Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linda Wallgren: Taiteen pitää myös härnätä

Kulttuuri
 

Esittävien taiteiden parissa on viime vuosina puhuttanut erityisen paljon "hyvinvointia taiteesta" -näkökulman korostuminen. Taidetta viedään hoitolaitoksiin, vankiloihin ja kouluihin sen terapeuttisten vaikutusten vuoksi.

Hoitolaitosteatteri on tuttu ilmiö myös Linda Wallgrenille. Hänen ohjaamansa monologiesitys Rakkaalleni kiersi muun muassa vankeinhoidon, mielenterveyden ja päihdehuollon yksiköissä vuonna 2013. Kokemus oli opettavainen.

"Taidetta pitää minusta viedä aktiivisesti uusiin esitystilanteisiin. Kaikkea vaan lisää!"

Hyvinvointitaide kuulostaa jylhältä ja tärkeältä tavoitteelta, mutta ilmiöllä on myös kääntöpuoli. Monet pitävät vaarana taiteen tehtävän kapenemista pelkäksi terapiaksi. Ohjaaja Jussi Sorjanen on kaivannut taiteelta pahoinvointia – terveitä muistutuksia yhteiskunnan sairaistakin puolista.

Kritisoijat pelkäävät myös, että hyväntahtoisen verhon taakse piiloutuu tulostavoitteellinen ideologia: taiteen pitää hyödyttää yhteiskuntaa näkyvästi ja mitattavasti.

Wallgrenin kanta ei ole yhtä jyrkkä. Hän tunnustaa riskin kuitenkin olevan olemassa.

"Jos taiteilijoihin aletaan suhtautua vain sosiaalityöntekijöinä, kustaan omiin muroihin. Taiteen pitää olla myös härnäämistä ja piikki yhteiskunnan lihassa, eikä sen tulosta voi mitata hyvinvointivaikutuksien kautta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat