Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydellisyyttä tavoitteleva kirjailija kirjoitti toista romaaniaan kahdeksan vuotta

Laura Lindstedtin toinen romaani kuuluu syksyn kirjallisiin tapauksiin. Hän kirjoitti sitä kahdeksan vuotta. Kaikki alkoi käsittämättömästä sanasta.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Laura Lindstedt kertoo, että sana Oneiron vain lävähti jostakin hänen päähänsä.
Laura Lindstedt kertoo, että sana Oneiron vain lävähti jostakin hänen päähänsä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kirjailija Laura Lindstedt kumartuu ja hieroo ohimoitaan.

"Kaikki sanat ovat perseestä."

Hän yrittää manata esiin lauseita, jotka selittäisivät, miten ihminen voi olla yhtaikaa piinkova rationalisti ja alitajuntansa syvyyksiä totteleva kirjailija.

"Ääh. Se on paradoksi. Selitän myöhemmin."

Lindstedt (s. 1976) haluaa ilmaista kaiken mahdollisimman tarkasti, eikä silloin ole syytä hätiköidä.

Hän kirjoitti toista romaaniaan Oneironia kahdeksan vuotta.

Miksi hötkyillä yhden haastattelun takia?

Sitä paitsi: Oneiron on huikea teos.

Se kertoo seitsemästä naisesta, jotka päätyvät kuolemansa kynnyksellä elämän ja tuonen rajalla värjyvään välitilaan.

He ovat newyorkilainen performanssitaiteilija Shlomith, moskovalainen pääkirjanpitäjä Polina, brasilialainen sydänsiirtopotilas Rosa Imaculada, marseillelainen hienostorouva Nina, mallintöistä haaveileva senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen teinityttö Ulrike.

Kirjan ensimmäisessä osassa he jumittavat limbossa, ihmettelevät ruumiintoimintojensa hiipumista ja kertovat toisilleen elämäntarinansa.

Toisessa osassa he päättävät murtautua ulos oudosta porstuastaan. Se vaatii naisilta vähän erikoista yhteistyötä.

Oneiron ei ole muodoltaan ihan tavallinen romaani. Ja miksipä olisikaan, sillä Lindstedt on proosan entuudestaan tuntemattomia keinoja luotaavan Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran perustajajäseniä.

"Tiesin alusta alkaen, että kirjasta tulee runsas ja moniaalle rönsyilevä teos."

Oneironissa peruskerronta taipuu tarpeen vaatiessa runoudeksi ja saduksi. Lindstedt on keksinyt romaaniin päästään myös palan teatterikäsikirjoitusta, joukon wikipediamaisia selostuksia, lehtiartikkeleita ja -ilmoituksia sekä yhden kokonaisen luennon.

Erilaisista palasista huolimatta tekstin imu on valtava. Lindstedt vaihtaa tyylilajia kuin hevosta, laukkaa yhdellä niin pitkälle ja kovaa kuin pääsee, ja kun peli alkaa hyytyä, loikkaa toisen selkään.

"Tasapainotin kokonaisuutta pitkään jälkikäteen. Siinä minua auttoi monta hyvää esilukijaa", kirjailija kertoo.

Lindstedt sanoo lähestyvänsä kirjallisuutta aina idea edellä. Tämän takia hän häkeltyikin hieman esikoisteoksensa Saksien vastaanotosta vuonna 2007.

Sakset kertoo naisesta, joka adoptoi tytön Kiinasta, ja yllättäen haastattelijat tivasivat kerronnan tasojen ja rakenteellisten seikkojen sijasta vastauksia siitä, millaisia tunteita uppo-oudon lapsen hankkiminen toiselta puolelta maailmaa herättää.

"En minä tiedä! Ei minulla ole kokemusta adoptiosta. Se oli vain aihe, josta voi tehdä hyvää kirjallisuutta."

Lindstedtin taiteellisen mielenkiinnon ydin on myös hänen tulevan väitöskirjansa aihe: kommunikaation ongelma.

Lindstedt haki Oneironiin naisia eri puolilta maailmaa juuri siksi, että sai aikaan eri kielten ja kulttuurien sekamelskan. Yhteiseen tuntemattomaan tilaan päätyminen pakottaa naiset yrittämään ymmärtää toisiaan.

"Oma kuolema on psykologisesti käsittämätön ajatus", Lindstedt sanoo.

"Meidän on vaikea kuvitella tilannetta, jossa 'ei ole mitään'. Halusin toisaalta tutkia romaanissa tilannetta, jossa fyysinen olemassaolo ei ole itsestäänselvyys."

Vierauden kokemukseen liittyy Lindstedtillä olennaisesti mielen ja kehon suhde: ihminen voi kokea itsensä muukalaiseksi myös omassa ruumiissaan.

Yksi kylmäävimmistä aiheen manifestaatioista Oneironissa on Shlomith, joka riuduttaa itsensä alle 30-kiloiseksi todistaakseen, että juutalainen oppi kannustaa tyttöjä syömishäiriöihin.

Lindstedt sanoo suoraan olevansa täydellisyyttä tavoitteleva kontrollifriikki. Siksi hän kirjoittaa kirjojaan niin pitkään.

Tällaista äärimmäistä suunnitelmallisuutta ja analyyttisyyttä vasten onkin merkillistä, että sana 'oneiron' vain lävähti Lindstedtin päähän jostakin elokuussa 2007, jo ennen Saksien ilmestymistä, ja kirjailija tiesi heti, että se on romaanin nimi.

Eikö tämä ole aika epämääräinen lähtökohta kahdeksan vuoden työmaalle?

Jutun alussa Lindstedt yritti keksiä ilmaisun sille, kuinka järjestys ja kaaos painivat hänen päässään. Vastaus tulee myöhemmin sähköpostilla.

"Tarvitsen työskennelläkseni jotain, mitä en pysty selittämään itsellenikään läpikotaisin. Oneiron-sanan voima oli minulle tällainen juttu. Se energia, jota sana säteili, aina kun sitä ajattelin. En pidä itseäni mystisyyteen taipuvaisena, mutta intuition aluetta itsessäni ruokin kyllä kaikin kuviteltavissa olevin keinoin. Ei maksa vaivaa kirjoittaa jotain, mikä on jo kirkasta ja selvää, mikä on ajateltu valmiiksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat