Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tan Dun palasi Helsinkiin – Oscar-palkittu kiinalais­säveltäjä sekoittaa idän ja lännen musiikkia

Oscar-palkittu kiinalaissäveltäjä sekoittaa idän ja lännen musiikkia

Kulttuuri
 
Tan Dun
Tan Dun

"Helsingissä kannattaa näköjään käydä mieluummin kesällä! Kahdella edellisellä kerralla olin täällä talvella, joten kaikkialla oli vain likaista lunta."

Kiinalainen säveltäjä Tan Dun vieraili Helsingissä viimeksi 1990-luvulla, jolloin hänen teoksiaan oli esillä esimerkiksi Helsinki Biennalessa 1993.

Nyt Tan Dun on taas kaupungissa. Hän johtaa Helsingin kaupunginorkesteria Helsingin juhlaviikkojen konsertissa.

"Tällä kertaa vierailulla on eri minä kuin silloin", Tan kertoo Musiikkitalossa HKO:n harjoitusten jälkeen.

1990-luvun alussa minulla oli musiikissani vallankumouksellisempi ajattelutapa. Halusin tuhota kaiken vanhan. Sittemmin olen muuttunut, ja nykyisin haluan yhdistää avantgarden ja tradition."

Juhani Niiranen HS
Tan Dun iloitsi Musiikkitalossa keskiviikkona hyvin menneistä harjoituksista.
Tan Dun iloitsi Musiikkitalossa keskiviikkona hyvin menneistä harjoituksista.

Paljon on ehtinyt tapahtua kahdessakymmenessä vuodessa muutenkin. Tan Dunista on tullut yksi merkittävimmistä kiinalaissäveltäjistä ja hän on säveltänyt Yo-Yo Man ja Lang Langin kaltaisille klassisen musiikin supertähdille. Hän on myös voittanut Oscar-palkinnon musiikistaan Ang Leen ohjaamaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvaan (2000).

Vaikka Tanin lähestymistapa on muuttunut vuosien aikana, hänen vaikutteensa ovat aina tulleet sekä kiinalaisesta musiikkiperinteestä että länsimaisesta taidemusiikista.

Hunanin maakunnassa vuonna 1957 syntynyt Tan joutui teini-ikäisenä Kiinan kulttuurivallankumouksen myötä maatöihin, mutta alkoi samalla soittaa kiinalaista perinnemusiikkia. Jonkin ajan kuluttua hänet määrättiin viulistiksi ja sovittajaksi erääseen Peking-oopperan seurueeseen, jonka jäseniä oli hukkunut lauttaonnettomuudessa.

Kulttuurivallankumouksen loputtua Tan hyväksyttiin opiskelijaksi Pekingin keskuskonservatorioon. Länsimaiseen musiikkiin hän syventyi enemmän 1980-luvulla, jolloin hän pääsi opiskelemaan New Yorkin Columbia-yliopistoon.

Kiinalaista ja länsimaista musiikkia yhdistämällä Tan on luonut itselleen tunnistettavan tyylin. Jo New Yorkissa opiskellessaan hän kirjoitti rituaalisen Nine Songs -näyttämöteoksen, jossa käytetään sekä länsimaisia että kiinalaisia soittimia. Sittemmin hän on kirjoittanut viisi oopperaa, ja hän pitääkin itseään ennen kaikkea ooppera- ja elokuvasäveltäjänä.

"Ooppera ja elokuva ovat hyvin lähellä toisiaan. Kummassakin on mahdollisuus vahvaan draamaan. Olen etuoikeutettu saadessani tehdä kumpaakin. Toivon, että voisin tehdä oopperaa myös Suomen kansallisoopperan kanssa", Tan Dun sanoo ja viittoo Töölönlahden suuntaan.

Näyttämöteosten dramaattisuus kiehtoo Tania usein myös sellaisissa teoksissa, jotka hän säveltää konserttisaleihin. Hän on esimerkiksi säveltänyt Orchestral Theatre -teossarjaa, jossa musiikin ohella nähdään rituaalimaista näyttämötoimintaa.

Tan on myös säveltänyt multimediateoksia, joissa on musiikin lisäksi video-osuuksia. Tähän kategoriaan kuuluu myös harppukonsertto Nu Shu: The Secret Songs of Women, jonka hän johtaa tänään Juhlaviikkojen konsertissa. Siinä musiikin lisäksi nähdään 13 lyhytfilmiä. Niissä Tan tutkii kotiseutunsa eli Hunanin maakunnan naisten käyttämää ikivanhaa nüshu-kieltä, joka on katoamassa.

"Video on aina olennainen osa teosta, ei mitään ylimääräistä koristelua", Tan sanoo. "Nüshu-kielestä kiinnostuin siksi, että se on katoamassa. Sellainen kiinnostaa minua aina – ei ainoastaan siksi, että haluaisin säilyttää sen, vaan siksi, että voisin tehdä siitä elävää taidetta."

 

Tan Dun, harpisti Anni Kuusimäki, sellisti Anssi Karttunen ja HKO Musiikkitalossa tänään perjantaina klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat