Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osloon kaavaillaan uutta hulppeaa konserttitaloa – noin 270 miljoonan euron hanke syntyisi kokonaan yksityisin varoin

Kulttuuri
 
Oslo-Filharmonien
Taloa suunnitellaan Filipstadin satama-alueelle.
Taloa suunnitellaan Filipstadin satama-alueelle. Kuva: Oslo-Filharmonien

Norjan Osloon suunnitellaan uutta hulppeaa konserttitaloa, joka rakennettaisiin Oslon filharmonikkojen käyttöön täysin yksityisellä rahalla. Talo nousisi aivan kaupungin keskustan tuntumaan Filipstadin satama-alueelle, ja sen olisi määrä valmistua konserttikaudelle 2019–2020, kun filharmonikot juhlivat 100-vuotisjuhliaan.

"Tämä on erittäin hieno mahdollisuus kehittää orkesteria jälleen yksi askel pidemmälle", sanoo filharmonikkojen johtaja Ingrid Røynesdal HS:lle puhelimitse Oslosta.

Filharmonikot ovat jo pidempään etsineet uutta kotipaikkaa, sillä nykyistä vuonna 1977 valmistunutta konserttitaloa ei pidetä toimivana. Orkesteri ei aikanaan ollut mukana sen suunnittelusta vastaavassa komiteassa, mikä Røynesdalin mukaan selittää osaa ongelmista.

"Akustiikka on hyvin vaativa, eivätkä yleisötilat ole parhaat mahdolliset. Myös kaikki kansainvälisen tason orkesterin toiminnan johtamiseen liittyvä on hieman epäkäytännöllistä", hän sanoo.

Talon rahoittajiksi ovat lupautuneet Norjan äveriäimpiin ihmisiin kuuluva hotellikuningas Petter Stordalen ja kiinteistökehittäjä Anders Buchardt.

Budjetti olisi alkuvaiheessa 2,5 miljardia kruunua, eli runsaat 270 miljoonaa euroa. Julkisia varoja ei kuluisi lanttiakaan. "Poliitikkojen ei tarvitse menettää yöuniaan. Kaupunginjohdon ei liioin tarvitse käydä keskusteluja, jos kulut kasvavat prosessin aikana. Jos näin käy, kyse on meidän ja pankkimme välisestä asiasta", Stordalen sanoo Aftenpostenille.

Summaa voi verrata esimerkiksi Helsinkiin kaavailtuun Guggenheim-museoon. Arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen "Majakan" hinnaksi on arvioitu 111 miljoonaa euroa. Helsingin musiikkitalon hinta puolestaan oli laskutavasta riippuen noin 160–180 miljoonaa euroa.

Oslon projekti on tosin kooltaan laajempi kuin Helsingin talohankkeet. Kaavailuissa on 40 000 neliömetriä tiloja, 1 500 katsojapaikkaa sekä niiden yhteyteen 400 huoneen hotelli kurssi- ja konferenssikeskuksineen.

Stordalenilla on kokemusta vastaavan kompleksin rakennuttamisesta Ruotsin Malmöstä, missä Malmö Live -niminen konserttitalo- ja kongressikeskuskompleksi on vastikään aloittanut toimintansa.

Oslon keskustaa ja sen rantakaistaa on kehitetty ja kehitetään paraikaa voimakkaasti. Stordalen on avannut suunnitellun konserttitalon läheisyydessä pari vuotta sitten myös toisen hotellin The Thiefin, joka tekee läheistä yhteistyötä viereisen Astrup Fearnley -taidemuseon kanssa.

Hotellikuningas näkee kulttuuriturismissa mahdollisuuksia. "Vielä kymmenen vuotta sitten meillä ei oikein ollut kulttuuriturismia. Nyt maailma tulee Osloon kokeakseen kulttuuria ja se luo synergioita. Sen olemme huomanneet oopperatalon kanssa ja huomaamme sen The Thiefin ja Astrup Fearnley -museo yhteistyön kautta", Stordalen sanoo Aftenpostenille.

Hankkeen toteutuminen riippuu nyt poliitikkojen hyväksynnästä alueen kaavoituksen yhteydessä. Aftenpostenin haastattelemat suurimpien puolueiden poliitikot suhtautuvat ajatukseen myönteisesti.

Jos rakennus saa hyväksynnän, järjestettäisiin projektista kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.

"Kaikki, mitä tähän mennessä olen kuullut, on ollut hyvin myönteistä, mutta ei sitä koskaan tiedä", Røynesdal sanoo.

Hänen mielestään hankkeen malli, jossa hotellikompleksi ja kulttuuritalo yhdistyvät, on kiinnostava.

"Tämä ajatustapa on tulevaisuutta kulttuurikentällä. Yritämme luoda synergioita, houkutella yksityistä rahaa, mutta samalla säilyttää orkesteritoiminnan perimmäinen laadun ja ominaisuudet. "

Røynesdal painottaa, että vaikka talo suunniteltaisiin Oslon filharmonikoille, olisi sen tarkoitus palvella laajasti myös muita kulttuurinystäviä kuin orkesteria ja sen yleisöä.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat