Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesa-Matti Loiri ei halunnut jättää itsestään Loiri-dokumentin antamaa kuvaa – taas uusi elokuva Mika Kaurismäen kanssa

Mika Kaurismäki räätälöi Vesa-Matti Loirille roolin elokuvassaan, nyt ensimmäistä kertaa vanhana miehenä

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Mika Kaurismäki nautiskelee Helsingin kesästä Eerikinkadun Corona-baarin terassilla. Corona on paikka, joka vielä yhdistää Mikan ja veljensä Akin. Veljekset olivat mukana perustamassa suosittua baaria 1990-luvun alussa.
Mika Kaurismäki nautiskelee Helsingin kesästä Eerikinkadun Corona-baarin terassilla. Corona on paikka, joka vielä yhdistää Mikan ja veljensä Akin. Veljekset olivat mukana perustamassa suosittua baaria 1990-luvun alussa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"En olisi osannut nuorena tehdä tällaista elokuvaa", ohjaaja Mika Kaurismäki sanoo.

Draamakomedia Elämältä kaiken sain tulee ensi-iltaan tänään perjantaina, ja Kaurismäki uskoo saavuttaneensa siinä jotakin, mitä hän on etsinyt kymmenkunta vuotta – siitä lähtien, kun palasi Suomeen ohjaamaan.

Kaurismäki (s. 1955) on asunut Brasiliassa 1990-luvulta lähtien.

Elokuvan teemat nousevat ohjaajan omasta elämänkokemuksesta ja keski-ikäisyyden näkökulmasta.

Marianna Films
Armi Toivanen ja Vesa-Matti Loiri tänään ensi-iltaan tulevassa Elämältä kaiken sain -draamakomediassa.
Armi Toivanen ja Vesa-Matti Loiri tänään ensi-iltaan tulevassa Elämältä kaiken sain -draamakomediassa.

Päähenkilö, Armi Toivasen esittämä Tiina tulee onnittelemaan isäänsä tämän syntymäpäivänä, mutta löytää hänet rähjäisestä kotitalostaan liikuntakyvyttömänä kaaoksen keskeltä.

Tiina päättää jäädä hoitamaan isäänsä, vaikka isän ja tyttären välit ovat kireät. Mukana seuraa liian kiltti miesystävä ( Peter Franzén ) ja tämän kapinoiva teinitytär.

Isää näyttelee jälleen Vesa-Matti Loiri, kuten hän näytteli myös Kaurismäen edellisessä elokuvassa Tie pohjoiseen, jossa vastaparina oli Samuli Edelmann pojan roolissa.

Loiri nähdään nyt ensimmäistä kertaa selvästi vanhan miehen roolissa. Käsikirjoitus on jälleen syntynyt yhteistyössä Sami Keski-Vähälän kanssa. Elokuva perustuu löyhästi Petri Karran Kotiinpaluu-romaanin tarinaan.

"Tämä jatkaa tavallaan saman asian käsittelyä kuin Tie pohjoiseen, samaa dialogia. Isän rooli on räätälöity Veskulle, ja Urhossa on paljon häntä itseään. Se on pitkien keskusteluiden tulosta, ja Vesku sanoi, että hänen oli siksi helppo mennä rooliin", Kaurismäki kertoo.

Kaurismäen ja Loirin luottosuhde perustuu varsinkin Kaurismäen ohjaamaan Loiri-dokumenttiin vuodelta 2010. Sen jälkeen Loiri halusi vielä tehdä elokuvarooleja.

"Kun Vesku näki itsensä dokumentissa, hän päätti, ettei halua jättää itsestään sitä kuvaa."

Fakta

Mika Kaurismäen elokuvia

 Valehtelija 1981

 Saimaa-ilmiö 1981

 Arvottomat 1982

 Rosso 1985

 Zombie ja Kummitusjuna 1991

 LA Without a Map 1998

 Moro No Brazil 2002

 Kolme viisasta miestä 2008

 Haarautuvan rakkauden talo 2009

 Vesku 2010

 Mama Africa 2011

 Tie pohjoiseen 2012

 Elämältä kaiken sain 2015

 Tyttökuningas 2015

Loiri pääroolissa takaa elokuvalle katsojia. Tie pohjoiseen oli vuoden 2012 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.

"Joo, Loiri vetää maakunnissa, mutta ei se ole mikään automaatio. Veskun ansiosta saa ehkä paremman avauksen, mutta sen jälkeen leffan pitää kantaa itse."

Syyskuun lopussa 60 vuotta täyttävän Mika Kaurismäen elokuvalliseen kaareen mahtuu monenlaista.

Joskus unohtuu, että "kaurismäkeläinen" ironia sai alkunsa 1980-luvun Valehtelijoista ja Arvottomista, jotka olivat Mikan ohjauksia. Aki -veli vastasi siinä vaiheessa vain käsikirjoituksista.

Sen jälkeen veljesten tiet ovat haarautuneet sekä fyysisesti että elokuvallisesti. Helsingissä he omistavat edelleen perustamansa Corona-baarin ja Dubrovnik-tilan Eerikinkadulla. Alakerrassa toimi ensin kaupallinen elokuvateatteri Andorra, jonka veljekset sittemmin lopettivat. Coronassa Mika Kaurismäki nytkin siemailee valkoviiniään.

Isoveli Mika asettui Brasiliaan ja alkoi luoda siellä uraa myös kansainvälisten musiikkidokumenttien tekijänä. Vaikka hänen dokumenttinsa ja näytelmäelokuvansa ovat kaukana toisistaan, Kaurismäen mukaan dokumenteilla on ollut ratkaiseva vaikutus fiktioelokuviin.

"Sain dokumenteista rohkeutta mennä lähemmäs myös näyttelijöitä. Nuorempana pysyttelin aina koneiston takana, mutta nyt lähden liikkeelle näyttelijöistä."

Käänne tapahtui, kun Kaurismäki palasi Suomeen. Hän oli alkanut kaivata suomen kielellä ohjaamista.

Kerran hän istui iltaa näyttelijäkavereiden Pertti Sveholmin, Timo Torikan ja Kari Heiskasen kanssa – Coronassa tietenkin – ja sen seurauksena syntyi spontaani ihmissuhdedraama Kolme viisasta miestä (2008).

Elokuva Elämältä kaiken sain on syntynyt samalla tavalla, näyttelijäkeskeisesti ja ryhmätyönä.

"Tässä toimii mun mielestäni parhaiten ohjaajan ja näyttelijän yhteistyö. Se on lähinnä sitä omaa tatsia, jota olen tavoitellut Kolmesta viisaasta miehestä lähtien."

Pitkä matka on kuljettu 1980-luvun harkitun niukasta dialogista elokuvaan, jonka loppukohtauksessa lauletaan kasvot kirkkaina Pepe Willbergiä.

"Se biisi tuntui vain sopivalta, mutta onhan siinä vähän ironiaakin."

Elokuvassa vilahtaa viittaus menneisiin vaikutteisiin, kun Urho katsoo Emilia-teinin kanssa amerikkalaisen Jim Jarmuschin elokuvaa Broken Flowers.

" Bill Murrayn esittämä päähenkilö on vähän samanlainen hahmo kuin Urho. Ja Jarmuschan on meille ikään kuin laajennetun perheen jäsen", Kaurismäki perustelee.

Kaurismäeltä valmistuu pian myös elokuva, joka ei ole samalla tavalla "oma".

Monen vuoden säätämisen jälkeen Kaurismäki on ohjannut englanninkielisen elokuvan Ruotsin kuningattaresta Kristiinasta. The Girl King eli Tyttökuningas-elokuvaa ehdotettiin hänelle ensimmäisen kerran jo 15 vuotta sitten.

Tuotanto on kansainvälinen, ja sen budjetti oli 6,5 miljoonaa euroa eli aika iso. Elokuva saa maailmanensi-iltansa 4. syyskuuta Montrealin elokuvajuhlilla, jossa se valittiin juuri kilpasarjaan. Vasta sen jälkeen elokuva tulee Eurooppaan.

Tyttökuningasta kuvattiin Turun linnassa ja tuomiokirkossa. Pääroolin näyttelee ruotsalainen Malin Buska.

"Puvustus ja lavastus veivät aikaa, vaikka en halunnutkaan tehdä pukudraamaa. Ohjaamiseen jäi sitä sitten vähemmän. Aina pitää kokeilla, ja pidän tästäkin elokuvasta, mutta olen omimmillani pienissä tuotannoissa."

Kaurismäki palaa ainakin toistaiseksi Brasiliaan, jossa hänen poikansa aloittaa nyt koulun.

"Enhän mä olisi siellä, ellen tuntisi olevani kotonani. Ihmiset ovat helppoja ja avoimia, ja perheet pitävät ehkä yhtä enemmän kuin Suomessa, jossa eletään usein omissa kopeissaan."

Yle Kuvapalvelu
Juice Leskinen vuoden 1981 Saimaa-ilmiössä, joka oli Kaurismäkien ensimmäinen pitkä elokuva.
Juice Leskinen vuoden 1981 Saimaa-ilmiössä, joka oli Kaurismäkien ensimmäinen pitkä elokuva.

Hochschule für Fernsehen und Film München
Aki-veli oli pääosassa 1981 Mika Kaurismäen ensimmäisessä lyhytelokuvassa Valehtelija.
Aki-veli oli pääosassa 1981 Mika Kaurismäen ensimmäisessä lyhytelokuvassa Valehtelija.

 

Elämältä kaiken sain ensi-illassa tänään perjantaina.
Tyttökuninkaan ensi-ilta on Suomessa 11.joulukuuta.
 
Lue Elämältä kaiken sain -elokuvan arvio Nyt-liitteestä tai osoitteesta Nyt.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat