Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkautta keskellä sotaa

World Press Photo -voittaja Mads Nissen kuvaa asioita, joiden puolesta voisi sotia

Kulttuuri
 
Huippukuvaaja Mads Nissen kertoo, mikä tekee hyvän valokuvan
Huippukuvaaja Mads Nissen kertoo, mikä tekee hyvän valokuvan
World Press Photo -kilpailun voittaja saapui Helsinkiin Sanomatalossa pidettävän näyttelyn avajaisiin. Voittokuvassa on venäläisen homoparin intiimi hetki. Toimittaja Noora Mattila, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Valokuvaaja Mads Nissen on myöhässä, koska hän on törmännyt matkalla Aito avioliitto -adressin nimenkerääjiin. Nissen näyttää kännykällä ottamaansa kuvaa, jossa miespari suutelee mielenosoittajien edessä.

"Minua suututtaa suvaitsemattomuus, empatian puute ja halu kontrolloida toisia. Mutta en ole aktivisti vaan journalisti. Siksi en huutanut vaan otin kuvan."

Tuon tunteen vuoksi Nissen valokuvasi homopareja ja gay pride -aktivisteja vuoden verran Venäjällä. Sarjan kuva Jonista ja Alexista voitti arvostetun World Press Photo -kilpailun. Kuva on nyt esillä Sanomatalossa muiden voittajien kanssa.

Nissen oli kuvannut homoihin kohdistuvaa vihaa miltei vuoden, kun hän tajusi, että sarjasta puuttui rakkaus, se silta, joka toisi kuvat katsojan lähelle. Siksi hän kuvasi Jonia ja Alexia makuuhuoneessa kaksi tuntia.

"En oikeastaan muista siitä paljoa. Kuvatessa yritän mennä vatsani mukaan. Se on vaistonvaraista kuin tanssi."

Nissen on kotoisin Tanskasta, St. Sjörupin pikkukylästä. Melkein kaikki perheenjäsenet osasivat soittaa. Nissenistä tuli seurallinen ja luova, mutta ei musikaalinen.

18-vuotiaana hän lähti Venezuelaan vapaaehtoistyöhön ja lukemaan espanjaa. Siellä hän tajusi, että kameran kautta voisi yhdistää kaiken, mikä häntä kiinnosti: luovuuden, uteliaisuuden ja maailman parantamisen.

Nissen valmistui toimittajakoulusta 2006 ja lähti Kiinaan.

"Maailmaa ei voi ymmärtää ymmärtämättä Kiinaa. Nuorena ja koppavana googletin dokumentaariset kuvaajat Kiinassa ja totesin, että minulle oli tilaa."

Kiinassa Nissen kuvasi aktivisteja, kehitystä ja olympialaisten taustoja esimerkiksi Newsweekille ja Der Spiegelille. Sitten hänen työtoverinsa, ihmisoikeusaktivisti, joutui vankilaan ja katosi. Kukaan ei tehnyt mitään.

"Kiinan kasvava keskiluokka kuulemma alkaa vaatia demokratiaa, mutta en nähnyt siitä merkkejä. Päätin lähteä ennen kuin minusta tulisi taas yksi Kiinassa asuva ulkomaalainen, joka istuu baarissa ja valittaa."

Sittemmin juttumatkat ovat vieneet Nissenin myös sota-alueille, kuten Afganistaniin ja Libyaan.

"Jos on jotakin taistelemisen arvoista, sitä pitää myös kuvata", Nissen sanoo.

Nykyään hänellä on Tanskassa päivätyö Politiken-lehdessä sekä pieni poika. Ennen perhettäkään hän ei halunnut väkisin laukata kriisialueelta toiselle.

"Jokaisen kuvaajan, niin kuin sotilaankin, pitäisi miettiä, onko tämä taistelu juuri minua varten", hän sanoo. "Kun kuvaajia on paljon, pitää perustella oma paikkansa. Minun juttuni on kuvata mahdollisimman intiimisti."

Nissen osoittaa äitiä ja vauvaa viereisessä kahvilanpöydässä.

"Tuollaisesta hetkestä on tärkeää ottaa kuva. Jos ei ymmärrä vauvan tärkeyttä, ei ikinä ymmärrä sotaa."

 

World Press Photo 15 -näyttely Sanomatalon Mediatorilla (Töölönlahdenkatu 2) 10. 9. asti.

Sami Kero HS
"Kaikkien valokuvaajien tulisi valita aihe, joka on heille emotionaalisesti lähellä. Koskettavien kuvien taustalla on aina intohimo", sanoo Mads Nissen.
"Kaikkien valokuvaajien tulisi valita aihe, joka on heille emotionaalisesti lähellä. Koskettavien kuvien taustalla on aina intohimo", sanoo Mads Nissen.
Mads Nissen
Homoihin kohdistuvaa vihaa kuvannut Nissen törmäsi Helsingissä heti Aito avioliitto -aktivisteihin ja otti kuvan Twitteriin. "Pohjoismaiden hienous on siinä, että suutelevaa homoparia ei sentään hakata."
Homoihin kohdistuvaa vihaa kuvannut Nissen törmäsi Helsingissä heti Aito avioliitto -aktivisteihin ja otti kuvan Twitteriin. "Pohjoismaiden hienous on siinä, että suutelevaa homoparia ei sentään hakata."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat