Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakastetun ruotsalaistähden Ingrid Bergmanin satavuotispäivää juhlitaan Orionissa

Kulttuuri
 
RKO Radio Pictures
Ingrid Bergman ja Claude Rains elokuvassa Notorious – kohtalon avain.
Ingrid Bergman ja Claude Rains elokuvassa Notorious – kohtalon avain. Kuva: RKO Radio Pictures

Rakastettu, näyttävän Hollywood-uran tehnyt ruotsalainen filmitähti Ingrid Bergman kuoli jo 1982, mutta hänen syntymänsä satavuotispäivä on 29. elokuuta. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää tämän vuoksi Bergmanin elokuvista sarjan, jossa on mukana kaikkiaan 12 elokuvaa.

Sarja alkaa tänään tiistaina elokuvateatteri Orionissa elokuvalla Notorius – kohtalon avain (1946). Seuraavana on vuorossa Bergmanin 1930-luvulla Ruotsissa tekemän lyhyen uran huippuhetki, elokuva Intermezzo (1936) sekä myös saman aiheen yhdysvaltalainen versio vuodelta 1939, joka käynnisti Bergmanin Hollywood-kauden. Harvinaisuus on Bergmanin Saksassa 1938 tekemä 4 kisälliä.

Bergmanin Hollywood-vuosien huippuja ovat klassikot Casablanca (1942), Kaasuvalo (1944) ja Notorious – kohtalon avain (1946).

Viisikymmenluvulla Bergman aiheutti skandaalin eroamalla ruotsalaisesta lääkärimiehestään ja avioitumalla italialaisen elokuvaohjaajan Roberto Rossellinin kanssa. Hän teki uuden aviomiehensä ohjauksessa Euroopassa muutaman elokuvan. Ne eivät aikoinaan menestyneet, mutta niiden arvostus on noussut vuosien myötä.

Niistä KAVI esittää Strombolin (1950) ja elokuvan Uskottomuus (1954) sekä englannin- että saksankielisenä versiona. Bergmanin Euroopan-vuosien huippu oli Jean Renoirin elegantti komedia Elena ja miehet (1956).

Ingrid Bergman sai urallaan kolmesti Oscarin, ensin Kaasuvalosta ja 1950-luvulla elokuvasta Anastasia (1956). Viimeinen Oscar tuli sivuroolista Agatha Christie -filmatisoinnissa Idän pikajunan arvoitus (1974).

KAVI:n sarjan päättää Ingrid Bergmanin uran komea huipennus, Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1973).

Syyskuun 11. tulee lisäksi elokuvateattereiden normaaliohjelmistoon Stig Björkmanin aivan uusi, todella hieno henkilökuvadokumentti Ingrid Bergman – omin sanoin.

 

Lisätietoja ja näytösaikoja löytyy osoitteesta www.kavi.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat