Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteiden yön konkari uskoo teknologiaan

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Niki Matheson kehottaa suunnistamaan tapahtumarikkaassa Taiteiden yössä nettisivujen ja kännykkäsovelluksen avulla.
Niki Matheson kehottaa suunnistamaan tapahtumarikkaassa Taiteiden yössä nettisivujen ja kännykkäsovelluksen avulla. Kuva: Juhani Niiranen HS
Sarjassa tavataan Helsingin juhlaviikkojen kiinnostavia hahmoja.

 

Tänään torstaina vietettävää Taiteiden yötä on järjestetty Helsingissä ja Turussa jo vuodesta 1989. Historiansa aikana tapahtuma on kasvanut merkittäväksi kaupunkitapahtumaksi ja levinnyt moniin suomalaisiin kaupunkeihin.

Niki Matheson on toiminut jo 14 festivaalin ajan Helsingin Taiteiden yön hallintojohtajana. Tapahtuma on konkarijärjestäjän mielestä muuttunut erityisesti mittakaavan ja kansalaisaktiivisuuden osalta.

"Ruohonjuuritason osallistuminen on selvästi lisääntynyt. Yksittäiset henkilöt innostuvat toimimaan omaehtoisesti herkemmin kuin ennen. Toisaalta Taiteiden yö on aina ollut itseilmaisun areena kenelle tahansa. Suomalaiset ovat alusta asti olleet rohkeita kokeilemaan kaikenlaista avantgardea", Matheson sanoo.

Teknologia on tullut suureksi avuksi laajassa tapahtumassa, joka perustuu pitkälti kansalaisten aktiivisuuteen.

"Ennen me tehtiin aina painotuote. Jätimme sen kuitenkin pois, sillä se tiukensi liikaa ilmoittautumisaikatauluja ja rajasi mahdollisten tapahtumien määrää. Kännykkäsovellusten ja netin aikakaudella tällaisia rajoituksia ei ole. Se vapauttaa toimintaa merkittävästi."

Toisinaan on puhuttu siitä, kasvaako Taiteiden yö jo yli äyräidensä. Tänä vuonna tapahtuma on tekemässä ennätystä yli 300 tapahtumallaan.

Miten keskivertokävijä osaa luovia runsauden keskellä?

"Kaikkeen kiinnostavaan ei tietenkään ehdi osallistua. Yritämme saada myös ihmisten kotikulmat kukkimaan, jotta osallistua voi paikallisestikin. Kännykällä on helppo etsiä kiinnostavia tapahtumia esimerkiksi teeman mukaan. Kännykkä kannattaa siis pitää ladattuna yössä", Matheson neuvoo.

Taiteiden yö tänään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat