Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivo Kärjen poika kokosi isänsä elämän ja teokset

Kulttuuri
 
Erkki Raskinen
Toivo Kärjen syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi sata vuotta. Kuvassa Kärki vuonna 1983.
Toivo Kärjen syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi sata vuotta. Kuvassa Kärki vuonna 1983. Kuva: Erkki Raskinen

Paheksuiko popmusiikin jättiläinen Toivo Kärki (1915–1992) onanoida-sanan käyttöä Juice Leskisen (1950–2006) kappaleessa Marilyn vuonna 1974?

Viime vuonna saadussa Juicen erinomaisessa elämäkerrassa Risainen elämä Antti Heikkinen toistaa kuulopuheen, jonka mukaan Kärki olisi leimannut koko kappaleen pornoksi.

Juuri ilmestyneessä teoksessa Sydämeni sävel. Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa säveltäjän nuorin lapsi Kalervo Kärki (s. 1945) huomauttaa, että jo pari vuotta ennen Marilynia Toivo Kärki oli itse ollut laittamassa liikkeelle Isojen poikien lauluja, jotka koostuivat huomattavasti roisimmista aineksista.

Isä "ei ollut herkkänahkainen", Kalervo Kärki kirjoittaa. Hän "oli kokenut pitkän uransa varrella niin monia ilmiöitä että ei vähästä hätkähtänyt".

Pojan mukaan isä arvosti Juicea, kuten hän arvosti kaikkia omaleimaisia musiikintekijöitä.

Uusi, peräti yli tuhatsivuinen kirja sisältää kokonaisuudessaan Juicen joulukuussa 1985 Ilta-Sanomissa julkaiseman kolumnin, jossa hän kiittää 70 vuotta täyttävää Kärkeä musiikin raja-aitojen kaatamisesta:

"Jos se on nyt viihdettä, niin muutaman kymmenen vuoden kuluttua se on jalostunut taiteeksi."

Ensi joulukuussa, sen kolmantena päivänä, Toivo Kärjen syntymästä täyttyy sata vuotta. Kalervo Kärjen ensyklopedinen teosjärkäle juhlistaa osaltaan sitä.

Elämänvaiheiden lisäksi Sydämeni sävel käy aikajärjestyksessä läpi koko Toivo Kärjen levytetyn tuotannon, noin 1 500 kappaletta. Ensimmäinen oli Kauno Raivion vuonna 1933 laulama Sit' en tietää voi. Varhaisimmat varsinaiset menestyskappaleet levytettiin 1945: Liljankukka, Tule hiljaa ja Hiljaa soivat balalaikat.

Alkuperäislevytysten lisäksi Kalervo Kärki kommentoi myös tärkeimpiä versioita sekä laajaa julkaisematonta tuotantoa. Lisäksi toiminta elokuvasäveltäjänä, soittajana ja tuottajana pääsee esiin.

Sanoituksia uskomattoman tuottelias säveltäjä ei tehnyt koskaan. Sota-aikana hänet tosin merkittiin muutamien kappaleiden sanoittajaksi, mutta oikeasti niistä vastasi Auvo Kurvinen.

Muhkean uutuuden on julkaissut tamperelainen, tarvepainatteisiin keskittyvä Mediapinta. Hintaa kirjalle kertyy viitisenkymmentä euroa.

Hakuteoksena Sydämeni sävel tähtää täydellisyyteen. Käsissä on kevyen musiikin tietokilpailujen ehtymätön aarrearkku. Esimerkiksi:

Jos vielä oot vapaa -kappaleen levytti ensimmäisenä – tietysti – Markus, ja monet muutkin ovat sittemmin esittäneet sitä. Mutta kuka pystyy luettelemaan kappaleen muut levyttäjät?

Niitä "on vain muutama", kuten Kalervo Kärki muotoilee teoksessaan:

Cecilia (1981), Paula Koivuniemi ja Tapani Kansa (1983), Ressu Redford (1992), Matti ja Teppo (1997), Nylon Beat (2004), Ylioppilaskunnan laulajat (2005).

Aiemmin maestrosta on ilmestynyt Maarit Niiniluodon kirjoittama muistelmateos Siks oon mä suruinen (1982).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat