Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beck kuittasi vuosikymmenien odotuksen

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
Beck riemastutti yleisön monipuolisuudellaan.
Beck riemastutti yleisön monipuolisuudellaan. Kuva: Katarina Sällylä HS
Arvio: konsertti
Beck Flow-festivaalilla.

 

Amerikkalaislaulaja Beckiä on saatu odottaa Suomeen 21 vuotta, mutta kun hänet nyt tänne saatiin, hän meni suoraan asiaan.

Keikkaa oli kulunut vain viitisen minuuttia, kun ilmoille kajahti läpimurtohitti Loser vuodelta 1994: tuolloin epätodelliselta kuulostanut yhdistelmä valkoisen pojan hiphopia, alkeellista lo-fi-rockia ja pettämätöntä melodiantajua.

Vajaan puolitoistatuntisen aikana Beck luovi läpi laajan tuotantonsa. Ja kun sanon laajan, tarkoitan ennenkaikkea musiikillista monipuolisuutta.

Beckin voima ei ole poikkeuksellisen komea ääni, loputon karisma tai musiikillinen ainutlaatuisuus, vaan hänen kykynsä poimia vaikutteita ja asetella palaset uudelleen.

Yhtenä hetkenä lavalla soi vaaniva viidakkorytmi (Black Tambourine), seuraavaksi hysteerinen pseudofunk (Mixed Bizness) ja sitten villisti groovaava 60-luvun rock (Sexx Laws). Eikä kyse ole vain pastisseista, vaan Beckin ja hänen yhtyeensä käsittelyssä kappaleihin löytyy yleensä uusi, nyrjähtänyt kulma.

Eikä sovi unohtaa itseironiaa. Kun Beck antautuu siirappisen soultulkitsijan rooliin, hän tietää kyllä rajallisuutensa mustan musiikin tulkkina, mutta ei anna sen haitata: näennäisesti vakavan tulkinnan alta voi haistaa suuren annoksen huumoria.

Viime vuonna ilmestynyt Morning Phase on Beckin ensimmäinen albumi peräti kuuteen vuoteen, mutta keikalla levy jäi sivurooliin ja sitä sai edustaa Blue Moon. Se on hieman sääli, sillä albumin maltillisempi äänimaailma pukee Beckiä hyvin, myös elävänä.

Toisaalta on ymmärrettävissä, ettei festivaalikiertueen settiin montaa tunnelmapalaa mahdu. Niinpä illan toinen tuore kappale oli Dreams, uusi single, jolla Beck palaa taas tanssittavamman sykkeen pariin.

Varsinaisen setin aikana Beck jätti itsestään hivenen vaisun vaikutelman, mutta kaikki muuttui Sexx Lawsin päätteeksi. Laulaja lietsoi yhtyeensä kaaokseen ja sinetöi lavan crime scene -nauhalla.

Encoreen palasi uusi yhtye. Kutufunkpastissi Debrassa Beck päästi huumorinsa lopullisesti valloilleen ja lauloi ajavansa Volvolla kutemaan vuonoille. Pohjoismainen maantiede ja teollisuusyritysten omistuspohja on hakusessa, mutta se oli kaunis yritys lähestyä suomalaisyleisöä.

Loppuun säästetty Where It's At vastasi illan ilotulituksesta, kun Beckin yhtye pääsi esittelemään erikoislaatuisuuttaan kappaleeseen kätketyssä medleyssä, jonka aikana luovittiin Chicin Good Timesista Rolling Stonesin Miss Youhun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat