Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore dokumentti paljastaa, miten poikkeuksellinen nainen Ingrid Bergman oli

Elokuvamaailman suurimpiin näyttelijöihin kuuluva Ingrid Bergman tallensi elämänsä jälkipolville, koska tiesi tulevansa kuuluisaksi. Isabella Rossellini kertoo haastattelussa äidistään ja intiimiin materiaaliin perustuvasta dokumentista.

Kulttuuri
 
Wesleyan Cinema Archives
Dokumentin perhefilmit ja -kuvat tulvivat onnea, vaikka Bergmanin lapset joutuivat sietämään paljon myös eroa äidistään. Kuvassa Bergmanin ja ohjaaja Roberto Rossellinin lapset Robertino (vas.), Isabella (edessä) ja Isotta Ingrid (oik.). Heidän lisäkseen dokumentissa on äänessä myös esikoistytär Pia Lindström.
Dokumentin perhefilmit ja -kuvat tulvivat onnea, vaikka Bergmanin lapset joutuivat sietämään paljon myös eroa äidistään. Kuvassa Bergmanin ja ohjaaja Roberto Rossellinin lapset Robertino (vas.), Isabella (edessä) ja Isotta Ingrid (oik.). Heidän lisäkseen dokumentissa on äänessä myös esikoistytär Pia Lindström. Kuva: Wesleyan Cinema Archives

Mother. Äiti.

Sitä sanaa Isabella Rossellini käyttää.

Aurinko paistaa Cannesissa, istumme festivaalipalatsin terassilla, varjon puolella, ja Isabella Rossellini on taas kerran kertomassa äidistään. Kun tulee henkilökohtaisempi kohta tarinassa, Rossellini vaihtaa mother-sanan toiseen. Mamma, hän sanoo. Mamma.

Vähän kuin italialaiset, mutta enemmän ruotsalaisittain. Rossellini sanoo unohtaneensa ruotsin kielen, vaikka vietti lapsuutensa kesiä Ruotsissa.

Rossellini nauraa. Hän häkeltyy. "Mammaksi me äitiä kutsuimme."

Mamma oli Ingrid Bergman, yksi 1900-luvun kuuluisimmista elokuvanäyttelijöistä. Hänestä on valmistunut uusi dokumenttielokuva. Ingrid Bergman – omin sanoin esitetään ensi kertaa Suomessa Espoo Ciné -festivaaleilla ensi viikon lauantaina, tähden satavuotissyntymäpäivänä.

Tukholmassa syntynyt, kansainväliseksi tähdeksi noussut näyttelijä aloitti uransa Ruotsista. Munkbrogreven valmistui vuonna 1935. Viimeiseksi työksi taas jäi Israelin pääministeristä kertonut Nainen nimeltä Golda, joka valmistui 1982. Samana vuonna Bergman kuoli Lontoossa rintasyöpään.

Tytär Isabella Rossellini, hänkin jo 63-vuotias, on ottanut vähän kuin elämäntyökseen vaalia äitinsä muistoa. Sitä työtä tehdään nyt tässä. On Rossellini tehnyt muutakin, näytellyt, ollut mallina, pitänyt luomutilaa ja esitelmöinyt eläinten lisääntymisestä. Nyt hän puhuu kuitenkin mammasta, elokuvamaailman suuresta kuninkaallisesta, joka voitti urallaan kolme Oscariakin.

"Jos olisimme halunneet juhlia äitiä perheen kesken, olisimme järjestäneet illallisen keskenämme", Rossellini sanoo pienelle toimittajaryhmälle.

"Mutta me haluamme juhlia elokuvaa."

Stig Björkmanin ohjaama dokumentti valmistui suvun avustuksella.

Ingrid Bergman syntyi vuonna 1915. Ajan lapio kaivoi nopeasti kuoppaa tytön tielle. Ingrid oli vasta kahden, kun äiti kuoli ja 12-vuotias, kun isäkin kuoli. Tyttö jäi orvoksi ja pysyi tavallaan juurettomana loppuikänsä. Bergmanista tuli kiertolainen, joka muutti työn ja elokuvien perässä maasta toiseen, Yhdysvaltoihin, Italiaan, Ranskaan ja Britanniaan.

Elettiin elokuvien kulta-aikaa. Ingrid Bergmanista tuli ihailtu tähti, roolimalli, joka samaan aikaan vimmaisesti tallensi elämäänsä arkistoon, kuvasi ja teki kotielokuvia. "Olen tallentanut kaiken, jotta voin palata muistoihin", Bergman sanoo uudessa dokumentissa.

Dokumenttiin haastateltu Bergmanin esikoinen Pia Lindström arvelee, että äiti näytteli, koska uskoi, että kamerasta häntä katsoi kuollut isä, valokuvaaja.

Bergman eli muistojaan. Näiden kuvamuistojen varaan uusi dokumentti pitkälti rakentuu.

Wesleyan Cinema Archives
Ingrid Bergmanilla oli Isabella Rossellinin mukaan tallennusvimma.
Ingrid Bergmanilla oli Isabella Rossellinin mukaan tallennusvimma.

Isabella Rossellini kertoo äitinsä tallentamisvimmasta. Sitä kuvaa kertomus, jota Rossellini on kertonut usein aiemminkin.

Tarinassa hän kysyy äidiltään, miksi tämä on säästänyt kaiken. Äidin arkisto ihmetyttää. "Olen aina tiennyt, että minusta tulee kuuluisa", äiti vastaa.

"Järkytyin. Vastaus oli niin koppava, eikä äiti ollut koppava", Rossellini sanoo.

Ruotsissa Ingrid Bergman oli ensin naimisissa ja rakastunut hammaslääkäri Petter Lindströmiin. Takana oli rooleja ruotsalaisissa elokuvissa. Parille oli syntynyt tyttökin, Pia. Sitten tuli kutsu Hollywoodiin. Toinen maailmansota oli alkamaisillaan.

Alku ei ollut helppo. Vastassa oli tuottaja David O.Selznick, yksi Hollywoodin kaikkien aikojen suurista tuottajamoguleista, joka halusi vaihtaa esimerkiksi Bergmanin nimen myyvemmäksi. Ruotsalaista pidettiin myös 175-senttisenä liian pitkänä, hänen englantinsa särähti korvaan, ja kulmakarvatkin tuottaja halusi trimmata. Bergman vastusti, ja lopulta molemmat saivat tahtonsa läpi: Bergman piti nimensä, ja Selznick kuvasi ruotsalaista näyttelijäänsä lähikuviin vasemmalta, paremmalta puolelta.

Myöhemmin Bergmania kuvattiin mistä päin vain, sillä hän nousi nopeasti tähdeksi. Bergmanista tuli näyttelijänä luonnollisuuden symboli.

Tyttären mielestä Ingrid Bergman oli samaan aikaan herkkä ja voimakas. "Yhdistelmä tekee hänestä näyttelijänä erityisen", Isabella Rossellini sanoo.

Ensimmäinen Bergmanin Hollywood-elokuva oli vuoden 1939 Intermezzo. Kolme vuotta myöhemmin tuli Casablanca, yksi kaikkien aikojen Hollywood-elokuvista. Oscarit tulivat Kaasuvalosta, Anastasiasta ja Idän pikajunan arvoituksesta.

Bergman näytteli muun muassa Humphrey Bogartin, Clark Gablen ja Gregory Peckin kanssa. Häntä ohjasivat muun muassa George Cukor, Michael Curtiz, Alfred Hitchcock ja Jean Renoir. Bergman liikkui piireissä, häntä liehitteli miljardööri Howard Hughes, ja hänellä oli suhde valokuvaaja Robert Capaan. Tämä opetti hänet rakastamaan, Bergman kertoi myöhemmin.

Millainen Ingrid Bergman oli ihmisenä? Dokumentissa ruotsalaistähti näyttäytyy tolkun ja järjestyksen naisena.

Bergman suhtautui elokuviin vakavammin kuin elämään, arvioi Hitchcock dokumentissa näyttelijää, jota ohjasi moneen kertaan.

Lennart Nilsson TT
Ingrid Bergman Pariisissa vuonna 1957.
Ingrid Bergman Pariisissa vuonna 1957.

Omena ei ole kauas puusta pudonnut. Toimittajatapaamisessa myös Isabella Rossellini esiintyy hyvin täsmällisesti ja jäsentyneesti. Ikään kuin hän ei unohtaisi mitään, mitä on aikonut sanoa suvustaan, elokuvan kuninkaallisista.

Esiintymistaitoineen Rossellinista olisi voinut tulla erinomainen johtaja, hyvä mediapoliitikko.

"Ruotsalaisuus näkyy minussa järjestelmällisyytenä. Äidillä oli kaikki aina järjestyksessä, isä taas oli täysin epäjärjestelmällinen", Rossellini sanoo ja viittaa italialaiseen isäänsä, elokuvaohjaaja Roberto Rosselliniin.

Isabella Rossellini arvelee, että sisaruksista hän kaipaa äitiä vähiten. Bergmanilla oli neljä lasta, ja näyttelijä oli paljon poissa kotoa, pitkiäkin jaksoja.

Mutta vaikeasta skolioosista kärsinyttä varhaisteini-ikäistä Isabellaa äiti hoiti paljon. Hoidot olivat kivuliaita ja kestivät pari vuotta.

Ensimmäinen Oscar tuli vuonna 1945 elokuvasta Kaasuvalo.
Ensimmäinen Oscar tuli vuonna 1945 elokuvasta Kaasuvalo.

Liitto elokuvaohjaaja Roberto Rossellinin kanssa oli Ingrid Bergmanin elämän suuri skandaali. Ensimmäinen yhteinen lapsi syntyi vuonna 1950, ennen kuin Bergman sai eron Lindströmistä.

Suhde alkoi kirjeestä, jossa Bergman kertoi haluavansa tehdä elokuvan Rossellinin kanssa

"Kirjettä on lehdistö romantisoinut. Se oli kirje vain rakkaudesta elokuvaan", Isabella Rossellini sanoo ja kertoo varmemmaksi vakuudeksi vielä toisestakin äitinsä kirjeestä, siitä, jonka näyttelijä kirjoitti maanmiehelleen, ohjaaja Ingmar Bergmanille. "Sen kirjeen hän laittoi Ingmar Bergmanin taskuun Cannesin elokuvajuhlilla. Ehdotti yhteistyötä."

Tuon yhteydenoton myötä syntyi sittemmin Syyssonaatti, jota Ingrid Bergman itse piti joskus parhaana elokuvanaan.

Rossellinin perässä Bergman muutti Italiaan, teki miehensä kanssa elokuvia, muun muassa Strombolin, ja sai kolme lasta. Suhdeskandaali ei kuitenkaan unohtunut: elokuvayleisö suuttui ruotsalaisnäyttelijälle. Hollywoodin vahvan tähtikoneen romanttinen sankari oli vedetty lokaan.

"Skandaalin laineet olivat jo laantuneet, kun minä asian ymmärsin", Rossellini sanoo.

"Äitiin se koski kovasti. Hän puhui siitä. Se oli hänelle tuskaa."

Vaikuttiko se häneen näyttelijänä?

"Ei kai. Sitähän sanotaan, että vastoinkäymiset kasvattavat."

Bergman paloi halusta näytellä Orleansin neitsyttä (1948).
Bergman paloi halusta näytellä Orleansin neitsyttä (1948).

Isabella Rossellini kertoo katsovansa vanhempiensa elokuvia yhä. On helpompaa katsoa niitä, jotka äiti teki nuorena, Rossellini myöntää.

Sitä naista tytär ei tunne.

"Mutta myöhemmät elokuvat, Syyssonaatti ja se, jossa hän esitti Golda Meiriä, niissä on mamma, jonka tunnen."

Syyssonaattia Isabella Rossellini pitää kovin vanhentuneena.

"Se on hyvin poikkeuksellinen elokuva ja samalla myös hyvin vanhanaikainen, miehen näkökulmasta nähty tarina uraansa keskittyvästä naisesta, jonka perhe kärsii. Se kuvaa 1970-luvun meininkiä. En usko, että sitä nykyään tehtäisiin tuolla tapaa", Rossellini sanoo.

Hän on monesti todennut, että hänen äitinsä oli edelläkävijä, nainen työelämässä, silloin kun se ei vielä ollut tavanomaista.

Nainen nimeltä Golda (1982) oli Bergmanin viimeinen työ.
Nainen nimeltä Golda (1982) oli Bergmanin viimeinen työ.

Rossellinistakin tuli näyttelijä, mutta ei aivan yhtä menestynyt kuin äidistään, vaikka David Lynchin Blue Velvetin monet usein muistavatkin. Rossellini sanoo oppineensa vanhemmiltaan paljon suhteesta työhön.

"On valtava lahja saada tehdä työtä, joka on kiinnostavaa ja jossa sydän on mukana."

Ilman yhteistä elokuvainnostusta Isabella Rossellini tuskin olisi ollut naimisissa Martin Scorsesenkaan kanssa. Hän sanoo suhtautuvansa näyttelemiseen aivan eri tavalla kuin äitinsä. Mamma näytteli kameralle, jota piti isänsä korvikkeena. Hän myös tallensi perheensä elämää omiin elokuviinsa.

"Äiti tapasi sanoa, että näytteleminen valitsi hänet eikä toisinpäin. En ajattele samalla tavalla", Rossellini sanoo.

Hän ottaa rennommin. Pian Rossellini nähdään valkokankaalla muun muassa David O. Russellin elokuvassa Joy.

Mamman perintö jatkuu.

 

Haastattelu on tehty toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla.
Ingrid Bergman – omin sanoin -dokumentti ja Casablanca Espoo Cinéssä 29. 8. Elokuvateattereihin dokumentti tulee 11. syyskuuta.
Viiden Ingrid Bergman -elokuvan sarja Ylen Fem- ja Teema-kanavilla alkaa 23. 8.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Isabella Rossellini Cannesissa.
Isabella Rossellini Cannesissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat