Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykytaiteilija haluaa estää Helsinkiin tuotujen teostensa valokuvaamisen

Tino Sehgal, nykytaiteilija huipulta, kritisoi esineiden ylivaltaa eikä anna valokuvata teoksiaan

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Leif Rosas
Tino Sehgal (toinen oik.) on kieltänyt teostensa valokuvaamisen, ja suostuu itsekin kuvattavaksi vastahakoisesti – ja vain Kiasman ulkopuolella.
Tino Sehgal (toinen oik.) on kieltänyt teostensa valokuvaamisen, ja suostuu itsekin kuvattavaksi vastahakoisesti – ja vain Kiasman ulkopuolella. Kuva: Leif Rosas

"Tieraivo ajaa konfliktiin liikenteessä", Kiasman lipunmyyjä sanoo ja ojentaa minulle pääsylipun, muovisen vaatteeseen kiinnitettävän merkin.

Yllättävä lause on osa Tino Sehgalin teosta This Is News (2003), jossa infotiskin asiakaspalvelijat aina museovieraan kohdatessaan lausuvat ääneen yhden kyseisen päivän sanomalehdestä valitsemansa otsikon. Käsitteellisen teoksen ajatuksena on avata taiteen valkoseinäinen temppeli kaikelle mitä sen ulkopuolella tapahtuu.

Brittiläis-saksalaisesta Sehgalista (s. 1976) on lyhyessä ajassa tullut yksi tämän hetken keskeisimpiä taiteilijoita. Hänellä on jo takanaan merkittäviä näyttelyitä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Juhlaviikkojen ja Kiasman yhteistyö on tuonut Helsinkiin kolme hänen teostaan.

This Is News on niistä varhaisin. Uusin on vuoden 2013 Venetsian biennaalissa ensi kertaa nähty Yet Untitled. Kolmas on Kiss vuodelta 2007.

Tino Sehgal
Tino Sehgal

Berliinissä asuva Sehgal opiskeli tanssia ja taloustiedettä ja myös työskenteli tanssijana ennen siirtymistään kuvataiteen alueelle 15 vuotta sitten.

Hän kehitti ainutlaatuisen ilmaisun, joka perustuu "rakennettuihin tilanteisiin", katsojan ja taideteoksen elävään kohtaamiseen.

Ajan ja tilan ohella Sehgalin materiaaleja ovat kieli, liike, ihmisääni ja vuorovaikutus. Huolellisesti suunnitellut teokset perustuvat ennalta määriteltyihin sääntöihin tai koreografioihin.

"On tiettyjä sääntöjä, joita esiintyjien tulee noudattaa, mutta ne eivät aina ole kovin mutkikkaita", hän kertoo.

Esimerkiksi Kiasman aulassa esitettävä Kiss, jossa kaksi esiintyjää pyörii lattialla suudellen toisiaan, on enemmän kuin suomalaiskatsojia selvästi hämmentävä eroottinen kuvaelma.

Teos sisältää lukuisia viittauksia kuvataiteen historiasta tuttuihin suudelmiin, mutta on selvää, että katsoja näkee siinä myös omia muistikuviaan.

Sehgalin taide eroaa selvästi nykytanssista ja performanssista. Teoksilla ei ole alkua eikä loppua. Ne ovat esillä kuin maalaukset, riippumatta siitä onko paikalla katsojia. Samalla ne ovat joka hetki uusia ja ikään kuin tuhoutuvat toteutuessaan. Ne tallentuvat vain paikalle osuneiden katsojien muistiin.

Kuka?

Tino Sehgal

 Syntyi Lontoossa 1976, asuu ja työskentelee Berliinissä.

 Opiskeli 1990-luvulla taloustiedettä ja tanssia Berliinissä ja Essenissä ja oli mukana useissa ranskalaisissa ja belgialaisissa kokeellisen tanssin ryhmissä.

 Siirtyi kuvataiteen alueelle 2000.

 Edusti Saksaa Venetsian biennaalissa 2005.

 Museonäyttelyitä ja suuria projekteja mm. Guggenheim-museossa New Yorkissa 2010, Tate Modernissa Lontoossa 2012 ja Martin-Gropius-Baussa Berliinissä 2015.

 16 teosta käsittävä retrospektiivinen näyttely on esillä Stedelijk Museumissa Amsterdamissa 31. 12. 2015 saakka.

Sehgalin teoksissa esiintyvät ovat sekä paikan päältä värvättyjä että taiteilijan luottoapulaisia Saksasta ja Belgiasta. Pitkän kestonsa vuoksi teokset ovat fyysisesti vaativia.

This Is News -teoksen tekevien asiakaspalvelijoiden lisäksi Sehgalin kaksi muuta Kiasmassa nähtävää teosta, Yet Untitled ja Kiss, työllistävät lähes 30 esiintyjää.

Sehgalin taiteen aineettomuuden ja hetkellisyyden voi nähdä kritiikkinä kulutuskulttuuria ja esineiden ylivaltaa kohtaan. Tämä ei kuitenkaan ole hänen päällimmäinen tavoitteensa.

"En vastusta esineitä", Sehgal sanoo. "Yritän vain ehdottaa toisia ja tässä ajassa ehkä kiinnostavampia tapoja tehdä taidetta."

Hän innostuu puhumaan äidin ja lapsen välisestä yhteydestä ja kansanmusiikin kyvystä siirtää tietoa. Häntä kiinnostavat myös Australian aboriginaalien suullinen perinne, laulut jotka toimivat eräänlaisina karttoina.

Omia teoksiaan Sehgal pitää samanlaisina kuin kaikki taideteokset. Suurin ero on siinä, että hänen taiteessaan tunteet materialisoituvat ihmiskehoon, eivät staattiseen taide-esineeseen.

Sehgal on kieltänyt teosten valokuvaamisen, koska kuvat helposti muuttuvat teosten korvikkeiksi ja ohjaavat niiden kokemista.

Samasta syystä hänen näyttelyään ei juuri mainosteta eikä museossa ole esillä mitään teoksiin liittyvää informaatiota.

Myös itsensä Sehgal haluaa pitää näkymättömissä, teostensa taustalla. Valokuvaan hän suostuu vastahakoisesti ja vaatii, että kuva otetaan museon ulkopuolella.

Taiteilija näyttää puhuvan mielellään mistä tahansa muusta paitsi omasta taiteestaan ja kehuu vuolaasti Kiasman arkkitehtuuria.

Tino Sehgal 26. 9. saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2). Ti 10–17, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat