Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riikka Talvitie teki Aino Sibeliuksesta herkän kamarioopperan

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl HS
Riikka Talvitie jakoi Aino Sibeliuksen kahdeksi hahmoksi.
Riikka Talvitie jakoi Aino Sibeliuksen kahdeksi hahmoksi. Kuva: Jukka Gröndahl HS
Arvio: ooppera
Riikka Talvitien kamariooppera Yksi siemen, yksi suru Järvenpäätalon Juhani Aho -salissa. Libretto Tiina Häkkinen ja Riikka Talvitie, ohjaus Tiina Häkkinen, visualisointi Hannu Hyrske, puvut Ester Unkari. Rooleissa Aurora Ikävalko ja Satu Kaarisola-Kulo.

 

Aino Sibelius on ikoninen ja aikoinaan myös esikuvallinen hahmo: kärsivällinen ja uhrautuva kotihengetär, joka piti taitavasti huolta säveltäjäpuolisonsa suuresta perheestä ja jatkuvan rahapulan piinaamasta taloudesta.

Riikka Talvitie on säveltänyt Aino-oopperan Yksi suru, yksi siemen, jonka alaotsikkona on keskustelua Aino Sibeliuksen kanssa. Yhdessä Tiina Häkkisen kanssa hän on kehitellyt intiimin henkilökuvan, jossa Ainon rooli on jaettu kahtia sisäiseen ja ulkoiseen Ainoon.

Satu Kaarisola-Kulon ulkoinen Aino on Aino Sibelius sellaisena kuin tämä halusi olla muiden ihmisen silmissä: rauhallinen, käytännöllinen ymmärtäväinen, tunteensa hallitseva. Hänen musiikkinsa on yksinkertaista, maanläheistä ja hieman arkista.

Aurora Ikävalkon herkässä ja tyttömäisessä sisäisessä Ainossa puhkeavat soimaan ne tunteet, jotka kuohuivat usein kiihkeästi hänen sisällään. Musiikki liikkuu laajoin intervallihypyin, haltioitunein liverryksin ja valittavin huudahduksin ja kuiskein.

Kun sisäisen Ainon laulu on kauneimmillaan, se kertoo, miten tärkeää musiikki oli Ainon identiteetille. Musiikki synnytti hänessä pyhyyden kokemuksen, joka antoi elämälle tarkoitusta ja auttoi kestämään raskaita aikoja.

Ulkoisen ihanneminän ja sisäisen herkkätunteisen Ainon välillä ei ole ristiriitoja eikä neuvotteluja. He kuuluvat yhteen ja täydentävät toisiaan.

Yhden ainoan kerran ulkoinen Aino purkaa tunteitaan sisäisen Ainon kanssa. Se tapahtuu kohtauksessa, jossa kumpikin alkaa raivokkaasti huutaen muokata kepillä Ainolan puutarhaa.

Yksi siemen, yksi suru koostuu lyhyistä sirpalemaisista kohtauksista, jotka kertovat suhteesta puolisoon, kotielämään, naapureihin ja ajan tärkeisiin tapahtumiin. Vaikka kohtaukset eivät seuraa toisiaan kronologisessa järjestyksessä, niistä rakentuu Ainon elämänkaari. Yleisö osaa kaivaa muististaan puuttuvat palaset.

Teoksensa eheyttä Talvitie rikkoo liittämällä välipaloiksi omaa, ääninauhalta kuuluvaa puhettaan, jossa pohtii ja vertailee Ainon kotiäiti-elämäntehtävää ja omaa itsenäisen, itsensä säveltämällä elättävän nykynaisen elämää.

Musiikkiteoksissa erilaisiin ulkomusiikillisiin välikkeisiin ja lisäaineksiin on jo niin totuttu, että Talvitien ja muiden naisten ääninauhapuheet lomittuvat luontevasti kokonaisuuden osiksi. Jos tarkoitus on aiheuttaa vanhoja vastaanottomalleja sekoittavaa häiriötä yleisössä, turha toivo.

Soitinyhtyeeseen kuluu kaksi viulua, alttoviulu, sello ja käyrätorvi, joista kasvaa herkkien tunteiden hauras puutarha.

Musiikillaan Talvitie vaikuttaa tutkivan omaa suhdettaan ja etäisyyttään Sibeliuksen ajan musiikkiin. Monet motiivit tuntuvat olevan peräisin sibeliaanisesta sävelmaisemasta. On myös helppo erottaa monia tuttuja aiheita kuten Rakastava-sarja, Sydämeni laulu ja Ateenalaisten laulu.

Motiiviviittausten fragmentaarisen verkoston Talvitie on etäännyttänyt modernisti pieniä jännitteitä kehitellen. Käyrätorvesta nousee usein tummia ja levottomia hälytyssignaaleja ja syvää murhetta. Elämänilo puhkeaa musiikin kansanlaulumaisissa numeroissa ja seuratansseissa, jotka nopeasti hieman vääristyvät.

Niukka, vanhanaikainen visualisointi sopii pieneen Juhani Aho -kamarimusiikkisaliin. Ohjaaja on tehnyt kummastakin Ainosta uskottavan, eheän ja persoonallisen naiskuvan ja laittaa heidät toimittamaan viitteellisiä arjen askareita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat