Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko sinulla rikas sisäinen maailma – saatat sopia diagnoosiin

Kulttuuri
 
Jantso Jokelin Helsingin Sanomat

Arla Kanerva arvioi sunnuntain Helsingin Sanomissa Anja Snellmanin uuden kirjan Antautuminen. Teos kertoo erityisherkän lapsen kokemusmaailmasta ja kasvamisesta erityisherkäksi aikuiseksi. Teos on vahvasti omaelämäkerrallinen.

Erityisherkän persoonallisuustyypin tunnusmerkkejä ovat tavanomaista herkempi reagointi ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Kyseessä ei ole sairaus tai häiriö, vaan synnynnäinen hermostollinen ominaisuus, josta voi olla myös hyötyä. Persoonallisuustyyppi tunnetaan myös sen kansainvälisellä nimellä HSP (sanoista Highly Sensitive Person).

HSP-käsitteen takana on yhdysvaltalainen psykoterapeutti Elaine Aron, joka on tutkinut ilmiötä 1990-luvulta alkaen. Suomessa erityisherkkyys on tullut tunnetuksi vasta hiljattain, suurelta osin Aronin kirjojen käännösten myötä.

Aron on laatinut myös erityisherkkyystestin, jolla omaa herkkyyttään voi mitata. Eräs versio testistä on julkaistu myös Helsingin Sanomissa aihetta käsittelevän haastattelun yhteydessä.

Testissä kysytään muun muassa seuraavia asioita:

Muiden mielialat vaikuttavat minuun.
Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni.
Olen herkkä kivulle.
Minulla on rikas ja kompleksinen sisäinen maailma.
Taide ja musiikki tekevät minuun vaikutuksen.

Varmasti aika monet meistä voivat myöntää vaikuttuvansa taiteesta, musiikista tai muiden mielialoista. Yksityiskohtien huomaamisen herkkyyttä on ehkä hankalampi arvioida mututuntumalta. Sen sijaan useimmalle lienee hankala myöntää, etteikö oma sisäinen maailma olisi rikas ja kompleksinen.

Mutta verrattuna kehen? Millä näitä asioita mitataan? Kertooko testin tulos oikeasti hermostollisista ominaisuuksista, vai ennemminkin vastaajan asenteista kipuun, taiteeseen tai meluun?

Mitä pidemmälle testiä lukee, sitä enemmän väittämien suurpiirteisyys alkaa huvittaa. Herää kiusaus leimata HSP tyylipuhtaaksi HevoSenPaskaksi.

Ennen sitä lienee kuitenkin syytä ottaa herkistynyt askel taaksepäin ja katsoa asiaa laajemmin.

Uusia luokitteluita sisällämme velloville tunteille keksitään tuon tuosta. Herkkyyden kokemuksella onkin pitkät juuret ja lukemattomia historiallisia ilmenemismuotoja. Eri aikoina ihmisiin ovat vedonneet myös eri nimitykset - riippuen yllättävän paljon siitä, miltä maailma on muuten näyttänyt.

Vanhassa suomalaisessa kansanuskossa monien psyykkisten ja fyysisten vaivojen aiheuttajaksi erotettiin omana taudinselityksenään säikähdys. Se saattoi tarttua kantajaan esimerkiksi kaatumisen yhteydessä. Tietyt paikat ja tilanteet, kuten hautausmaa, tienristeys ja synnytys olivat erityisen alttiita säikähdykselle.

Säikähdys ei varsinaisesti ollut tauti, vaan eräänlainen hetkellinen herkkyystila, jonka avulla muut psyykkiset ja fyysiset sairaudet pääsivät tunkeutumaan ihmiseen. Säikähdyksen saaneet saattoivat olla melankolisia, hermoheikkoja tai luulosairaita.

Hoitokeinoksi suositeltiin usein palaamista paikalle, jossa säikähtäminen oli tapahtunut. Lieneekö tässä varhainen esimerkki psykoterapiasta, omien pelkojen ja ahdistusten kohtaamisesta?

Erityisen mielenkiintoista kansanparannuksessa oli kuitenkin se, että usein pelkkä taudinselitys eli vaivan tunnistaminen tai nimeäminen riitti parantamaan säikähdyksen. Alkaako kuulostaa tutulta?

1700-luvun eurooppalaisen yläluokan tunneilmastossa herkkyys oli tapa kartuttaa sosiaalista pääomaa. Karin Johannisson kirjoittaa silmiäavaavassa teoksessaan Melankolian huoneet, kuinka herkkyydestä tuli ”täydellinen väline identiteetin luomiseen sille, joka halusi olla jotakin muiden silmissä”. Herkistely oli eräänlainen tunneälyä vaativa peli, jonka palkinto oli sosiaalinen arvonnousu.

Viktoriaanisella kaudella muotiin tuli päinvastainen, tukahdutettu ja hillitty tunneilmaisu. Ei ole sattumaa, että hysteria yleistyi taudinselityksenä juuri 1800-luvulla.

Tunteiden ja diagnoosien muodikkuus ei kuitenkaan Johannissonin mukaan tarkoita sitä, että oireet olisivat missään historian vaiheessa olleet teeskenneltyjä. Ennemminkin ne ovat osoituksia siitä, miten kulttuuri menee tunteen sisään.

Kyynelten, hermostuneisuuden, tyyneyden ja ärtymyksen avulla on kommunikoitu yhteiskunnallisten olojen sallimissa rajoissa. Erityisherkkyyden kaltaiset luonteenpiirrekimput ovat aina olleet myös heimoutumisen ja hyväksytyksi tulemisen keinoja.

Uskontotieteilijä Ilkka Pyysiäisen mukaan ihmisellä on taipumus samaistua ja kiintyä sellaisiin henkilöihin, jotka jakavat omat verifioimattomat uskomuksemme. Vahvistamaton uskomus voi olla esimerkiksi tunne siitä, että jokin jännä voima vaikuttaa maailmankaikkeudessa kaiken taustalla.

Tai selittämätön tunne siitä, että voimakkaat ärsykkeet uhkaavat päivittäin rikasta ja kompleksista sisäistä maailmaani.

Tunteiden, persoonallisuustyyppien ja ahdistustilojen diagnosointi, nimeäminen ja luokitteleminen on ihmiselle tärkeää. Mielentiloja helpompi käsitellä ja jakaa, kun niillä on edes jokin nimi tai hahmo. Luokitukset tarjoavat paitsi selityksiä persoonallisuuden piirteille, myös tapoja olla olemassa.

Omassakin ajassamme ihminen taistelee tiensä henkilöksi lääketieteen ja psykologian diagnostisten kastajaisten kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat