Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauhun tunne räjähtelee Autuus-oopperassa

Kulttuuri
 
Arvio: ooppera
Helsingin juhlaviikot. Ooppera Autuus Musiikkitalon Sonore-salissa. Antti Auvinen, sävellys, Harry Salmenniemi, libretto, Teemu Mäki, ohjaus, Nils Schweckendiek, musiikinjohto, Jukka Kolimaa, valosuunnittelu. Mirjam Solomon, sopraano, Jarno Lehtola, tenori, Sampo Haapaniemi, baritoni, Helsingin kamarikuoro ja defunensemble.

 

Antti Auvisen ooppera Autuus käsittelee väkivaltaa, vaikkei sitä nimestä voi päätellä.

Taustalla on tositapahtuma Kangaslammilta, Etelä-Savosta keväältä 1881. Uskonnollisen vision harhauttama iisalmelainen kappalainen Oskar Hofström matkusti veljensä, kappalaisen Arndt Hofströmin luo Kangaslammille ja nuiji tämän hengiltä. Näyssä henki oli ilmoittanut Oskarille, ettei "rakas veli Arndt tulisi autuaaksi, joll'ei hän heti kuolisi".

Luojan kiitos etteivät säveltäjä ja libretisti tehneet tarinasta oopperamusiikin perinteistä ilmaisukieltä käyttävää juonioopperaa. Autuus on kertovan musiikin konventioista täysin vapaa, aito nykyooppera, jossa kaikki käytetyt parametrit, osaelementit, musiikki, teksti, näyttämötoteutus, video, solistit, kuoro ja soitinyhtye ovat keskenään samanarvoisia.

Kompleksinen multimediateos voisi jäädä teoreettiseksi rakennelmaksi, jonka eri tasojen hahmottaminen voisi olla yleisölle hankalaa. Auvisen musiikissa on kuitenkin niin hurjaa monisykkeistä rytmistä räjähdysvoimaa, että se synnyttää vangitsevan psykoottisen tilan Sonore-saliin.

Kirkuvasti, huutavasti ja murisevasti jyskyttävä psykomusiikki ei räjähdä käsiin, sillä Auvinen on organisoinut ja jäsennellyt polyrytmisen raivon ja kauhun taiturillisen tarkasti. Solisteilla, kuorolla ja soitinyhteellä on omat maaniset rytmiset pakkomielteensä, kuiskeensa ja purkauksensa, jotka saavat joka näytöksessä oman yhdistävän peruskaraktäärinsä. Kapellimestari Nils Schweckendiek hallitsee riehuvan ja kiehuvan menon iskevän kirkkaasti.

Tekijöiden tarkoituksena on yrittää ymmärtää väkivaltaa ruokkivia psyykkisiä ja yhteiskunnallisia tekijöitä. Teemu Mäen taidokkaasti pelkistämä näyttämötoteus on vertauskuvallinen psykodraama, jossa väkivalta näkyy vain viiteellisesti.

Murhakohtaus on lähinnä veljellinen painimatsi, jossa Oskar ja Arndt vääntelevät toisiaan yläruumiit paljaina nykyaikaisiin urheiluhousuihin sonnustautuneena. Veljekset ikään kuin sulautuvat toisiinsa.

Tappamalla Arndtin Oskar itse asiassa tappaa itsensä, oman varjonsa, pimeän puolensa, josta haluaa päästä eroon saavuttaakseen oman autuutensa.

Itse seurasin vain toisella silmällä pappisveljesten jaakobinpainia, sillä samaan aikaan kriminaalipsykiatri Hannu Lauerma antoi videolla erittäin kiinnostavaa tietoa väkivallasta yleensä ja erityisesti psykoottisesta väkivallasta.

Vaikkei Autuus ole perinteinen ooppera, se liittyy 1600-luvulla alkaneeseen musiikillisten hulluuskohtausten pitkään sarjaan.

Barokin hulluusmusiikissa säveltäjät saivat käyttää vapaasti groteskeja, rumia ja villejä, kaikkia sääntöjä rikkovia keinoja, mikä stimuloi valtavasti heidän mielikuvitustaan. Yleisö sai kokea kutkuttavia kammonväreitä.

Teemu Mäki on tehnyt eri näytöksistä hidasliikkeisiä, maalauksenomaisia fyysisiä kuvia. Video vahvistaa korvan ja silmän yhteisvaikutusta. Naamanväännöt ja mielenhäiriöt näkyvät ennen kaikkea videolla ja kuuluvat samalla elektronisesti vääristetyssä äänenmuokkauksessa.

Video korostaa samalla tuskaisia ruumiinääniä, biosignaaleja, kuten raskasta hengitystä ja korahduksia.

Videolla näkyvät myös libretisti Harry Salmenniemen runolliset nelisäkeet, jotka ovat ajatuksia herättävää ja rauhoittavaa vastapainoa Auvisen musiikin fantastiselle psykokauhulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat