Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi itsenäisyyden juhlavuotta 2017 kuvitetaan jatkosodalla?

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Miksi itsenäisyyden juhlavuotta 2017 kuvitetaan jatkosodalla?

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas Väinö Linnan romaaniklassikon kolmas filmatisointi – ei ole saanut varauksettoman ihastunutta vastaanottoa. Tuntematon on jo nähty, keksikää jotain uutta. Miksi sota – ja juuri jatkosota – pitää aina liittää itsenäisyyteen? Nämä ovat yleisiä ja aivan aiheellisiakin kommentteja, joita uutinen uudesta Tuntemattomasta on herättänyt.

Yle on lähettänyt Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan televisiosta joka itsenäisyyspäivä vuodesta 1999 alkaen, joten uutuudenviehätystä tässä yhdistelmässä ei tosiaankaan ole.

Tiistaina varmistui, että Louhimiehen elokuvan kuvaukset alkavat ensi kesänä, kun sen rahoitus on nyt saatu lyötyä lukkoon. Ensi-ilta on mahtipontisesti 6. joulukuuta 2017. Elokuva on yksi kalleimmista Suomessa tehdyistä tähän mennessä: siihen käytetään seitsemän miljoonaa euroa, josta yksityisiltä sijoittajilta tulee viisi miljoonaa.

Tiistaina järjestetty tiedotustilaisuus oli harvinaista patrioottista hykertelyä. Yksityistä rahaa keränneet liikemiehet kertoivat juhlallisesti olevansa "isänmaan asialla". Armeijan edustajat kertoivat puolustusvoimien antavan mielellään maa-alueitaan kuvauskäyttöön siksikin, että elokuvan uskotaan "nostavan maanpuolustustahtoa".

Louhimiehen elokuvalle on haettu ja saatu tukea myös valtioneuvoston itsenäisyyden juhlavuoden rahastosta, ja elokuva on osa juhlavuoden virallista ohjelmistoa. Valtioneuvoston juhlakassasta elokuvaa rahoitetaan 200 000 eurolla.

On luonnollista, että armeija haluaa nostaa maanpuolustustahtoa, samaan tapaan kuin koulu haluaa parantaa koululaisten oppimistuloksia tai yleisötapahtuma tavoittaa suuren yleisön.

Sen, miten Suomi juhlii – ja käsittelee – satavuotista itsenäisyyden aikaansa täytyy olla laajempi ja monipuolisempi projekti, jossa perinteisten tarinoiden ohelle kaivataan moninaisuutta ja tuoreutta. Tarvitaan myös uutta itsekriittisyyttä sen lisäksi, että kansalliset ikonikuvastot kiillotetaan.

Louhimies ja toinen elokuvan käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala eivät i-sanaa juuri viljelleet. He haluavat tietysti tehdä hyvän elokuvan klassisesta tarinasta, jota suuri osa suomalaisista edelleen eittämättä rakastaa.

Hanna Mahlamäki
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat