Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi chileläistä arkkitehtiä pyörittää maailman suosituinta arkkitehtuurisivustoa ArchDailya

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Kuvakaappaus ArchDaily-sivustolta. Verkkolehteä kootaan Santiagossa, mutta aiheita kerätään ympäri maailman.
Kuvakaappaus ArchDaily-sivustolta. Verkkolehteä kootaan Santiagossa, mutta aiheita kerätään ympäri maailman.

Chileläiset arkkitehdit David Basulto, 34, ja David Assael, 35, saivat kymmenen vuotta sitten idean: he halusivat perustaa arkkitehtuuria esittelevän verkkosivuston.

Aluksi he julkaisivat espanjankielistä nettilehteä nimeltä Plataforma Arquitectura.

"Se kasvoi niin nopeasti, että parin vuoden päästä olimme päässeet maailman neljänneksi suurimmaksi arkkitehtuurisivustoksi. Ajattelimme, että jos vaihdamme kielen englanniksi, pääsemme ykköseksi", Basulto kertoo.

Nyt tavoite on saavutettu, ja englanninkielinen ArchDaily tavoittaa kuukaudessa kymmenen miljoonaa kävijää.

Lehti perustettiin, jotta maailman arkkitehdit saisivat tietoa ja virikkeitä toistensa töistä.

Aino Salmi
David Basulto vieraili elokuun alussa Suomessa ja esitelmöi Sähkötalossa. Erityisesti Hiljaisuuden kappeli teki häneen vaikutuksen.
David Basulto vieraili elokuun alussa Suomessa ja esitelmöi Sähkötalossa. Erityisesti Hiljaisuuden kappeli teki häneen vaikutuksen.

"Olemme internet-sukupolvea, ja olimme kumpikin tahollamme kehittäneet mahdollisuutta käyttää nettiä arkkitehtuurin edistämiseksi vähän eri näkökulmista", Basulto kertoo.

David Assael on yhdyskuntasuunnittelija. Hän ideoi, miten kaupunkeja voitaisiin parantaa ottamalla asukkaat mukaan suunnitteluun. Basulto puolestaan oli halunnut tehdä jonkinlaisen arkkitehtuuriarkiston.

"Näiden keskustelujen tuloksena perustimme Plataforman. Siinä annoimme foorumin esitelläksemme arkkitehtien työn tuloksia, eikä vain Chilestä tai Latinalaisesta Amerikasta, vaan kaikkialta", Basulto sanoo.

Hän kehuu netin voimaa. Kaksi tuntematonta parikymppistä arkkitehtiä syrjäisestä Chilestä voi halutessaan tavoittaa koko maailman.

ArchDaily perustettiin vuonna 2008. Nykyään sitä julkaistaan neljällä kielellä: englanniksi, espanjaksi, portugalin kielellä ja kiinaksi. Perustajat matkustavat ympäri maailmaa sekä saavat kuvamateriaalia ja ehdotuksia kaikkialta. Santiagossa 35 arkkitehtia, muotoilijaa, tietokoneammattilaista ja toimittajaa ylläpitää ja kokoaa lehteä.

Avustajia ArchDailylla on muun muassa Euroopassa, Meksikossa, Kiinassa ja Brasiliassa. Lehti on nyt iso bisnes.

Jokaisesta projektista julkaistaan erillisessä liitteessä myös materiaalin toimittajat, rakentajat ja muut toteutuksessa mukana olevat tahot. Rahoitus tulee tätä kautta.

Kiinalaisen version tarina alkoi omituisesti.

Basulto sai tietää, että joku julkaisee lehden juttuja ja kuvia Kiinassa. Tämä joku paljastui kiinalaiseksi arkkitehtuuriprofessoriksi.

Basulto ja Assael matkustivat Pekingiin, kun Wang Shu voitti Pritzker-palkinnon. Samalla matkalla he tapasivat lehden juttuja julkaisseen arkkitehtuuriprofessorin. Tämä oli selittänyt, etteivät kiinalaiset arkkitehdit välttämättä osaa englantia, mutta tarvitsisivat kipeästi tietoa maailman arkkitehtuurista.

"Tajusimme, että jos jossain on tarve, joku toinen tulee ja tyydyttää sen."

Näin päästiin sopimukseen kiinankielisestä versiosta. ArchDailyä julkaistaan nyt Kiinassa lehden käännöksenä laillisesti.

Basulto pitää Aasiaa tärkeänä kohteena, koska tiheästi asutuissa maissa on todella tarvetta hyvälle arkkitehtuurille.

Tuorein kopiointitieto on tullut Iranista. Sielläkin kääntämisen syynä oli valtava halu saada lisätietoa maailman arkkitehtuurista. Tekijänoikeuskysymykset järjestynevät, vaikka Basultolle sanottiinkin, ettei Iranissa ole tekijänoikeuslakia.

Basulton mukaan heidän tarkoituksensa on levittää tietoa maailman arkkitehdeille toisistaan ja toistensa töistä.

"Valitsemme esiteltävät työt siltä pohjalta, olisiko niistä hyötyä muille arkkitehdeille. Tarjouksia tulee nykyään paljon, satoja viikossa, mutta emme julkaise kaikkea. Emme tee valintoja pelkästään esteettisin perustein. Mielestämme jopa pienet ja vaatimattomat projektit voivat innoittaa toisia arkkitehtejä."

Yksi ensimmäisistä esitellyistä suomalaisista oli Sami Rintala. Tosin Basulto luuli vielä Suomeen tultuaan, että Rintala olisi norjalainen. Tämähän asuu ja opettaa Norjassa.

Rintalan työt ovat kaikki melko pienimuotoisia. Siitä huolimatta jopa hänen bussipysäkkikatoksensa julkaistaan aina laajasti, myös ArchDailyssä.

Kaiken kaikkiaan suomalaisia kohteita on esitelty satakunta. Joukossa ovat Kaisa-kirjasto, Serlachius-museo Mäntässä, Hiljaisuuden kappeli ja kaikki yleisesti tunnetut viime vuosien työt, mutta myös oululaisten arkkitehtiopiskelijoiden puupaviljonki tai Ville Haran ja Linda Bergrothin Kekkilälle piirtämä kasvihuone.

Basulto pääsi äskettäin ensimmäistä kertaa näkemään paikan päällä julkaisemiaan kohteita osallistuttuaan Alvar Aalto -symposiumiin Jyväskylässä. Erityisesti hän kiittää K2S-arkkitehtien Hiljaisuuden kappelia.

"Siinä käytetään hyödyksi suomalaista traditiota, mutta uudelleen tulkittuna ja innovatiivisella tavalla", hän arvioi.

 

 

www.archdaily.com. Julkaistut suomalaiset kohteet soitteessa www.archdaily.com/search/projects/country/finland

Korjattu 25. elokuuta kello 9:15: Kiinalainen kopioija ei ollut Pritzker-palkittu Wang Shu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat