Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Louhimiehen leffasta odotetaan uutta mallia elokuva-alaan sijoittamiseen

Louhimiehen Tuntemattomaan sijoittavat uskovat saavansa rahoilleen hyvän tuoton

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Aku Louhimies kertoo tekevänsä elokuvan nuorisolle, joka ei muista sotaa.
Aku Louhimies kertoo tekevänsä elokuvan nuorisolle, joka ei muista sotaa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ohjaaja Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan rahoitus on varmistunut, ja sen kuvaukset alkavat ensi kesänä.

Elokuva on houkutellut yksityistä rahaa, koska sijoittajille luvataan rahoilleen myös tuottoa. Tästä tulee toivottavasti pysyvä malli suomalaiselle elokuva-alalle, toivoo Tuntemattomalle rahaa kerännyt ja tuotannosta vastaava porukka.

Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman tuotantoa varten on perustettu yhtiö nimeltä Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017, jonka hallituksen puheenjohtaja on MTV:n entinen toimitusjohtaja Heikki Rotko.

"Jos tämä menee hyvin, niin tämähän on uudenlainen sijoitusmalli", Rotko sanoi Tuntemattoman sotilaan tiedotustilaisuudessa tiistaina Hotelli Kämpissä.

Rotko arvioi, että ammattimaisen rahoituksen turvin suomalainen elokuva- ja tv-ala voisi nousta muiden pohjoismaiden joukkoon.

Elokuvan rahoitukseen on kerätty yksityistä rahaa viisi miljoonaa euroa. Julkisista lähteistä elokuvan budjettiin tulee kaksi miljoonaa. Rahoittajiin kuuluu menestyviä pankkiireita: Ari Lahti Icecapitalista ja Ari Tolppanen CapManista sekä pelialan julkkismiljonäärejä: Supercellin perustajat Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja Niko Derome.

Muita rahoittajia ovat muun muassa Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Puolustusvoimat ja Veikkaus.

Tiistain tiedotustilaisuudessa puhuttiin uudenlaisesta taidemesenoinnista, mutta pelkkä rakkaus taiteeseen ei ole Tuntemattoman rahoittajien motiivina, eivätkä rahoittajat ole perinteisiä "yhteistyökumppaneita", jotka hakevat myönteistä näkyvyyttä itselleen.

Rotkon mukaan elokuvan tuotto-odotus on 10 prosentin molemmin puolin vuoden 2018 loppuun mennessä eli sijoittajat odottavat saavansa 5–15 prosentin tuoton rahoilleen.

"Tätä ei ole arvioitu perinteisen brändinrakentamisen kautta vaan sijoituksena", LähiTapiolan viestintäjohtaja Jyrki Antikainen vahvisti tiistaina.

LähiTapiola on elokuvan suurin yksittäinen ulkopuolinen tukija. Vakuutusyhtiön sijoitustoiminnan periaatteena on myös kotimaisen pienen ja keskisuuren yritystoiminnan tukeminen, ja tähänkin ajatukseen elokuvan tukeminen sopii Antikaisen mukaan hyvin.

Vastaavaa sijoitustoimintaa ei Antikaisen parikymmenvuotisen kokemuksen mukaan ole kulttuurin saralla ennen nähty. Urheiluseuroissa erilaisia sijoituskonsepteja on hänen mukaansa yritetty rakentaa, mutta ei puhtaasti liiketoiminnallisesta näkökulmasta.

Elokuvan tuotanto järjestetään kansainväliseen tapaan niin, että mukaan on pestattu asianajotoimisto Avance vastaamaan "oikeudellisista palveluista", ja Icecapital-pankkiiriliike varmistaa rahoituksen kestävyyden. Aku Louhimiehen mukaan mallia tuotantoon on haettu Los Angelesista. Tarkoituksena on varmistaa, että hanke saadaan vietyä varmasti loppuun asti.

Suomen Elokuvasäätiö on varannut elokuvalle miljoonan euron tuotantotuen sillä ehdolla, että muu rahoitus toteutuu suunnitelman mukaan. Se on suurin mahdollinen tuotantotuki, jonka säätiö voi jakaa.

Enimmäissummaa nostettiin vastikään, sillä Elokuvasäätiön strategiana on pienten yleisöjen taide-elokuvien tukemisen lisäksi vauhdittaa "isojen kansallisten elokuvien" tuotantoa, kertoo säätiön tuotanto- ja kehitysjohtaja Petri Rossi.

Tuntemattoman kaltaiseen mittaluokkaan yltäviä, isoja yksityisen rahan suomalaiselokuvia on tehty vasta vähän aikaa. Rossin mukaan muutos on tapahtunut viimeisen vuoden aikana.

Jalmari Helanderin ohjaaman, kansainvälisesti tuotetun toimintaelokuvan Big Gamen budjetti oli 8,5 miljoonaa euroa ja Timo Vuorensolan tieteiskomedian Iron Skyn budjetti 7,5 miljoonaa euroa.

Keskimääräinen suomalaisen elokuvan hinta on 1,4 miljoonaa euroa. Rossin mukaan yksityisen rahan tulo elokuvatuotantoihin on tervetullut ilmiö ja vauhdittaa koko alaa.

Vielä lisää vauhtia alalle Elokuvasäätiössä odotetaan vireillä olevasta elokuvalain muutoksesta. Lakia uudistetaan parhaillaan, ja Rossin mukaan toiveena on, että Elokuvasäätiö voisi jakaa tuotantotukia myös niin, että hyvän tuoton saaneilta elokuvilta voitaisiin saada osa tuotosta takaisin säätiöön. Tämä mahdollistaisi Rossin mukaan rahanjaon lisäämisen kokonaisuudessaan.

Puhdasta liiketoimintaa Tuntematon sotilas ei kuitenkaan sijoittajille ole. Tarina ja siitä kertova elokuva innostaa monia myös "kansaa yhdistävänä" ja "isänmaallisena" hankkeena, tämä lausuttiin tiedotustilaisuudessa ääneen monta kertaa. Elokuvan ensi-ilta on 6. joulukuuta 2017 – samana päivänä, kun Suomen ensimmäisestä itsenäisyyspäivästä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Elokuva on myös Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallisia hankkeita, kertoi juhlavuoden valmistelujen vastaava pääsihteeri Pekka Timonen elokuvan tiedotustilaisuudessa.

Elokuvaa kuvataan ensi ja sitä seuraavana vuonna Karjalan prikaatin alueella Vekaranjärvellä suomalaisittain poikkeuksellisen kauan – niin kesällä kuin talvellakin. Seitsemän miljoonaa euroa on Louhimiehen mukaan vähin rahamäärä, jolla suunnitelma voidaan toteuttaa.

"Eniten maksaa ihmisten työ. Palkkakustannukset ovat merkittävin menoerä. Toinen on kuvauspäivien määrä. Kuvauspäivät tuovat laadun. Jos on hirveän vähän kuvauspäiviä, niin laatu kärsii. Jos on paljon ihmisiä pitkän aikaa töissä, niin siitä se tulee", Louhimies sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat