä" (lue arvio täältä).

Nyt Reich palaa Helsinkiin ja musisoi keskiviikkona Colin Currie Groupin ja kamariorkesteri Avantin kanssa Musiikkitalossa.

Reich saanee revanssin. Nykyisin häntä arvostavat niin akateemiset modernistit kuin Radioheadin kaltaiset rockyhtyeet.

Reichia näkee musisoimassa enää harvoin.

"Nytkin vain taputan käsiäni Clapping Music -teoksessa. Voin toki näyttää harjoituksissa asioita Colin Currie Groupin huippumuusikoille, mutta konsertissa vain pidättelisin heitä."

Reichilla oli oma yhtye vuosina 1966–2006.

"Nyt eri maissa on niin paljon musiikistani kiinnostuneita ryhmiä, että ohjaan mieluummin heitä, jos he sitä toivovat. Eikä minun tarvitse enää roudata!"

Denis Sinjakov
"Sävellän yhä hitaammin. Seuraavaksi valmistuu Pulse Los Angelesin filharmonikoille ja Running-balettimusiikki Lontoon Royal Opera Houselle", Steve Reich paljastaa.
"Sävellän yhä hitaammin. Seuraavaksi valmistuu Pulse Los Angelesin filharmonikoille ja Running-balettimusiikki Lontoon Royal Opera Houselle", Steve Reich paljastaa.

Steve Reich vieraili toukokuussa Tukholman Juutalainen kevät -festivaalilla, jolloin ohjelmassa oli esimerkiksi holokaustista kertova Different Trains. Reichin yhteiskunnallisia teoksia ei valitettavasti kuulla Juhlaviikoilla.

"Lasken yhteiskunnalliseksi vain nuoruudenteokseni Come Out, jolla rahoitettiin kuudelle ihmiselle uusi oikeudenkäynti 1960-luvulla. Different Trains on henkilökohtainen teos. Olisin joutunut keskitysleirin junaan, jos olisin viettänyt lapsuuteni Keski-Euroopassa. WTC 911 on myös henkilökohtainen, koska asuimme neljän korttelin päässä kaksoistorneista."

Reichin mielestä hän on tunnetuin musiikista, joka käsittelee musiikkia. Siksi häneltä on turha pyytää 1960-luvun levottomuuksien ja Yhdysvaltain nykyisten levottomuuksien vertailua.

"Kysy poliitikoilta."

Kysytään siis musiikista. Juhlaviikkojen ohjelman varhaisin teos on Pendulum Music (1968).

"Soitetaanko sekin? Hullua!"

Ovathan sitä esittäneet myös Sonic Youth ja Aphex Twin.

"Hekin ovat hulluja!"

Pendulum Musicissa mikrofonit laitetaan heilumaan vahvistimien yläpuolella, mikä synnyttää feedback-efektejä.

"Performanssitaide oli lyömässä läpi, joten laitoimme kuvanveistäjä Richard Serran, taiteilija Bruce Naumanin, säveltäjä James Tenneyn ja elokuvaohjaaja Michael Snow'n kanssa mikrofonit heilumaan ja istuimme alas. Tarpeeksi lyhyenä se voi olla hyvä ja hauska, joskaan ei merkittävä teos. Se on sukua ystäväni György Ligetin teokselle Sata metronomia (Poeme symphonique, 1962)."

Entä Clapping Music (1972)?

"1970-luvun alussa Brysselissä kuulimme keikkamme jälkeen kapakassa huonoja flamencokitaristeja, joilla oli liikaa huulipunaa. Sitten he taputtivat käsiään, ja sekosimme täysin! Mietin teosta, jonka voisi esittää, vaikka valtavan instrumentti- ja vahvistinarsenaalimme roudaus joskus epäonnistuisi. Vastaus oli Clapping music!"

Mukana on myös Sekstetto vuodelta 1984. Sen sointivärejä kehui myös HS:n Heikinheimo.

"Todella tärkeä teos. Käytän kromaattisempia ja tummempia harmonioita laajemman Desert Music -teokseni tapaan. Teos on kestänyt aikaa erinomaisesti."

Electric Counterpoint (1987) syntyi jazzkitaristi Pat Methenylle.

"Moni klassisen musiikin kitaristi pyysi minulta teosta, mutta elimme sähkökitaran aikaa. Silloisen levy-yhtiöni johtaja Bob Hurwitz ehdotti Pat Methenyä. Pat ei lue nuotteja, joten hänellä oli kova opetteleminen, mutta levytyksestä tuli kaunis. Nyt se on soitetuimpia kappaleitani."

Entä Radioheadia hyödyntävä Radio Rewrite (2012)?

"Olin Krakovassa festivaalilla, jossa Radioheadin kitaristi Jonny Greenwood soitti Electric Counterpointin hienosti. Sain kuulla, että hän opiskeli alttoviulunsoittoa Oxfordissa ja että hänen There Will Be Blood -elokuvamusiikkinsa ei ole rockia, vaan enemmän Messiaenia."

Reichista ja Greenwoodista tuli hyviä kavereita. Säveltäjää alkoi harmittaa, että hän ei tuntenut Radioheadia.

"Kuuntelin tuotantoa, ja kaksi laulua tuntuivat sanovan: 'Olemme sinun.' Otin Kid A -albumin Everything in Its Right Placen Everything-sanan laulumelodian, jossa toonika palaa dominantin kautta lähtöpisteeseen. Siinä todella on 'everything', koko länsimaisen musiikin perusta. Harmoniassa lähdin Jigsaw Falling into Placen alusta ja vein senkin täysin omaan suuntaani. Kaikki kuulijat eivät suinkaan löydä Radioheadia teoksesta."

Quartet (2013) on tuorein teos.

"Se on omistettu aikamme ehkä parhaalle lyömäsoittajalle Colin Currielle. Kaksi pianoa ja kaksi vibrafonia ovat useiden teosteni perusta. Kun keskityin vain niihin, ryhdyin moduloimaan aivan hulluna ja pelkäsin menneeni metsään. Harjoituksissa pidinkin teoksesta. Se poukkoilee, kun yleensä rakennan jatkumoita."

Olisitko nyt tarpeeksi kompleksinen modernistiselle opettajallesi Luciano Beriolle?

"En tiedä. Ehkä hän olisi iloinen, että teen jotain toisin."

Suomalaisena kysyn oletko kiinnostunut Kalevalan transformaatiotekniikasta, joka vaikutti Jean Sibeliuksen "esiminimalistisiin" hetkiin. Sibelius toistelee ja muuntelee lyhyitä motiiveja DrömmenistäTapiolaan.

"Siksipä hyvät säveltäjäystäväni Ingram Marshall ja John Adams rakastavat Sibeliusta. Minä en juuri kuuntele musiikkia vuoden 1750 ja Claude Debussyn välillä. Nukahdan välittömästi kuullessani minkä tahansa romanttisen eleen."

Saako Juhlaviikkojen teoksia kutsua minimalismiksi, vaikka et tunnetusti pidä termistä?

"Barokki, impressionismi ja ekspressionismi tulivat musiikkityylien termeiksi kuva- ja veistotaiteista. Samoin kävi, kun tapasin säveltäjä Michael Nymanin Lontoossa 1960-luvulla matkallani Ghanaan. Hän kuuli Come Outin ja Piano Phasen ja hänen mieleensä tulivat minimalistiset taiteilijat Sol LeWitt ja Frank Stella. Hän keksi termin minimal music, ja se tarttui."

Reich myöntää, että hänen varhaistuotantonsa voi tuoda mieleen Sol LeWittin minimalismin loputtomasti toistuvat harmaat kuutiot. "Myöhäisemmissä teoksissani on toisin."

Reich sanoo, että jos hän kirjoittaisi Gustav Mahlerin sinfonian vain yhden nuotin muuttaen, sitäkin kutsuttaisiin minimalismiksi.

"Minimalismi on kätevä sana musiikin historioitsijoille ja journalisteille ja sillä kattaa yhden säveltäjäryhmän yhdellä sanalla. Ymmärrän sen, ja pahempaakin tapahtuu."

 

Steve Reich, Collin Currie Group ja kamariorkesteri Avanti Musiikkitalossa keskiviikkona 19. elokuuta klo 19. Kirjoittaja tapasi Reichin toukokuussa Tukholmassa.

En hypännyt Hitlerin junaan - säveltäjälegenda Steve Reich puhui Tukholman Juutalaisessa keväässä
En hypännyt Hitlerin junaan - säveltäjälegenda Steve Reich puhui Tukholman Juutalaisessa keväässä
Yhdysvaltalainen säveltäjä ja minimalismin kantaisä Steve Reich vieraili Tukholman Juutalainen kevät -tapahtuman tähtenä Dramaten-teatterissa ja kertoi HS:lle Different Trains- ja Cave-teostensa juutalaisista juurista. Reich saapuu Helsingin juhlaviikoille 19. elokuuta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Denis Sinjakov

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat