Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jani Leinosen töitä Banksyn antihuvipuistoon Britanniaan

Kulttuuri
 
Zetterberg Gallery
Jani Leinosen teos Your Dreams Are My Nightmares, 2010.
Jani Leinosen teos Your Dreams Are My Nightmares, 2010. Kuva: Zetterberg Gallery

Taiteilija Jani Leinosen työt Your Dreams Are My Nightmares ja Kerjäläiskyltti ovat esillä katutaiteilija Banksyn perustamassa "antihuvipustossa" Dismalandissa, joka aukeaa yleisölle Britannian Weston-super-Maren merenrantakaupungissa tänään lauantaina.

Kerjäläiskyltti on aiemmin ollut esillä muun muassa Venetsian Biennaalissa.

Leinonen kertoo saaneensa viestin Banksyn tuottajalta toukokuussa, jonka jälkeen hän on pitänyt osallistumisensa salaisuutena.

"Olihan se hämmentävää saada Banksylta henkilökohtaisia viestejä, vaikka ne tulivatkin välikäden kautta", hän sanoo.

Viestien perusteella identiteettinsä salassa pitävä Banksy oli tutustunut Leinosen töihin taiteen ja muotoilun PAD London -messuilla.

"Hän sanoi, että pitää töistä mutta ne ovat täysin väärässä paikassa, mihin tulisi muutos. PAD London on ökymessu, joten ymmärrän hyvin näkökulman."

Leinonen itse ei ollut paikalla ripustamassa teoksia eikä osallistu avajaisiin katkenneen akillesjänteen takia. Kaikki käytännön järjestelyt hoituivat Leinosen mukaan erittäin asiallisesti.

Omin sanoin "perinteisestä" taidekentästä tulevalle Leinoselle Banksy ei ole suuri idoli, mutta hän näkee taiteilijan arvon nimenomaan aktivistina.

Dismaland on yhteiskuntakriittinen taidenäyttely, jossa voi nähdä muun muassa Damian Hirstin, David Shrigleyn ja noin 60 muun taiteilijan teoksia. Suomalainen Leinonen on yksi harvoista Yhdysvaltojen ja Britannian ulkopuolisista taiteilijoista, jonka töitä on esillä. Leinoselle ei ollut kerrottu muita taitelijoita etukäteen, pelkästään tapahtuman konsepti. Sen lisäksi hän tiesi suurin piirtein taiteilijoiden määrän.

Dismaland kääntyy suomeksi suurin piirtein "kolkkopuistoksi" tai "synkkäpuistoksi". Luvassa ei siis ole imelää huvia koko perheelle Disneylandin tapaan, vaan "lähtötason anarkismia" yhteiskuntakriittisen taidenäyttelyn ja performanssitapahtumien muodossa.

Vieraat voivat muun muassa kuvauttaa itsensä terroristi-tintamareskissa, pelata minigolfia öljykalifi-teemaisella radalla ja ostaa mustia kaasupalloja, joissa lukee "Minä olen imbesilli".

Tämän lisäksi puistoa elävöitetään livekeikoilla ja komediaesityksillä. Esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Massive Attack, Pussy Riot ja Run the Jewels.

Dismaland on auki 27. syyskuuta saakka. Lippujen odotetaan olevan kysyttyjä: Brittilehti The Guardianin mukaan Banksyn edellinen taidenäyttely Bristolissa 2009 keräsi 300 000 vierasta 12 viikossa ja tuotti arvioiden mukaan kaupungille lähes 15 miljoonaa euroa.

Suomessa Jani Leinosen teoksia pääsee näkemään 4. syyskuuta alkaen Kiasman näyttelyssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat