Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri sydän voitti Meilahden taidekilpailun – lääkärit miettivät, pitäisikö sen olla anatomisesti oikeaoppisempi

Kulttuuri
 
Matti Peltokankaan vuonna 2017 valmistuva teos näkyy sekä katutasosta että ikkunoista.
Matti Peltokankaan vuonna 2017 valmistuva teos näkyy sekä katutasosta että ikkunoista.

Kuvanveistäjä Matti Peltokankaan Suuri sydän on voittanut taideteoskilpailun, jonka HUS julisti tammikuussa Meilahden sairaala-alueelle.

Suuri sydän on todella valtava, toistakymmentä metriä leveä ja useiden metrien korkuinen, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Valkonen. Teos ei kuitenkaan näytä havainnekuvissa jättiläismäiseltä, sillä alue, johon se on suunniteltu, on hyvin avara.

Punainen sydän sopii Valkosen mielestä sairaala-alueelle monesta syystä.

"Sydän on rakkauden ja huolenpidon symboli. Punainen väri on symboliarvoltaan elämän merkki", hän luonnehtii.

Kilpailun juryssa oli jäseninä myös HUSin lääkäreitä, joiden kanssa syntyi keskustelua siitä, pitäisikö teoksen muistuttaa enemmän anatomisesti oikeaoppista sydäntä. Symbolisen sydämen muiden, hyvin osuvien merkitysten vuoksi taiteilijaa ei kuitenkaan päätetty pyytää muovaamaan teostaan uusiksi.

Kilpailun tavoitteena on HUSin mukaan saada sairaala-alueen keskuskalliolle ympäristöön sopiva, valtakunnallisesti merkittävä taideteos.

Palkintolautakunnan tavoitteena oli, että teos on tarkasteltavissa niin katutasosta kuin myös ylhäältä sairaaloiden ikkunoista, sen tulee olla näkyvä ja näyttävä kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Valkosen mukaan teoksen erityisenä ansiona on se, että se on eri kulmista tarkasteltuna niin erilainen.

"Teoksessa on käsitteellinen vahva idea, joka on toteutettu pelkistetyllä tyylillä. Teoksen yksinkertaisuus toimii arkkitehtonisesti hälyisessä ympäristössä hyvin. Tässä suhteessa se erottuu kaikista muista ehdotuksista edukseen", palkintolautakunta perustelee.

"Punaisen värin ja selkeän muodon käyttö sekä hulppea mittakaava luovat melko sekavalle ja eri aikoina rakennetulle alueelle voimakkaan ja kokoavan identiteetin ja kontrastin. Toisaalta teoksen sarjakuvamaisuus viittaa pop-taiteeseen. Teoksessa on lämmin ja empaattinen tunnelma, ja se toimii rikkaasti eri katselukulmista ja korkeuksista", perustelut jatkuvat.

Valkosen mukaan teos toteutetaan todennäköisesti alumiinista. Sen kustannukset ovat 0,5–1 miljoonaa euroa.

"Rahoitus ei ole pois terveydenhuollosta. Yhtäkään leikkausta ei jätetä sen takia tekemättä", Valkonen vakuuttaa.

HUSin kutsukilpailuun osallistui kymmenen taiteilijaa kolmellatoista teoksella. Tavoitteena on, että teos valmistuu HUSin alueelle vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat