Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkauskirje 22-Pistepirkolle

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.
Ben Kaila
Espe Haverinen (vas.), PK Keränen ja Asko Keränen ovat soittaneet yhdessä noin 35 vuotta.
Espe Haverinen (vas.), PK Keränen ja Asko Keränen ovat soittaneet yhdessä noin 35 vuotta. Kuva: Ben Kaila

Bändejä tulee ja bändejä menee. Se kuuluu elämän luonnolliseen kiertokulkuun. Mutta se on luonnotonta, että nyt poistumisvuorossa on 22-Pistepirkko. Ensi lauantaina Helsingin Tavastia-klubilla yhtye jättää jäähyväiset ja siirtyy epäaktiiviseen tilaan ensimmäistä kertaa historiansa aikana.

Sitä on vaikea ymmärtää. 22-Pistepirkko on ollut olemassa suunnilleen niin kauan kuin olen rockmusiikkia kuunnellut. Kolmen muskettisoturin – PK ja Asko Keräsen sekä Espe Haverisen – liitto on noin 35 vuoden ajan ollut niin tiivis, että ehdimme jo luulla sen kestävän ikuisesti.

Ovathan ne aina kiukutelleet toisilleen, jopa lavalla ja veljekset varsinkin, mutta että pillit pussiin? Ei käynyt edes mielessä.

Se on traagista, koska 22-Pistepirkko on aina ollut erityislaatuinen yhtye. Ensiksi hyvin alkukantainen ja kokeileva. Sitten vimmatusti rokkaava ja riemastuttava. Lopulta ennakkoluuloton ja omapäinen. Keikalla 22-Pistepirkko on aina ollut yhtä arvaamaton: olen nähnyt yhtyeen lukemattomia kertoja, ja koskaan ei ole voinut tietää, mitä tuleman pitää. Välillä esitykset ovat olleet luokattomia, välillä aivan ylittämättömiä, usein molempia.

Tämä kaikki on merkki siitä, että kolmikko ei ole koskaan kaihtanut riskejä. 22-Pistepirkko on tehnyt asioita vaikeimman kautta, vaikka tuttu ja turvallinen olisi voinut taata suuremman suosion. Tämä asenne on toiminut esimerkkinä lukemattomille suomalaisyhtyeille, jotka ovat, kenties pistepirkkojen innoittamina, valinneet musiikilleen poikkeavan tien. Yhtälailla 22-Pistepirkko on toiminut esimerkkinä avatessaan markkinoita maailmalla jo 1980-luvulla lähtien.

Harmillista on myös se, että 22-Pistepirkon pitkään työstämä uusi levy näyttää jäävän hyllylle. Levyn ennakkoasetelma oli poikkeuksellisen kutkuttava, sillä studioon oli kutsuttu tuottajaksi Se-yhtyeestä tuttu laulaja-lauluntekijä Yari Knuutinen. Suorastaan janoan kuulla, millainen neronleimaus tästä yhdistelmästä olisi syntynyt.

Jätetään siis ovi auki. Ainakaan minä en pistä yhtään pahaksi, jos 22-Pistepirkko pyörtää päätöksensä pienen huilitauon jälkeen. Hyvästi siis, mutta toivottavasti vain toistaiseksi.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat