Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linda Wallgren ohjaa tragikoomista road movieta kaupunginteatterin lavalle – katso video esityksen harjoituksista

Linda Wallgren poikkeaa useimmista nuorista ohjaajalupauksista. Hän ei nimittäin vaikuta lainkaan tuskaiselta.

Kulttuuri
 
Linda Wallgren ohjaa absurdia road movieta Kaupunginteatteriin – katso video esityksen harjoituksista
Linda Wallgren ohjaa absurdia road movieta Kaupunginteatteriin – katso video esityksen harjoituksista
Uutuuskomedia Onnellinen veli saapuu ensi-iltaan Helsingin Kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämölle 26. elokuuta. HSTV kävi seuraamassa harjoituksia ja kysyi ohjaajalta, miten road trip toteutetaan teatterin lavalla. Toimittaja: Jantso Jokelin, kuvaus: Juhani Niiranen, leikkaus: Hertta Tuomi

Ohjaaja viheltää harjoituksen poikki.

"Meillä on vartti aikaa, otetaan vielä kerran ja jätetään sitten hautumaan. Yes we can!" Linda Wallgren huutaa katsomon pimeydestä.

Käynnissä on Helsingin kaupunginteatteriin saapuvan absurdin komedian Onnellinen veli harjoitus. Tempo on ripeä ja kannustava. Ei seisoskelua, sekoilua tai turhaa ihmettelyä. Wallgrenin fyysinen ohjaustyyli tuo ajoittain mieleen kapellimestarin elkeet.

Juhani Niiranen HS
Linda Wallgren on ohjannut ympäri Suomea erilaisille näyttämöille. Nyt työn alla on Petja Lähteen Onnellinen veli Helsingin kaupunginteatteriin.
Linda Wallgren on ohjannut ympäri Suomea erilaisille näyttämöille. Nyt työn alla on Petja Lähteen Onnellinen veli Helsingin kaupunginteatteriin.

"Olen aika nopeatempoinen ihminen ja ohjaan sen mukaisesti. Rytmi on tie tiiviiseen energiaan", Wallgren sanoo.

Petja Lähteen tuoreeseen tekstiin perustuva näytelmä kertoo etääntyneistä veljeksistä, jotka matkustavat Hailuotoon etsimään kauan sitten kadonnutta isäänsä. Päiviö on pukumies, joka suhtautuu varauksella maailmaan. Hänen nuorempi veljensä Pyy on kirjautunut mielisairaalaan liiallisen onnellisuuden vuoksi.

Veljensä hilpeää yksinkertaisuutta Päiviö puolustelee ventovieraille: "hän on harmiton, onnellinen vain".

Näytelmäkirjailija tarjosi tekstiä kaupunginteatterille ja ehdotti samalla Linda Wallgrenia ohjaajaksi. Molemmat osapuolet innostuivat.

"Petjan tekstissä on poikkeuksellinen kieli ja rakenne. Siinä on jännää naivismia tyylillisesti ja sisällöllisesti. Ei siis perinteinen psykodraama tai road trip. Mukana on hyvin akuankkamaista huumoria ja silti syvä humanistis-filosofinen pohja", Wallgren kertoo.

Yleensä Wallgren haluaa valita ohjaamansa tekstin itse. Näytelmätekstissä pitää olla tarttumapintaa, jotain säväyttävää.

"Ei musta ole semmoiseen, että tehdään joku mikä tahansa juttu. Niin kauan kuin pystyn työskentelemään näin, aion välttää sellaista. Teen sen sijaan aika monipuolisesti sekä pieniä apurahaprojekteja että näitä vähän isompia laitosteatterihommia."

Kuka?

Linda Wallgren

Linda Wallgren

 Syntynyt 1988 Helsingissä.

 Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Laura Ruohosen ja filosofi-kansalaisaktivisti Thomas Wallgrenin tytär.

 Valmistui teatteritaiteen maisteriksi 2014 Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalta.

 Ohjauksia muun muassa Ryhmäteatteriin, Turun Linnateatteriin, Kansallisteatterin kiertuenäyttämölle ja Teatteri Rujoon.

 Avopuoliso teatteriohjaaja Lauri Maijala.

Wallgrenia ei ahdista kumpikaan. Laitosteatterista puhutaan vapaalla kentällä toisinaan kangistuneena instituutiona, mutta ohjaaja viihtyy hyvin laitoksista suurimmassakin.

"Tavallaan tämä Pengerkadun näyttämö ei edes tunnu yhtään laitosteatterilta. Tila on intiimi ja työryhmä pieni, me saadaan olla täällä aika omissa oloissamme."

Laitosinstituutio on tuonut ohjaajalle myös turvaa. Jokaista asiaa ei tarvitse hoitaa itse. Kun jotain pyytää, se saadaan yleensä hoidettua.

"Laitosteatterin ja vapaan kentän poteroitumisesta on yritetty maalata uhkakuvaa, mutta mun mielestä tässä on jo tapahtumassa muutos. Sekä isot talot että pienet teatterit ovat tajunneet, etteivät ne pärjää vanhalla kävijäkunnallaan. Esitysvaihtoa tehdään ja pieniä porukoita otetaan isojen teattereiden suojelukseen. Toivon, että teatterit ennemminkin lähenevät toisiaan kuin eriytyvät", Wallgren pohtii.

Wallgren valmistui viime vuonna maisteriksi Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalta. Nuori ohjaaja on päässyt toteuttamaan kutsumustaan ja ohjannut monipuolisesti erilaisille näyttämöille ympäri Suomea. Tammikuussa 2016 hän aloittaa Teatteri Vanhan Jukon johtajana Lahdessa.

Yksi asia erottaa Wallgrenin erityisen selvästi monista nuorista teatterikomeetoista. Hän ei ole tippaakaan huolissaan, tuskainen tai äkäinen. Kärjistysten sijaan hän pyrkii pikemminkin loiventamaan asenteita ja vastakkainasetteluita.

Ja nauraa paljon.

"Täytyy olla muitakin keinoja nostaa epäkohtia esiin kuin viha ja aggressio."

Vanhan Jukon väistyvä johtaja Jussi Sorjanen totesi taannoin Ylen haastattelussa, että tilan ja johtajan vaihtuminen tarjoaa oivan tilaisuuden perustaa Vanha Juko uudelleen. Wallgren myöntää, että teatteri pitää saada juurtumaan uuteen paikkaan.

"Tietyssä mielessä nyt on hyvä hetki luoda uusi Juko. Se tehdään kuitenkin vanhoille perustuksille. Teatterilla on jo vakiintunut asema."

Lavalla tulee pyörimään jo tulevana syksynä Wallgrenin ohjaus Kuolleen naisen maalauksia, joka risteyttää teatteria, livemusiikkia ja kuvataidetta.

Juhani Niiranen HS
Onnellinen veli -näytelmän Pekka Huotari ja Pertti Koivula.
Onnellinen veli -näytelmän Pekka Huotari ja Pertti Koivula.

Wallgren on kasvanut teatterin keskellä. Hänen äitinsä on näytelmäkirjailija ja ohjaaja Laura Ruohonen. Viimeiset kymmenen vuotta Wallgren on seurustellut teatterintekijä Lauri Maijalan kanssa, joka toimii Kom-teatterin toisena taiteellisena johtajana ja tunnetaan monista väkevistä ohjauksistaan.

Wallgren ei ihmettele kysymystä siitä, miten kaksi ohjaajaa voi tulla keskenään toimeen.

"On se teoriassa mahdollista", hän vitsailee.

"Enemmän plussaa siinä on kuin miinusta. Ennen kaikkea tietysti jaamme ymmärryksen ja kiinnostuksen toisen työtä kohtaan. Me ollaan laitettu monta kertaa keskusteluissa taideteoriat uusiksi."

Miten se sitten tehdään? Mikä nuorta ohjaajaa erityisesti kiinnostaa? Wallgren pysähtyy hetkeksi ajattelemaan.

"Rakenteet. Tai tarkemmin henkilökohtaiset aiheet, joiden takaa paljastuu isompia rakenteita. Minua kiinnostaa tietää, miksi asiat toimivat juuri näin. Miksi olemme tottuneet tietynlaiseen ajatteluun, normeihin tai toimintaan, ja miten niitä voisi muuttaa."

 

Onnellinen veli ensi-illassa Helsingin Kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä 26. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat