Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi taas uusi Tuntematon?

Kulttuuri
 
Pertti Avola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Nyt-liitteen toimittaja.

Nyt näyttää siltä, että Aku Louhimiehen hanke tehdä kolmas elokuvaversio Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta toteutuu, kun tekijät ovat ilmoittaneet rahoituksen järjestyneen.

Kun kuulin ensimmäisen kerran hankkeesta, ensireaktioni oli: miksi ihmeessä? Paitsi tietenkin – kyynisesti ajatellen – siksi, että se vetäisi taatusti kansaa elokuvateattereihin.

Muita syitä on vaikea löytää, kun ottaa huomioon, että kaksi edellistä Tuntemattoman elokuvaversiota ovat molemmat omalla tavallaan tyhjentäviä.

Edvin Laineen 1950-luvun versiolla oli tärkeä tehtävä. Se muistutti sodanjälkeisen ankeuden keskellä siitä, miten kansalaissodan jälkeen jakautunut kansa yhdistyi talvi- ja jatkosodan aikana. Samalla se toimi muistutuksena siitä, että vaikka sota hävittiin, Suomi kykeni säilyttämään itsenäisyytensä.

Vaikka elokuvan näyttelijät olivat rooleihinsa liian vanhoja, he onnistuivat luomaan unohtumattomia tyyppejä ja tekemään Laineen elokuvasta kestävän kansallisen monumentin.

Rauni Mollbergin vuoden 1985 versio on mielestäni elokuvana parempi kuin Laineen teos. Se on ajatellumpi ja teknisesti taitavampi, mutta myös painotuksiltaan erilainen. Mollberg toi elokuvaansa selkeän sodanvastaisen tendenssin. Enää ei ollut kyse pelkästä sankarillisesta selviytymisestä, vaan verisestä tragediasta.

Isänmaallisen paatoksen puuttuminen teki osaltaan sen, ettei Mollbergin versiosta tullut yhtä suosittua kuin Laineen, ja ettei sitä esitetä televisiossa jokaisena itsenäisyyspäivänä.

Sankarillinen selviytymistarina ja verinen, sodanvastainen tragedia. Mitä niiden väliltä vielä voi löytyä kolmanteen elokuvaversioon? Ukrainan kriisin aiheuttaman epävakauden heijastuksia? Niitäkin voisi käsitellä aivan toisentyyppisessä elokuvassa kuin 70 vuotta vanhoja sotia kuvaavassa.

Kolmatta Tuntematonta kaavaillaan teattereihin vuodeksi 2017, jolloin on maamme itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi.

Jälleen itsenäisyyttä siis juhlistaisi viime sotia kuvaava elokuva, kun taas varsinaista itsenäistymistä ja sen välittömiä vaikutuksia kartoittavia elokuvia ei viime vuosina ole Suomessa tehty kuin yksi, Lauri Törhösen Raja 1918.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat