Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä lehtiä et voi lukea netistä – pienlehtikulttuuri voi yhä hyvin

Vastakulttuuria edustavia pienlehtiä julkaistaan paljon vielä 2000-luvun nettiaikanakin. Syynä on eksklusiivisuus: tästä maailmasta muut jäävät paitsi.

Kulttuuri
 
Petri Puromies HS
Pienlehdet kiinnostavat yhä. Kuvassa viime aikoina ilmestyneitä lehtiä.
Pienlehdet kiinnostavat yhä. Kuvassa viime aikoina ilmestyneitä lehtiä. Kuva: Petri Puromies HS

Tämäkö se on?

Pyörittelen käsissäni sentin paksuista paperinivaskaa, joka on nidottu huolimattomasti keskeltä ja taiteltu kahtia. Kopiojälki on suttuista ja paperi halpaa. Kanteen on käsivaralta tussattu julkaisun nimi: Jee, suuri pulunhuijaus. Se on leikattu ja liimattu epämääräisen kuvan päälle.

Tämä on ulkomuodoltaan taatusti erikoisin pro gradu -tutkielma, yliopistotutkinnon opinnäyte, jonka olen koskaan saanut käsiini.

Jos joltain, lehdykkä näyttää aivan vuosikymmeniä sitten tehdyltä pienlehdeltä.

Yhdennäköisyys ei tietysti ole sattumaa. Se selviää viimeistään alaotsikosta: Vastakulttuuriset pienlehdet Suomessa undergroundista punkkiin vuosina 1967–1982.

Helsinkiläisen Juuso Paason kirjoittaman gradun ulkomuoto on viimeistä piirtoa myöten uskollinen aiheelleen. Alaotsikko on kirjoitettu perinteisellä kirjoituskoneella. Takakannen esittelyteksti päättyy sanoihin: "Lässyn lää. Lukemaan siitä."

Gradusta on myös virallisempi versio ja se löytyy asiallisessa muodossa Helsingin yliopiston tietokannasta, mutta pienlehtien estetiikkaan ihastuneille Paaso on tehnyt oman painoksensa. Se on myös siivottu "teoreettisesta kehyksestä ja muusta lukemista haittaavasta yliopistomaisuudesta".

Pois kaikki hienostelu! Niin kuin pienlehdissä.

Jee, suuri pulunhuijaus kertoo tarinan kotimaisten pienlehtien kultakaudesta, jota on tätä ennen kartoitettu yllättävän vähän. Ajanjakso asettuu kahden huomattavan nuorisoliikkeen väliin: ensin asialla olivat hipit, sitten punkit.

Ihan ensimmäisenä oli vahakopiokoneen pistävä spriin tuoksu.

Paaso nimeää Suomen ensimmäiseksi underground-lehdeksi Kastorin, joka oli nippu yhteen nidottuja suttuisia monisteita. Vuonna 1967 ilmestyneen lehden taustalla oli Helsingin yliopiston opiskelijoiden "anarkistinen Nalle Puh -kerho", ja sisältö oli "ilottelevan vallankumouksellista". Kastorin vanavedessä tulivat muun muassa Ultra, International Organ (taiteilija Mattijuhani Koposen lehti) ja Aamurusko (asialla kirjailijat Jarkko Laine ja Markku Into ).

Hippikauden lehtiä leimasi vaihtoehtokulttuuri, anarkismi ja provokatiivisuus. Ne tarttuivat aiheisiin, joihin kustannustalojen julkaisemat isot lehdet eivät tohtineet tai halunneet koskea. Toisin sanoen: ensin paikannettiin ongelma ja sen ympärille perustettiin lehti.

Seuraavalla vuosikymmenellä innostus hiipui, mutta perintöä pitivät yllä muun muassa Tähti (toimittaja Jorma Elovaara ), Uuden ajan aura (taiteilija J.O. Mallander, poliitikko Heidi Hautala ) ja Köynnös (poliitikko Pekka Haavisto ).

Sitten syntyi kaksi lehteä, jotka ovat yli muiden suomalaisten pienlehtien historiassa.

Vuonna 1975 perustettu Pahkasika (päätoimittaja Markku Paretskoi ) viitoitti tietä huumori- ja sarjakuvalehdille, ja paria vuotta myöhemmin Hilse (päätoimittaja Kimmo Miettinen ) sai liikkeelle punklehtien vyöryn. Nämä kaksi lehteä käynnistivät ilmiön, jollaista ei tulla näkemään toiste. Vuosina 1977–1982 Suomessa ilmestyi noin tuhat pienlehden numeroa, Paaso arvioi.

Politiikka teki nyt tilaa populaarikulttuurille, mutta ei unohtunut. Lehtien määrä oli niin valtava, että sivuille mahtui lähes mitä tahansa. Samalla pienlehtien hienoin piirre toteutui käytännössä: kukin tekijä sai kirjoittaa tai piirtää oman lehtensä sivuille juuri siitä, mistä halusi.

Vuoteen 1982 mennessä suurin innostus oli hiipunut ja useimmat lehdistä kuolleet. Seuraavien vuosikymmenien aikana tilalle tuli uusia tulokkaita yhä harvemmin.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että netin läpimurto 1990-luvulla olisi ollut viimeinen naula pienlehtien arkkuun. Kuka enää jaksaisi askarrella lehden sivuja yökaudet tai maksaa korkeita painokuluja omasta pussistaan – saati huolehtia lehtien jakelusta. Ajatuksensa voi nyt saada julki lähes reaaliajassa.

Väärin. Tutkielmansa suurimman uutisen Juuso Paaso on säästänyt toiseksi viimeiselle aukeamalle. Sinne on listattu satakunta pienlehteä, jotka ovat syntyneet 2000-luvulla.

Eikä luvussa ole edes kaikki. Pienlehtiä tulee ja menee sellaista tahtia, että tarkkaa lukua on mahdoton pitää. Lisäksi osa nykyisistä pienlehdistä on sinnitellyt vuosikymmenestä toiseen: esimerkiksi sarjakuvaväen Sarjainfo (perustettu 1972), sci-fi-lehti Tähtivaeltaja (1984), kokeellisesta rockista kirjottava Mutiny! (1986), anarkistien äänenkannattaja Kapinatyöläinen (1989) tai "alakulttuurisäpinän tiedotuslehti" Toinen vaihtoehto (1989).

Tämän vuosituhannen lehdet jatkavat uskollisesti takavuosien perinnettä. Jo lehtien nimet kertovat, että lähtökohtana eivät voi olla markettien lehtihyllyt: Aurora urealis, Elikkäs, Hihhuli, Hullu, Kuolinsyy, Kyylä, Nurja kehä, Paskansaaja, Väärinajattelija . . .
Silkkaa hillittömyyttä edustaa tamperelaislehti, joka aloitti nimellä Suosikki. Kun nimestä tuli kiistaa takavuosien nuorisolehden entisen kustantajan kanssa, lehti vaihtoi suosiolla nimeä: se on nyt Jari Aarnio, Helsingin huumepoliisin entisen päällikön mukaan.

Myös sisällöltään uudet lehdet ovat lähes liikuttavan uskollisia edeltäjiensä teemoille. Paljon on musiikkia ja sarjakuvaa, mutta myös kirjallisuutta, politiikkaa, anarkismia, undergroundia, matkareportaaseja tai henkilökohtaista tilitystä. Tähän tapaan:

"Pääoman kasaajat käärivät siis sekä tämän hetken voitot tekemästäni työstä että rajoittavat vaihtoehtoja tulevaisuuden suhteen", kritisoi Paskansaaja pankkien lainajärjestelmää.

"Kuinka tehdä taidetta? Tee mitä huvittaa. Dokumentoi. Esitä", linjaa underground-lehti Huuto! ensimmäisessä numerossaan.

"Niilalla ei oo mitään asiaa tulla Pertille kylään. Pertti ei anna anteeksi", tiedottaa Pertti Kurikka oman Kotipäivä-lehtensä pääkirjoituksessa.

"Jos grönsaksbullarit ovat tosiaan aina tätä tasoa, tästä paskasta on kyllä turha toivoa lihisten korvaajaa tuularikansan ruokavaliossa", arvostelee kasvisruuasta kirjoittava Trapped Under Slice huonekaluketjussa myytäviä kasvispyöryköitä.

"Kaikki klassikon ainekset ovat läsnä", luonnehtii Kuuma linja elokuvaa Turpiin vaan ja onnea. "Hiukan pielessä oleva dubbi, upeet musat, sopivasti annosteltu juonta tappelujen väliin, technicolour-värit, motskariturnajaiset ja vanhakoppasella escortilla revittelyä. Ai jai!"

Kun olen kahlannut lehtiä läpi niin kauan, että silmissä alkaa viirata, kokonaisuus alkaa hahmottua. Pienlehdissä on yhä jotain erityislaatuista, mutta niiden rooli on muuttunut.

Takavuosina pienlehtiä tehtiin, koska ne tarjosivat mahdollisuuden esitellä omia ajatuksia suuremmalle lukijakunnalle. Isoimpien omakustanteiden painosmäärät nousivat tuhansiin.

Nyt netissä voi periaatteessa tavoittaa koko maailman. Pienlehdistä on tullut vastaisku tälle.

Keksin vain yhden selityksen pienlehtien uudelle nousulle: eksklusiivisuus. Näitä lehtiä et saa lukea netissä. Ne leviävät kädestä käteen pienissä yhteisöissä, jotka ovat kuin salaseuroja. Vain lehtien omistajilla ja kenties heidän kavereillaan on pääsy maailmaan, josta muut jäävät täysin osattomiksi. Toisin kuin netissä, kirjoitukset eivät päädy kenen tahansa luettaviksi ja kommentoitaviksi.

Se takaa tekijöille vapauden. Se takaa, että pienlehdet ovat sellaisia kuin ne ovat aina parhaimmillaan olleet: estottomia, vallattomia, älyttömiä, piikitteleviä, syvällisiä.

 

Juuso Paason pro gradu -tutkielma Jee, suuri pulunhuijaus löytyy Helsingin yliopiston tietokannasta: helda.helsinki.fi/handle/10138/155030
 
Pienlehdet ovat yksi Helsingin sarjakuvafestivaalien pääteemoista 28.–30. elokuuta Lasipalatsin aukiolla. Pienlehtiä myyvät Helsingissä esimerkiksi Combat Rock Shop (Vaasankatu 7), Mustan kanin kolo (Hämeentie 28) ja Sarjakuvakeskus (Hämeentie 150).

Jarkko Jokelainen HS
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat