Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisten traumojemme kuvaajia riittää tungokseen saakka – Laura Lindstedt löytöretkeilee avarammissa maisemissa

Laura Lindstedtin toinen romaani palkitsee lukijan yltäkylläisesti

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Laura Lindstedt: Oneiron. Teos. 440 s.

 

Hikeennyn. Miten mikään ja kukaan liittyy mihinkään ja kehenkään? Missä ollaan? Miksi? Huhuu!

Onko tämä nyt sitä parjattua apurahataidetta, joka keskustelee vain itsensä kanssa? Ja jota kuuluu kehua, vaikka ei ymmärtäisi siitä mitään.

Tiedän, että moni kirja nappaa kyytiinsä vasta tovin kuluttua. Mutta silti. Jo sivulla 45. . . Eikä mikään asetu saati osu.

Miksi antaisin Laura Lindstedtin (s. 1976) toiselle romaanille Oneiron enemmän aikaa? Muitakin uutuuksia ilmestyy tiuhaan.

Olen iloinen, että annoin, sillä käsissä on harvinaislaatuinen tapaus, joka palkitsee yltäkylläisesti. Eikä käynnistyksen jälkeen tarvitse edes ponnistella: romaani viettelee sivulta toiselle ravitsemalla niin tunteita kuin tiedonjanoakin sekä tyytymättömyyttä siihen, miten vahvat alistavat heikkoja, kulttuurinen perimä itsellisiä ajattelijoita ja miehet naisia.

Kansallisten traumojemme kuvaajia riittää tungokseen saakka. Lindstedt löytöretkeilee avarammissa maisemissa.

Jos rehellisiä ollaan, en edes harkinnut jättäväni Oneironia kesken. Lindstedtin vuonna 2007 ilmestynyt esikoinen Sakset kasvoi äitiyden ja (adoptio)vanhemmuuden kuvauksesta harvinaisen hienoksi olemassaolon peruskysymysten kartoitukseksi.

Avauksen jälkeen Lindstedtiltä oli lupa odottaa mitä tahansa, ja nyt hän on tehnyt sen.

Alaotsikko määrittelee Oneironin fantasiaksi kuolemanjälkeisistä sekunneista. Yhtä hyvin voi olla kyse päivistä, viikoista tai vuosista, sillä kuolemassa aika lakkaa. Myös tunteet menevät – mutta valkoiseen kietoutuvan ajattomuuden ja paikattomuuden sisällä tislautuu esiin olennainen siitä, mitä juuri äsken oli.

Omiin ja toistensa kipupisteisiin kirjassa tyynesti tuijottaa kaikkiaan seitsemän eri ilmansuunnista ja ikäkausista saapuvaa naista. Yhdessä heistä muodostuu naiseuden kuoro, hiukan antiikin draamojen tapaan. Eihän manan majoilla käyminen ei ole koskaan ollut kirjallisuudessa mikään ongelma.

Nyt sinne tosin asetutaan oikein taloksi. Päämajoitusmestari on itsensä liki läpinäkyväksi laihduttanut performanssitaiteilija. Juutalaisuuden ja anoreksian suhdetta käsittelevässä viimeisessä näytöksessään hän on puhunut ruumiistaan laboratoriona, "jossa tappavat metaforat konkretisoidaan, jossa sairastuttavat allegoriat ja tuhoa kylvävät myytit testataan!"

Ottakaa ja katsokaa. Ymmärrys voisi alkaa siitä.

Muut kuusi naista, hienostorouvasta hakattuun siivoojaan, ikään kuin jokapäiväistävät nälkätaiteilijan äärimmäisyyksiin menevää ajattelua ja tekoja.

Silti yhden lapsekkaalla haaveella tähtimallin urasta ja toisen päämäärällä sionistisen patriarkaatin purkamisesta on sama juuri: oikeus omaan ruumiiseen, ajatteluun ja tulevaisuuteen.

Lopulta Oneiron näyttää jokaisen naisen tien pään. Arvoitukset ratkeavat, kuin trillerissä. Mutta sinänsä tärkeitä kuolinsyyt eivät enää ole filosofispoliittisen kattauksen jälkisanassa: alistamisen ja vihan mekanismit näyttäytyivät jo.

Lindstedt pyörittää taiturimaisesti teemaa sovellutuksineen. Työväline vaihtelee lepattavasta tajunnanvirrasta toimintadraaman ja tieteellisen tutkielman – eipä olisi ihan kaikkea Emanuel Swedenborgista uskonut! – kautta ulkoiset faktat kasaan runnovaksi lehtitekstiksi.

Se aktivoi hänen lukijansa aistit. Koko ajan tapahtuu, vaikka Oneiron ei etene juonta pitkin.

Kirjallisuuden keinovarat solmiutuvat Lindstedtin käsissä omalakiseksi taideteokseksi, jonka toteutusta voi ihailla ja todistusta maailmastamme monesti kavahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat