Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pulitzer-palkittu Rae Armantrout haluaa olla vaikea runoilija

Rae Armantroutin mielestä lukijan pitäisi hyväksyä, että kaikkea ei voi ymmärtää heti

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Pulitzer-palkittu Rae Armantrout on vaikuttunut suomalaisten kiinnostuksesta taiteeseen.
Pulitzer-palkittu Rae Armantrout on vaikuttunut suomalaisten kiinnostuksesta taiteeseen. Kuva: Rio Gandara HS

"Runous ei tarvitse selitystä", sanoo Pulitzer-palkittu runoilija Rae Armantrout ja katsoo vakaasti silmiin.

"Ihmisten pitäisi vain rentoutua ja hyväksyä se, että he eivät ymmärrä kaikkea heti."

Kuka?

Rae Armantrout

 Syntynyt 13. 4. 1947 Vallejossa Kaliforniassa. Kasvanut San Diegossa, jossa asuu nykyäänkin miehensä kanssa.

 Rakastui 12-vuotiaana William Carlos Williamsin ja Emily Dickinsonin tuotantoon saatuaan opettajaltaan Yhdysvaltojen runouden antologian.

 Julkaissut 15 runokokoelmaa. Esikoiskokoelma Extremities ilmestyi vuonna 1978 ja uusin, Itself, tänä vuonna.

 Voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 2010 kokoelmastaan Versed. Kokoelmalle myönnettiin myös National Book Award ja National Book Critics Circle Award.

 Julkaisi vuonna 1998 muistelmateoksen True.

 Opettaa runoutta Kalifornian yliopistossa San Diegossa.

Armantrout on saapunut Yhdysvalloista Suomeen kaksi päivää aiemmin. Hän on täällä Nuoren voiman liiton järjestämän Runokuu-festivaalin vieraana.

Armantrout on tullut tunnetuksi Yhdysvalloissa 1970-luvun puolivälin jälkeen alkunsa saaneesta ryhmästä, jonka jäseniä kutsuttiin language-runoilijoiksi.

"Se on aika typerä nimi", Armantout sanoo ja nauraa. "Ihan kuin me olisimme ainoita runoilijoita, jotka käyttävät kieltä."

Suuntaus sai alkunsa suunnilleen samoihin aikoihin vastakkaisilla puolilla Yhdysvaltoja: länsirannikon San Franciscossa ja itärannikon New Yorkissa.

Language-runoilijoihin yhdistetään tietynlainen vaikeus. Armantrout ymmärtää syyn:

"Hyppelen runoissani havainnosta toiseen nopeasti ja selittelemättä, koska selitykset ikävystyttävät minua. Ne ovat minusta pomottelevia."

Language-runous liittyy pomottelun vastustamiseen myös laajemmin. Sen takana olevat opiskelijat nimittäin huomasivat 1970-luvulla, että Vietnamin sodan yhteydessä kieltä politisoitiin ja käytettiin sodan hyväksyttämiseksi.

Artikkeliin liittyvät

"Meitä yhdisti tietoisuus siitä, että kieleen sisällytetään ideologioita", Armantrout sanoo.

Tämä tietoisuus on hänen runoudessaan edelleen näkyvissä. Armantroutille runous on maailman havainnointia, ja hän on ollut usein järkyttynyt tavasta, jolla Yhdysvallat on uutisoinut pian kaksi vuosikymmentä kestäneestä sotatilasta Lähi-idässä.

"Muistan järkytykseni, kun ensimmäistä kertaa kuulin poliittisen asiantuntijan pohtivan televisiossa, onko kiduttaminen moraalisesti oikein. Onko tähän kysymykseen todellakin olemassa kaksi puolta?"

Uusimmassa teoksessaan, tänä vuonna ilmestyneessä Itself-runokokoelmassa Armantrout kirjoittaa muun muassa biologiasta, ekologiasta ja fysiikasta. Politiikan lisäksi hän on kiinnostunut muun muassa luonnonsuojelusta ja populaarikulttuurista.

"Kirjoitan siitä mitä näen", hän sanoo. Samaa hän opettaa myös oppilailleen.

Armantrout on jo eläkkeellä, mutta opettaa edelleen osa-aikaisesti Kalifornian yliopistossa. Oppilaina on noin parikymppisiä nuoria, joille on jo ehtinyt muodostua jokin näkemys siitä, mitä ja millaista runous on.

Armantroutin tehtävä on murtaa nämä näkemykset ja saada oppilaansa havainnoimaan ympäristöään.

"Runoilijan ei ole mikään pakko käsitellä sotaa tai politiikkaa, jos hän ei halua", Armantrout sanoo. "Sen sijaan hänen on pakko huomata ympäröivä maailma."

Armantrout opettaa nuoria myös Suomen-vierailunsa aikana. Hänelle on nimittäin varattu opetustuokio Kallion lukioon, jossa hän ohjeistaa lukion nuoria kirjoittajia.

Runoilija on kuullut suomalaisten olevan korkeasti koulutettua lukukansaa. Pari päivää kestäneen vierailunsa aikana hän on muun muassa kuullut, että täällä runonlausuntatilaisuuksissakin on paljon yleisöä.

Armantroutin runoutta ei ole käännetty aikaisemmin, mutta ensi vuonna Poesia julkaisee runoilija ja kääntäjä Aki Salmelan suomentaman kokoelman Armantroutin valittuja runoja.

 

Armantrout luennoi ensi viikon torstaina 27. 8. Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastossa kello 15 aiheenaan Poetry and Intention. Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat